Mindennap esszük, pedig növelheti egy ráktípus kockázatát

GettyImages-83545669
Olvasási idő kb. 5 perc

Végzetes ráktípus kockázatát növelő élelmiszercsoportra bukkantak a kutatók. Mindennapi reggelink, ha nem megfelelően fogyasztjuk, ehhez a még mindig nem eléggé ismert, ám sokakat érintő daganatos betegséghez vezethet.

A vastagbélrák az egyik legkevésbé ismert fajtája a rosszindulatú daganatok okozta megbetegedéseknek. A bélrendszert érintő megbetegedés esélyét egyes gabonafélék fogyasztása is növelheti.

Az egyik legveszélyesebb ráktípusként ismerik, későn felismerve gyógyíthatatlan, előfordulása egyre fiatalabbakat érint. A cukorbetegség, a dohányzás, az elhízás és bizony, a táplálkozás is hatással van arra, kinél alakul ki vastagbélrák.

A bélrendszer rákos megbetegedései eleinte tünetmentesek
A bélrendszer rákos megbetegedései eleinte tünetmentesekRyanKing999 / Getty Images Hungary

Már a 20 évesek körében sem ritka

Bár nem ez az egyetlen fajtája a rákos megbetegedéseknek, mely egyre korábbi időpontokban megjelenhet, tény: a bélrendszeri daganatok a korábbi tapasztalatokkal ellentétben már nem az idősebb embereknél alakulnak ki. Ami pár évtizeddel ezelőtt kifejezetten az 50-es, 60-as korosztályt veszélyeztette, az elmúlt évek során egyre gyakrabban állapítják meg 20–49 év közötti, kifejezetten fiatal felnőtteknél is. 

Ez a második leggyakoribb ráktípus, hazánkban mintegy 7-8000 új diagnózis születik évente. A korábbi statisztikai adatok alapján talán a fiatalabbak azt hihetnék, nem érintettek a betegségben, azonban sajnos már nem így van, ráadásul 45 éves kor felett komoly kockázatot jelent az addigra kialakult életmód is. A betegség ráadásul a korai stádiumban nem jár tünetekkel, az orvosok azt javasolják, hogy rendszeres szűrővizsgálatokkal van esély még a kezdeti állapotot felfedezni, a gyors diagnózis pedig egyenes arányban áll a gyógyulás lehetőségével. 

A vastagbélrák tünetei eleinte nem feltűnőek

Az előrehaladott állapotú daganat komoly tünetekkel jár, ha az alábbiak korábban nem voltak ránk jellemzőek, mindenképp érdemes felkeresni az orvosunkat: 

  • visszatérő emésztési problémák
  • puffadás, hasgörcs
  • hasmenés és székrekedés váltva
  • a székletben megjelenő vér
  • váratlan fogyás
  • vérszegénység
  • étvágytalanság vagy gyengeség

Arról, hogy a gyorséttermi ételek, a fast food élelmiszerek és a cukrozott, szénsavas üdítőitalok milyen nagy befolyást gyakorolnak beleink állapotára, és ez miként függ össze a vastagbélrák kialakulásának lehetőségével, már korábban is írtunk. 

A legfrissebb kutatások azonban egy egészen más típusú, a legtöbb honfitársunk által napi rendszerességgel fogyasztott ételt hoztak kapcsolatba a vastag- és végbélrák kialakulásával.

A fehér kenyér lehet a vastagbélrák oka?
A fehér kenyér lehet a vastagbélrák oka?svariophoto / Getty Images Hungary

Mindennapi ételünk is ott van a megbetegedés okozóinak listáján

Napjainkra megsokszorozódtak a rákos megbetegedések okait, lehetséges megelőzését, illetve a betegségek lefolyását és gyógyítását érintő kutatások. Nincs ez másként a vastagbélrák esetében sem, a nagy mennyiségű megbetegedés és a betegség súlyossága egyaránt szükségessé teszi az újabb és újabb vizsgálatokat. A kockázati tényezők között nemrég egy olyan élelmiszert fedeztek fel, mely szerte a világon az étkezési kultúra alapvető alapanyaga. 

Több mint 118 000 résztvevő adatait elemezték egy nagyszabású vizsgálat során a kutatók a vastagbélrákra való hajlamosító körülményeket monitorozva. Ekkor derült ki, hogy a fehér kenyér és az alkohol fogyasztása nagy kockázatot jelent, azonban rájöttek arra is, hogy a rostban gazdag táplálkozás, illetve a magnézium-, a foszfor-, a mangán- és a kalciumbevitel akár meg is előzheti a betegség kialakulását. 13 éven keresztül követték figyelemmel a résztvevők egészségügyi állapotát, s 24 órás étkezéssel kapcsolatos kérdőívekkel mérték fel étkezésüket. Azokat a résztvevőket, akiknek már a kutatás kezdetekor volt vastagbél- vagy végbélrákja, kizárták a kutatásból. Figyelembe vették az iskolai végzettséget, a családi anamnézist, a BMI-t, illetve a fizikai aktivitást is az eredmények kiértékelésekor. 

Ha szokatlanul gyakran érezzük emésztésünket fájdalmasnak, irány az orvos!
Ha szokatlanul gyakran érezzük emésztésünket fájdalmasnak, irány az orvos!athima tongloom / Getty Images Hungary

Ez mind kockázati tényező lehet

A végeredményeket követően a kutatók nyilvánosságra hozták a vastagbél- és végbélrákra hajlamosító tényezőket, eszerint az idősebb, magasabb BMI-vel rendelkező emberek, akik alacsonyabb fizikai aktivitást folytattak a mindennapokban, veszélyeztetettebbek ezzel a daganatos megbetegedéssel kapcsolatban. 

A tanulmány azt is megállapította, hogy a rendszeresen fehér kenyeret, illetve alkoholt fogyasztó emberek szintén magasabb kockázati kategóriába tartoznak. A genetikai háttér viszont különös módon nem szerepelt a listán. 

Érdekes, hogy nemi különbségekre is fény derült, ugyanis a nők körében az étkezéssel kapcsolatos tényezők például nem növelték a betegségre való hajlamot, az ő táplálkozásuk során nem figyelték meg, hogy a kenyérfogyasztás akkora befolyással lenne a kolorektális szakasz daganatos megbetegedéseire

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek