Ha ezt csinálod lefekvés előtt, könnyebben elhízol

GettyImages-627340490
Olvasási idő kb. 4 perc

A mobilod kék fénye nemcsak az alvásodat teheti tönkre, hanem a fogyókúrás törekvéseidet is.

Az alvással kapcsolatos tippek között gyakran elhangzik, hogy a lefekvés előtti 2 órában kerülni kell a kütyüket, mert a képernyők által kibocsátott kék fény ronthatja az alvásminőséget és megnehezítheti az elalvást. Egy közelmúltbeli kutatás, amely a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg, ezt azzal egészítette ki, hogy a kék fénynek való kitettség kedvezőtlen anyagcsere-változásokat is okozhat, ami idővel súlygyarapodáshoz vezethet.

Így függ össze az anyagcsere a kék fénnyel

„Az energia-anyagcsere egy fontos fiziológiai folyamat, amely a fénysugárzás hatására megváltozhat” – mutatott rá Kumpei Tokuyama, a tanulmány vezető szerzője, a University of Tsukuba kutatóegyetem professzora.

A kijelzők kék fénye az anyagcserére is hatással lehet
A kijelzők kék fénye az anyagcserére is hatással lehetWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

Vizsgálódásaik során a kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a modernebb háttérvilágítás nélküli OLED-technológia (vagyis a szerves fénykibocsátó diódák) kevésbé zavarja meg az energia-anyagcserét és az alvást, mint a hagyományos LED-fények, amelyeket széles körben, sík képernyős tévéknél, monitoroknál és mobilkijelzőknél is alkalmaznak, annak ellenére nagyon erős kék fényt bocsátanak ki, ami megerőlteti a szemet, és látásproblémákhoz vezethet.

A professzor és kutatótársai ezt egy kísérlettel próbálták igazolni, amelynek keretében a lefekvés előtti időszakban különféle fényeknek tették ki a résztvevőket, majd alvás közben maghőmérsékletük, energiafelhasználásuk, a testükben lévő zsírok oxidációja, valamint a 6-szulfátoximelatonin nevű alváshormon szintje alapján értékelték őket.

Kiderült, hogy hízást okozhat

„Az eredmények megerősítették hipotézisünk egy részét” – számolt be felfedezésükről Tokuyama professzor. Bár az alvás architektúráját tekintve nem tapasztaltak számottevő változást, a kutatók megfigyelték, hogy az energiafelhasználás és testhőmérséklet jelentősen csökkent az OLED-nek való kitettség után.

A zsírok alvás közbeni oxidációja viszont a LED hatására lett lényegesen alacsonyabb. Ebből, illetve a 6-szulfátoximelatonin szintjének változásaiból a kutatók arra következtettek, hogy a melatonin energia-anyagcserére gyakorolt hatása a fényexpozíció típusától függően változhat.

Az éjszakai megvilágítás összefüggésben áll a zsírok oxidációjával és az alvás közbeni testhőmérséklettel. Eredményeink arra utalnak, hogy bizonyos típusú fényexpozíció más fiziológiai változásokkal egyetemben a súlygyarapodást is befolyásolhatja.

Speciális szemüveggel védekezhetsz ellene

A tanulmány végkövetkeztetése összhangban áll a fényexpozícióval, az alvással és az anyagcserével kapcsolatos korábbi kutatások konklúzióival – bár az eredmények igazolásához nagyobb léptékű és kiterjedtebb vizsgálatokra lenne szükség.

A kékfény-szűrős szemüvegek védelmet nyújthatnak
A kékfény-szűrős szemüvegek védelmet nyújthatnakVadym Plysiuk / Getty Images Hungary

A szakemberek figyelmeztetését mindenesetre érdemes megszívlelned, mert így vagy úgy, de a kék fény biztosan nem tesz jót neked. Ha aggódsz a káros hatások miatt, de a mobilozásról vagy a tévézésről nem tudsz lemondani, a piacon olyan speciális szemüvegeket is találhatsz, amelyekről azt ígérik, hogy blokkolják a kék fényt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek