Így éld túl a karácsonyi zabálást: 5 tipp, hogy ne dőlj ki

GettyImages-1286935829

A karácsonyi menü gyakran nehéz fogásokból áll, amelyek megterhelik a gyomrot. Főleg úgy, ha mindig felbukkan melletted egy rokon, hogy szedjél még egy kicsit.

Ha az ünnepek során mindig feszítő gyomorral végzed, van néhány dolog, amit megtehetsz azért, hogy a nagy zabálások hatásait könnyebben átvészelhesd – persze azon túl, hogy kicsit kevesebbet eszel. Lássuk, mit tanácsolnak a szakemberek.

1. Akkor egyél, amikor aktív az emésztésed

Az emésztés kora délután, 12 és 15 óra között a legaktívabb, ezért lehetőség szerint ebben az időszakban egyél többet. Este viszont már ne nagyon fogyassz nehéz fogásokat, mert megterhelhetik a gyomrod, illetve zavarhatnak a nyugodt pihenésben is.

2. Egyél okosan

Karácsony reggelén érdemes valamilyen könnyű, kiegyensúlyozott reggelivel indítanod a napot, hogy mire eljön az ünnepi lakoma ideje, teljesen megemészthesd. A korgó gyomor ugyanakkor rossz tanácsadó lehet, ezért amikor asztalhoz ülsz, próbálj némi önmérsékletet mutatni.

A lényeg, hogy lassan egyél.

Ezt úgy is elérheted, hogy két falat között leteszed a villát, hogy néhány szót válts szeretteiddel. Nemcsak ők, hanem a gyomrod is hálás lesz érte. Ha lassan eszel, a gyomrod fokozatosan kitágulhat, így az étel nem fogja annyira megterhelni. Ha viszont pillanatok alatt felfalod a tányérod tartalmát, azon kaphatod magad, hogy a délután nagy részét a kanapén vegetálva töltöd, ahelyett hogy a barátaid és családtagjaid társaságát élveznéd.

Az ínycsiklandó ünnepi fogásokból akaratlanul is többet eszik az ember
Az ínycsiklandó ünnepi fogásokból akaratlanul is többet eszik az ember10'000 Hours / Getty Images Hungary

3. Készítsd fel a gyomrod

A zabálás következményeinek csillapításában az is segíthet, ha étkezés előtt 20 perccel megiszol egy nagy pohár vizet, ami serkenti az emésztést és növeli a teltségérzetet. Hasonló hatást érhetsz el a gyömbérteával is.

4. Utána dőlj le egy kicsit

Méghozzá a bal oldaladra. Ha így töltesz 10-15 percet, a gyomrod olyan pozícióba kerülhet, amitől könnyebben kiürülhet. A jobb oldaladat viszont hanyagold, mert fennáll a veszélye, hogy a gyomorsavad a nyelőcsövedbe kerül.

+1. Dolgok, amiket ne csinálj

Ha jót akarsz magadnak, illetve a gyomrodnak, akkor az alábbiaktól tekints el:

  • Ne igyál hideg vizet a karácsonyi ebéd mellé.
  • Ne nézz tévét evés közben.
  • Ne egyél állva.
  • Ne egyél kenyeret az étkezés elején, mert nehéz megemészteni és gyorsan eltelít.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra