Ez a zöldség az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, de csak mértékkel szabad enni belőle

GettyImages-1408760971
Olvasási idő kb. 4 perc

A káposzta meglepően sok értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak számos súlyos népbetegséggel szemben.

Jellegzetes, savanykás íze miatt a káposztát nem mindenki kedveli, pedig kevés olyan széles körben elérhető, sokoldalú és megfizethető árú zöldség létezik, ami ennyire sokrétű egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Fogyaszthatod nyersen, salátaként vagy rántva is, mindenképpen jól jársz vele, de van egy formája, amelynél a jótékony hatások hatványozottan érvényesülnek.

Mitől olyan egészséges a káposzta?

A káposzta rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, miközben egycsészényi adagja (89 gramm) csupán 22 kalóriát tartalmaz. Kutatások szerint fogyasztásától a következő 8 jelentős egészségügyi előnyt remélheted.

A káposztafélék magas C-vitamin-tartalmukról ismertek
A káposztafélék magas C-vitamin-tartalmukról ismertekRichard T. Nowitz / Getty Images Hungary

1. Csökkenti a gyulladást

Mint ismert, az elhúzódó krónikus gyulladást olyan betegségekkel hozzák összefüggésbe, mint a szívbetegségek, az ízületi gyulladás és a rák. Ezért is fontos, hogy több keresztes virágú zöldséget, köztük káposztát egyél.

A káposzta színét az antocianinok adják, amelyek antioxidánsként működve csökkentik a gyulladást.

2. Erősíti az immunrendszert

C-vitamin-tartalma révén a káposzta serkenti a kollagéntermelést, erősíti az immunrendszert, és elősegíti a más növényi eredetű élelmiszerekből származó vas felszívódását.

Egy adagja a napi ajánlott beviteli érték 54 százalékát fedezi.

3. Javítja az emésztést

A káposzta nagyszerű forrása a fitoszteroloknak (növényi szteroloknak) és az oldhatatlan rostoknak, ezáltal támogatja az emésztőrendszer egészségét. Mivel táplálja a „jó” baktériumokat a bélrendszerben, ezzel is hozzájárul az immunrendszer védekezőképességéhez.

Ez különösen igaz, ha fermentált formában, például savanyú káposztaként fogyasztod.

Szintén a káposzta mellett szól, hogy rostjai hosszabb időre eltelítenek az étkezések után, ami hasznos lehet fogyókúra esetén.

4. Védi a szívet

A káposztában található antocianinok nem csak gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek, kutatások szerint a szívbetegségek kockázatát is csökkentik.

A vizsgálatok összesen 36 különböző antocianint azonosítottak a káposztában, ami arra utal, hogy kiváló hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére.

5. Csökkenti a vérnyomást

A káposzta ásványi anyagai között ott van a kálium is, amely kulcsszerepet játszik a vérnyomás megfelelő szabályozásában, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A fermentált savanyú káposzta különösen egészséges
A fermentált savanyú káposzta különösen egészségesollo / Getty Images Hungary

6. Csökkenti a koleszterinszintet

A koleszterin felhalmozódása az artériákban szívproblémákat okozhat. A káposzta azonban két anyagot – rostokat és fitoszterolokat (növényi szterinek) – is tartalmaz, amelyek a koleszterinnel versengenek az emésztőrendszerben való felszívódásért, ilyen módon csökkentik annak szintjét.

7. Erősíti a csontokat

A K-vitamin elengedhetetlen a szervezet számára a csontok egészségének megőrzéséhez. Ha nem jutsz hozzá elégséges mennyiségben, az növelheti a csontritkulás kockázatát, és véralvadási zavarokkal járhat. Újabb érv a káposzta fogyasztása mellett, amelynek csészényi adagjából a napi K-vitamin-szükséglet 85 százalékát fedezheted.

8. Megelőzheti a rákot

Korai állatkísérletek azt mutatják, hogy a káposzta fitokemikáliái rákellenes tulajdonságokkal bírnak. Ezt a hatást tovább erősíti, hogy a káposztából nyert antioxidánsok és glükozinolátok az emésztési folyamatok során olyan anyagokká bomlanak le, amelyek segítenek a szervezetnek a rákos sejtek leküzdésében.

Ezért kell mértékkel fogyasztani

Bármennyire egészséges is a káposzta, a táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy fokozatosan vezesd be az étrendedbe, és mértékkel fogyaszd, mivel egy bizonyos mennyiség felett hasmenést, gázképződéssel járó puffadást és más kellemetlen hasi tüneteket okozhat. Mellékhatásai között ki kell emelni, hogy ritkább esetben ronthatja egyes gyógyszerek – jellemzően a vérhígítók – hatását, vagy akár pajzsmirigy-alulműködéshez is vezethet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek