Az igazság a kávéról: ezért érzed azonnal a hatását

GettyImages-1096459406

Ha olyan szerencsés vagy, hogy reggel valaki elkészíti a kávédat, akkor bizonyára ismerős a helyzet, hogy már a kávé illatától is felébredsz. Nem véletlenül.

Naponta 2 milliárd csészényit fogyasztunk el szerte a világon az egyik legnépszerűbb italból, a kávéból. Többségünk számára a reggeli ébredezés összekapcsolódik egy jó feketével, mert úgy érezzük, hogy enélkül nem kezdhetnénk frissen és üdén az előttünk álló napot. Valójában hogyan hat a kávé a szervezetünkre? Mi történik a testünkben, amikor reggel lecsúszik egy dupla eszpresszó?

Milyen gyorsan hat a kávé?

A kávé hatása már azelőtt jelentkezik, hogy akár egy kortyot is innánk belőle – állítja egy 2019-es tanulmány: a kávé illatának pusztán belélegzése javíthatja a memóriát, és éberebbnek érezzük magunkat tőle. Egy másik, 2018-ban készült tanulmány pedig megállapította, hogy a kutatásban részt vevő alanyok jobban teljesítettek az analitikus érvelésteszteken, miután egy kis feketét is fogyasztottak. Ennek ellenére a tanulmány kutatói azt sugallták, hogy mindez nagy valószínűséggel a placebohatásnak köszönhető, és ez az oka annak, hogy a kávé hatása rögtön jelentkezik. Egy jóval korábbi, 2008-as tanulmány szerint egy csésze kávé hatása csak 10 perccel az első korty lenyelése után tapasztalható, a koffein 45 perc után éri el a csúcskoncentrációját a vérben.

Már a kávé illata is elég az élénkítő hatáshoz
Már a kávé illata is elég az élénkítő hatáshozGuido Mieth / Getty Images Hungary

Hogyan ébreszt fel a kávé?

A koffein a központi idegrendszer serkentőjeként működik – éberebbé és koncentráltabbá tesz, de ingerlékenyebbé és szorongóbbá is válhatunk tőle. Mindez a szervezet adenozin receptoraihoz kapcsolható, amelyek segítenek szabályozni a szívritmust, a véráramlást és az alvás-ébrenlét ciklusait. Amikor az adenozin – a szervezetben természetesen előforduló szerves vegyület – a receptorokhoz kötődik, fiziológiai reakciókat vált ki, amelyek a sejtaktivitás csökkenéséhez vezetnek, gyakran álmosságot okozva, ami segíti az elalvást. 

A koffein megtévesztheti az idegsejteket, megakadályozva, hogy az adenozin elvégezze a dolgát.

Mindez fokozott éberséget idéz elő, miközben lehetővé teszi az agy stimuláló neurotranszmittereinek (például a dopaminnak) a felszabadulását. Emiatt sok embernél hangulatjavítóként működik, de a túl sok koffein már szorongást okozhat. A szervezet egy idő után alkalmazkodik a koffein hatásaihoz, ezért az emberek nagyon eltérően reagálhatnak ugyanarra a mennyiségre.

Ekkortól már ne igyunk

Máig vita tárgyát képezi, mennyit szabad inni a kávéból egy nap, és mikor érdemes meginni az utolsó adagot, ha nem szeretnénk átpörögni az éjszakát. Ugyanakkor jó kiindulópont, hogy a koffein felezési ideje körülbelül hat óra, ami azt jelenti, hogy ha az utolsó eszpresszót 16:00-kor fogyasztjuk el, a koffein fele még este 10-kor is a szervezetben van, így még késő este is érezteti élénkítő hatását. 

Osszuk be a napi mennyiséget

„Törekednünk kellene a kiegyensúlyozott kávéfogyasztásra” – mondja Nick Littlehales alvástréner. „Sok embert látok, akik a reggeli órákban, szinte egymás után, akár három kávét is megisznak. Ez azt jelenti, hogy még ebédidő előtt 1000-1500 mg koffeint visznek be a szervezetükbe. Ez nem túl észszerű módja a kávéfogyasztásnak.” A szakértő szerint sokkal célravezetőbb, hogy ha a nap folyamán úgy érezzük, elfáradtunk, és jól jönne egy kis energialöket, akkor iszunk egy finom feketét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra