Ez a különleges káposztaféle a keresztes virágú zöldségek rendjébe tartozik, így a kelkáposzta, a brokkoli és a kelbimbó rokonának tekinthető. Előnye, hogy könnyen termeszthető (áprilistól októberig akár hazai viszonyok között is), miközben megannyi értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek egyebek mellett az immunrendszer működésére is kedvezően hatnak.
Mi teszi egészségessé a bordáskelt?
Amellett, hogy elenyésző a kalóriatartalma, a bordáskel értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén számos krónikus betegség megelőzésében juthat szerephez. Az alábbiakban megismerheted legfontosabb egészségvédő hatásait.
1. Támogatja a csontok egészségét
A bordáskelben számos olyan vitamin és ásványi anyag – köztük kalcium, foszfor, K-vitamin, vas és cink – található, amely támogatja a csontok egészségét. Érdemes külön is kiemelni a kalciumot, mely arról ismert, hogy növeli a csontok szilárdságát, ám mivel a szervezet önmagában nem képes előállítani, pótlásáról az étrenden keresztül kell gondoskodni.
A kalcium hatását tovább erősíti a bordáskelben lévő vas és cink. Az utóbbi elengedhetetlen a csontok rugalmasságához és a porcszövet felépítéséhez szükséges kollagén termeléséhez, míg az előbbi a D-vitamin-anyagcsere eszköze, így hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez.
2. Védi a szívet
A kiegyensúlyozott étrend részeként a bordáskel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez annak is köszönhető, hogy káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a vérnyomásra, ezáltal pedig a szívműködésre is.
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a zöld leveles zöldségek fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések alacsonyabb előfordulásával.
A bordáskel ráadásul C-vitaminban gazdag, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival javítja a vérkeringést.
3. Hasznos eszköz a fogyáshoz
Alacsony kalóriatartalmának és létfontosságú mikrotápanyagainak hála a bordáskel fogyasztása hozzájárulhat az általános jó közérzethez, és megkönnyítheti a fogyást. Ebben nagy szerepet játszik magas rost- és víztartalma, ami kellően laktatóvá teszi, anélkül hogy pluszkalóriákat adna az étkezéshez.
Fokozza a teltségérzetet, így kevésbé valószínű, hogy fogyasztása után egészségtelen nassolnivalók után nyúlsz.
4. Csökkentheti a rák kockázatát
A többi keresztes virágú zöldséghez hasonlóan a bordáskel rákellenes tulajdonságokkal bír. Bár ebben több tényező is közrejátszhat, kutatások szerint a hatás elsősorban glükozinoláttartalmukkal függ össze, amelyek gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Ezenkívül a bordáskel kisebb mennyiségű szelént tartalmaz, amelyről tanulmányok kimutatták, hogy
csökkentheti a prosztatarák, a tüdőrák, a nyelőcsőrák és a gyomorrák kockázatát.
A bordáskel fogyasztásának kockázatai
Nagyobb mennyiségben fogyasztva a bordáskelnek lehetnek bizonyos kockázatai. Az egyik K-vitamin-tartalmából adódik, amelynek bevitele befolyásolhatja a vérhígítók hatékonyságát. Számolni kell azzal is, hogy a nyers bordáskelben van egy mirozináz nevű enzim, amely megakadályozza, hogy a szervezet elegendő jódot szívjon fel, ami ronthatja a pajzsmirigy működését. A megfelelő hőkezeléssel azonban ez kivédhető.
Tudtad, hogy a pajzsmirigy-alulműködés az egyik leggyakoribb hormonbetegség jelenleg Magyarországon? A témáról itt írtunk bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés