Vajon mennyire kell az ínyünkre valónak lennie egy ételnek ahhoz, hogy rendszeresen fogyasszuk? Ha nem ízlik, savanyú vagy keserű, de tudjuk, hogy jó hatással van a testünk egészségére, megennénk?
Bár sokkal inkább harapunk bele egy lédús, édes gyümölcsbe, mint egy keserű zöldségfélébe, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a keserű ízt okozó növényi összetevőkre is szüksége van a szervezetünknek, ugyanis a kutatások szerint a megfelelő bélműködéshez elengedhetetlenek. Mutatjuk, mit és hogyan érdemes megenni a világ legkeserűbb ételei közül!
Intenzív ízérzékelés
Az egészséges emberek képesek legalább négy – bár egyes kutatások szerint öt – alapízt megkülönböztetni. Az ízérzékelésre az életmódunk és káros szenvedélyeink, a koronavírus-járvány óta pedig azt is tapasztalhattuk, hogy betegségeink is hatással vannak, de négy alapvető ízt biztosan mindenki képes megkülönböztetni.
Már az iskolában megtanultuk, hogy a nyelv különböző pontjain eltérő minőségű ízeket tudunk érezni különböző intenzitással.
Elöl az édeset, hátul a keserűt, oldalt a sósat, mögötte pedig a savanyút. Ismerős, igaz? És biztosan a legtöbben ki is próbáltuk valamikor tízéves korunk körül egy biológiaórát követően. Pedig tudományos kutatások bizonyították, hogy az ízérzékelő receptorok egészen változatosan, szétszórtan helyezkednek el a nyelv teljes felületén, azaz nem lehet egyértelműen az 1901-ben megalkotott nyelvtérképre alapozni.
Mégis, érthetetlen módon a mai napig tartja magát az a több mint százéves nézet, amely alapján illusztrált képek mutatják be a biológia-tankönyvek olvasóinak, hogyan különülnek el szánkban az ízlelőbimbók funkció alapján. A hetvenes években kezdték először vizsgálni műszerek segítségével azt, hogyan is érzünk ízeket, és miként reagálunk rájuk, s bár megcáfolták a korábbi, bevallásos alapon született eredményeket, még mindig elhisszük, hogy ha keserű növényeket a nyelvünk hegyével érintünk, talán nem húzódnak össze az arcizmaink a kellemetlen ízhatástól.
A keserű ételek rendszeres fogyasztása ugyanis rendkívül fontos lenne. Ha beépítjük őket az étrendbe, az segíthet a bélrendszer működésének rendszeressé tételében és a székrekedésen is, mivel ezek gondoskodnak az ételek emésztőrendszerben való hatékonyabb mozgásáról.
Összegyűjtöttük tehát a hazánkban is egyszerűen hozzáférhető, gyomor- és bélbarát eledeleket:
Kakaóbab
A cukrozatlan kakaóbab porrá őrölt formája tele van ásványi anyagokkal, például magnéziummal, káliummal, rézzel, vassal és cinkkel, de flavonoidokat is nagy számban tartalmaz, melyek segítenek a szervezetünknek a gyulladások leküzdésében. Réztartalma miatt fogyasztása megelőzheti a glükózintoleranciát is.
Áfonya
A fanyar ízvilágú, vadon is termő áfonya bogyói szinten nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, az agy és a szív működését is pozitívan befolyásolhatja, ha rendszeresen eszünk belőle. Fitokemikáliái, többek között az antocianinok befolyásolhatják a gyomor-bél rendszer mikroflóráját, csökkentik a 2-es típusú diabétesz előfordulásának esélyeit, és hozzájárulhatnak szervezetünk egészségéhez.
Grépfrút
A grépfrútot a benne található citromsav teszi keserűvé. A többi friss citrusféléről is ismert, hogy segítik az emésztést, de a grépfrútnak különösen magas a rostösszetétele is, ráadásul tele van vízzel, ami segít a jóllakottság érzésének kialakulásában. Érdemes azonban vigyázni vele, rendszeres, nagy mennyiségű grépfrút fogyasztása krónikus irritációhoz vezethet az irritábilisbél-szindrómában vagy gyomorégésben szenvedőknél.
Borsmenta
Az irritábilisbél-szindróma egyik hatékony gyógyszere az intenzív illóolaj-tartalmú borsmenta. Nemcsak a betegség okozta fájdalom csillapításában lehet hatékony, ha néha elrágcsálunk egy-egy mentalevelet, de csökkenti a puffadást és a járulékos kellemetlenségeket.
Kávé
A koffeintartalmú babféle pörkölt és főzött formában is segítségére lehet emésztőszerveink megfelelő működtetésében. Mivel elősegíti a nyáltermelést, beindítja az emésztési folyamatokat. Magas mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek a kutatások szerint segíthetnek leküzdeni a szervezet gyulladásait.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés