Nem mindenki szereti az ízüket, de az emésztésünket rendbe rakják ezek a növények

GettyImages-1255071171

Az étkezésekhez kapcsolódó fájdalomérzet, az emésztési nehézségek és ennek következtében kialakuló fizikai elváltozások egyre több embert érintenek. Összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyek sokak számára nem feltétlenül nyújtanak kellemes ízélményt, de mégis jótékony hatással lehetnek emésztőrendszerünkre.

Vajon mennyire kell az ínyünkre valónak lennie egy ételnek ahhoz, hogy rendszeresen fogyasszuk? Ha nem ízlik, savanyú vagy keserű, de tudjuk, hogy jó hatással van a testünk egészségére, megennénk?

Bár sokkal inkább harapunk bele egy lédús, édes gyümölcsbe, mint egy keserű zöldségfélébe, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a keserű ízt okozó növényi összetevőkre is szüksége van a szervezetünknek, ugyanis a kutatások szerint a megfelelő bélműködéshez elengedhetetlenek. Mutatjuk, mit és hogyan érdemes megenni a világ legkeserűbb ételei közül!

A zöldségek jelentős része tartalmat keserű ízt okozó összetevőket, mégis fontos, hogy rendszeresen együk. Gyomrunk hálás lesz érte
A zöldségek jelentős része tartalmat keserű ízt okozó összetevőket, mégis fontos, hogy rendszeresen együk. Gyomrunk hálás lesz érteJane Vershinin / Getty Images Hungary

Intenzív ízérzékelés

Az egészséges emberek képesek legalább négy – bár egyes kutatások szerint öt – alapízt megkülönböztetni. Az ízérzékelésre az életmódunk és káros szenvedélyeink, a koronavírus-járvány óta pedig azt is tapasztalhattuk, hogy betegségeink is hatással vannak, de négy alapvető ízt biztosan mindenki képes megkülönböztetni. 

Már az iskolában megtanultuk, hogy a nyelv különböző pontjain eltérő minőségű ízeket tudunk érezni különböző intenzitással.

Elöl az édeset, hátul a keserűt, oldalt a sósat, mögötte pedig a savanyút. Ismerős, igaz? És biztosan a legtöbben ki is próbáltuk valamikor tízéves korunk körül egy biológiaórát követően. Pedig tudományos kutatások bizonyították, hogy az ízérzékelő receptorok egészen változatosan, szétszórtan helyezkednek el a nyelv teljes felületén, azaz nem lehet egyértelműen az 1901-ben megalkotott nyelvtérképre alapozni. 

Mégis, érthetetlen módon a mai napig tartja magát az a több mint százéves nézet, amely alapján illusztrált képek mutatják be a biológia-tankönyvek olvasóinak, hogyan különülnek el szánkban az ízlelőbimbók funkció alapján. A hetvenes években kezdték először vizsgálni műszerek segítségével azt, hogyan is érzünk ízeket, és miként reagálunk rájuk, s bár megcáfolták a korábbi, bevallásos alapon született eredményeket, még mindig elhisszük, hogy ha keserű növényeket a nyelvünk hegyével érintünk, talán nem húzódnak össze az arcizmaink a kellemetlen ízhatástól. 

Megoszlanak a vélemények arról, hányféle alapízt tudunk megkülönböztetni
Megoszlanak a vélemények arról, hányféle alapízt tudunk megkülönböztetniPeterHermesFurian / Getty Images Hungary

A keserű ételek rendszeres fogyasztása ugyanis rendkívül fontos lenne. Ha beépítjük őket az étrendbe, az segíthet a bélrendszer működésének rendszeressé tételében és a székrekedésen is, mivel ezek gondoskodnak az ételek emésztőrendszerben való hatékonyabb mozgásáról.

Összegyűjtöttük tehát a hazánkban is egyszerűen hozzáférhető, gyomor- és bélbarát eledeleket:

Kakaóbab

A cukrozatlan kakaóbab porrá őrölt formája tele van ásványi anyagokkal, például magnéziummal, káliummal, rézzel, vassal és cinkkel, de flavonoidokat is nagy számban tartalmaz, melyek segítenek a szervezetünknek a gyulladások leküzdésében. Réztartalma miatt fogyasztása megelőzheti a glükózintoleranciát is. 

Áfonya

A fanyar ízvilágú, vadon is termő áfonya bogyói szinten nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, az agy és a szív működését is pozitívan befolyásolhatja, ha rendszeresen eszünk belőle. Fitokemikáliái, többek között az antocianinok befolyásolhatják a gyomor-bél rendszer mikroflóráját, csökkentik a 2-es típusú diabétesz előfordulásának esélyeit, és hozzájárulhatnak szervezetünk egészségéhez. 

Szerencsére a legtöbb keserű ennivalónak létezik fogyasztóbarát verziója. A kakaóbab és az áfonya például kifejezetten illik az édesebb hozzávalókhoz is
Szerencsére a legtöbb keserű ennivalónak létezik fogyasztóbarát verziója. A kakaóbab és az áfonya például kifejezetten illik az édesebb hozzávalókhoz isArx0nt / Getty Images Hungary

Grépfrút

A grépfrútot a benne található citromsav teszi keserűvé. A többi friss citrusféléről is ismert, hogy segítik az emésztést, de a grépfrútnak különösen magas a rostösszetétele is, ráadásul tele van vízzel, ami segít a jóllakottság érzésének kialakulásában. Érdemes azonban vigyázni vele, rendszeres, nagy mennyiségű grépfrút fogyasztása krónikus irritációhoz vezethet az irritábilisbél-szindrómában vagy gyomorégésben szenvedőknél.

Borsmenta

Az irritábilisbél-szindróma egyik hatékony gyógyszere az intenzív illóolaj-tartalmú borsmenta. Nemcsak a betegség okozta fájdalom csillapításában lehet hatékony, ha néha elrágcsálunk egy-egy mentalevelet, de csökkenti a puffadást és a járulékos kellemetlenségeket. 

Kávé

A koffeintartalmú babféle pörkölt és főzött formában is segítségére lehet emésztőszerveink megfelelő működtetésében. Mivel elősegíti a nyáltermelést, beindítja az emésztési folyamatokat. Magas mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, melyek a kutatások szerint segíthetnek leküzdeni a szervezet gyulladásait.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek