Ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel sokkal jobban alszol majd éjjelente

GettyImages-1461951550

Az alvásnapló vezetése fontos mérföldkő lehet a jó alváshoz vezető úton. Az alvás nyomon követése mélyebb betekintést nyújthat alvási szokásainkba, és segíthet azonosítani azokat az esti és éjszakai tevékenységeket, valamint külső tényezőket, melyek alvásproblémákhoz vezethetnek.

Ha a hagyományos jegyzetelés híve vagy, akkor az alvással kapcsolatos élményeidet, tapasztalataidat lejegyezheted egy papíralapú naplóba is, de ha jobban szereted az adataidat a telefonodban tárolni, akkor számos letölthető alkalmazás létezik már erre is.

Minden információ beszédes lehet

Az alvással kapcsolatos problémák feltárása akkor lesz igazán hatékony, ha lefekvés előtt és ébredés után is leírod a tapasztalataidat. Például azt, mit csináltál közvetlenül lefekvés előtt, mikor és mit ettél vagy ittál, mielőtt ágyba bújtál, hogyan érezted magad lefekvés előtt, milyen gyógyszert vettél be, órákig hánykolódtál, vagy pillanatok alatt álomba szenderültél, végigaludtad az éjszakát, vagy gyakran felébredtél, kipihenten, vagy fáradtan, zaklatottan ébredtél.

A jó alvás érdekében érdemes alvásnaplót vezetni, hogy kiderüljön, mi gátolja a pihenésünket
A jó alvás érdekében érdemes alvásnaplót vezetni, hogy kiderüljön, mi gátolja a pihenésünketMundusImages / Getty Images Hungary

Bármi is legyen, ami problémát jelent az alvással kapcsolatban, a megoldás az okok felkutatásával kell, hogy kezdődjön.

Ebben lehet segítségedre az alvásnapló vezetése, amely pontosabban megmutathatja, mely alvást akadályozó szokásokon kellene változtatnod a megfelelő pihenés érdekében.

Ezeknek az információknak különös jelentőségük van, hiszen az alváshiány hatással van az energiaszintünkre, a memóriánkra, a hangulatunkra, és a koncentrációs képességünket is befolyásolja. 

A rossz alvás a fizikai egészségére is hatással lehet, és növelheti a szívbetegségek, a demencia, a stroke és egyéb betegségek kockázatát.

Horkolásfigyelő és pihentető zene is kellhet

Ahhoz, hogy kielemezhessük és valóban értékelhető eredményeket kapjunk az alvási szokásainkat illetően, érdemes megfogadni az alvásszakértők alábbi tanácsait.

Az álmatlanság elleni küzdelemben sokat segíthetnek a kognitív viselkedésterápián alapuló okostelefonra letölthető alvásalkalmazások is
Az álmatlanság elleni küzdelemben sokat segíthetnek a kognitív viselkedésterápián alapuló okostelefonra letölthető alvásalkalmazások isMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Vizsgáljuk meg az alvási ciklusunkat, hogy tisztában legyünk azzal, milyen fázisok követik egymást. Erre kiválóan alkalmas az okostelefonokban található gyorsulásmérő és mikrofon használata, melyek észlelik a hangokat és a mozgásokat, beleértve a horkolást és az alvás közbeni beszédet is. 

Az intelligens ébresztőórával rendelkező készülékek arra is képesek, hogy gyengéden felébresszenek bennünket egy könnyebb alvási szakaszban. Ha pedig alváskövetővel naplózzuk az éjszakai szokásainkat, még egyszerűbben megfigyelhetjük, hogy az olyan külső tényezők, mint az időjárás, a stressz, a késő esti étkezés vagy a kávéivás, hogyan befolyásolják az alvásunkat.

Némely applikáció azt is lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk alvási adatainkat a világ alvásstatisztikáival. 

Az álmatlanság elleni küzdelemben sokat segíthetnek a kognitív viselkedésterápián alapuló, okostelefonra letölthető alvásalkalmazások is.

Ez a terápiás segítség a haszontalan, elalvást nehezítő gondolkodási minták megváltoztatásában lehet segítségünkre abban, hogy jól aludjunk. Ezek a gyakorlatok a könnyebb elalvás mellett segítenek az izmok ellazításában, a nyugodt légzésben és a gondolatok irányításában. A kognitív viselkedésterápián alapuló gyakorlatok általában legalább hat hét folyamatos alkalmazást követően vezetnek eredményre.

Alváskutatók szerint sokat segíthetnek a gyors elalvásban és a jó pihenésben, ha ágyba bújás előtt természeti hangokat vagy pihentető zenét hallgatunk.

Hogyan kell alvásnaplót vezetni?

Sokféleképpen lehet alvásnaplót vezetni. Használhatsz egy okostelefonra letölthető alkalmazást, de beszerezhetsz egy kis füzetet vagy könyvecskét is, amelyben kézzel vezeted az alváskövetés során tapasztaltakat. Nyithatsz egy dokumentumot a számítógépeden, de egy notebook is kiválóan alkalmas lehet a feladatra. A lényeg, hogy megtaláld azt, ami neked a legalkalmasabb arra, hogy naponta jegyzetelj.

Este és reggel is írjunk 

A legjobb eredmény elérése érdekében az alvásszakértők azt tanácsolják, hogy naponta kétszer, reggel, közvetlenül ébredés után, és este, lefekvés előtt írjunk az alvásnaplóba.

Reggel és este is jegyezzük fel, amit fontosnak tartunk az alvásunkkal kapcsolatban
Reggel és este is jegyezzük fel, amit fontosnak tartunk az alvásunkkal kapcsolatbanTravelCouples / Getty Images Hungary

A reggeli bejegyzések segítenek nyomon követni az alvás minőségét, valamint ébredéskori energiaszintünket és hangulatunk alakulását. Az éjszakai bejegyzések pedig hasznos betekintést nyújthatnak abba, melyek azok a tényezők, amelyek ébren tartanak bennünket. Ha következetesek vagyunk, akkor a szokások áttanulmányozása segíthet feltárni a problémákat. 

Ha rutinszerűen mindig ugyanabban az időpontban írunk a naplóba, biztos, hogy egyik nap sem felejtjük majd el rögzíteni a tudnivalókat.

A körülményeket is dokumentáljuk

Az alvási és ébrenléti idővel kapcsolatos konkrét részletek mellett jegyezzük le az alvási környezettel kapcsolatos információkat is. Például térjünk ki arra, hogy milyen a hálószobában a hőmérséklet; használunk-e valamilyen alváskönnyítő fehérzajt, esetleg van-e valamilyen egyéb zaj, például forgalom, vagy a szomszédok, akiket hallunk; közvetlenül lefekvés előtt, vagy elalvás közben be van-e kapcsolva a tévé; fel- vagy lekapcsolt világítás mellett alszunk-e el. Ezek nyomon követése segíthet megérteni, milyen feltételekre van szükségünk az optimális alváshoz.

A hálószobába beosonó gyerek is megzavarhatja a nyugodt pihenést
A hálószobába beosonó gyerek is megzavarhatja a nyugodt pihenéstLisa Wiltse / Getty Images Hungary

A reggeli bejegyzésekben mindenképpen írjuk le, hogy volt-e valami, és ha igen, akkor mi volt az, ami megzavarta az álmunkat. Legyen az akár a házi kedvencünk vagy a gyermekünk, esetleg a mosdóba kellett kimennünk, vagy valaki hangosan horkolt mellettünk. Mindezek segítségében elkezdhetjük beazonosítani, mi minden befolyásolja az alvásunk minőségét. 

Ha például minden éjszaka felébreszt bennünket a háziállatunk, érdemes elgondolkodni azon, hogy talán jobb lenne zárva tartani a hálószobája ajtaját.

Ha pedig gyakran vizelési ingerre ébredünk, közvetlenül lefekvés előtt már ne igyunk semmit.

Ezek az alvászavar jelei

Az alvásszakértők szerint mindenképpen alvászavarral küzdünk, ha gyakran több mint 30 percbe telik, amíg elalszunk; sokszor érezzük magunkat fáradtnak vagy álmosnak napközben; több éjszakán keresztül rosszul alszunk, hánykolódunk, gyakran felébredünk; ha éjszaka felébredünk, nem tudunk visszaaludni, és ennek az okát sem tudjuk. 

Ha napközben alig tudunk ébren maradni, meglehet, hogy alvászavarral küszködünk
Ha napközben alig tudunk ébren maradni, meglehet, hogy alvászavarral küszködünkBetsie Van der Meer / Getty Images Hungary

Az alvásnapló választ adhat arra is, hogy mi okozza a fent említett problémákat, melyek mellett egyéb életmódbeli vagy egészségügyi tényezőket is közrejátszhatnak abban, hogy éjszakáról éjszakára nem tudjuk kipihenni magunkat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra