Gyulladáscsökkentő étrend: ez a 6 legjobb étel ízületi fájdalmak ellen

GettyImages-1372177956
Olvasási idő kb. 7 perc

A megfelelő étrenddel megelőzheted a fájdalmas ízületi gyulladások kialakulását.

Amíg nem érzel fájdalmat, valószínűleg nem igazán foglalkoztat az ízületek egészségének kérdése. Pedig jobban tennéd, mert egy idő után elkerülhetetlenül elhasználódnak, ami azért is nagy gond, mert a mozgáshoz rájuk vagyunk utalva. Ízületek nélkül csak merev csontvázak lennénk, és nem tudnánk lehajolni, vagy bármilyen más mozgást végezni. Minden alkalommal, amikor megfogod a kávésbögrét, megöleled egy szerettedet, vagy felmész a lépcsőn, az ízületeid keményen dolgoznak.

Ezért fontos a megfelelő étrend

A mozgást nehezítő ízületi fájdalmakért általában az ízületek gyulladása felelős, amely minden negyedik felnőttet érint – leggyakrabban a kezek, a csípő, a térdek és a gerinc vonatkozásában, ami korlátozhatja a mobilitást, és jelentős befolyással lehet az életminőségre.

Jobban teszed, ha vigyázol az ízületeidre, mert még sokáig szükséged lesz rájuk
Jobban teszed, ha vigyázol az ízületeidre, mert még sokáig szükséged lesz rájukkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Bár az étrend önmagában nem szüntetni meg az ízületi problémákat, bizonyos ételek és tápanyagok rendszeres fogyasztása segíthet az ízületek egészségének megőrzésében és a gyulladások megfékezésében.

A legjobb ételek ízületi gyulladások ellen

Az ízületbarát étrend kialakításához próbálj minél több „tiszta” alapanyagot és sok-sok zöldség-gyümölcsöt enni, kerüld a feldolgozott élelmiszereket, illetve fogd vissza a vörös húsok fogyasztását. Hasonló elveken nyugszik a mediterrán diéta is, ami köztudottan javítja az életkilátásokat, és gyulladáscsökkentő hatású.

Bár nincs egyetlen olyan élelmiszer, tápanyag vagy táplálékkiegészítő sem, amely azonnal enyhítené a fájdalmat, a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a növényi eredetű olajok mind hozzájárulhatnak a krónikus ízületi gyulladások kockázatának csökkentéséhez.

Az alábbi tápanyagok ilyen szempontból különösen hasznosak lehetnek:

  • Ómega-3 zsírsavak
  • Kalcium
  • D-vitamin
  • Antioxidánsok (mint a C-vitamin)

Lássuk, hogy a dietetikusok és a táplálkozási szakemberek szerint melyik az a 6 élelmiszer, amelynek fogyasztásával a legtöbbet teheted ízületeidért.

1. Kurkuma

A kurkuma az indiai konyha egyik jellegzetes fűszere, amelynek gyulladáscsökkentő hatása gazdag kurkumintartalmának tulajdonítható. Ez a kémiai vegyület felelős a növény élénksárga színéért is, és olyan hatékony a gyulladásokkal szemben, hogy a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő készítményekhez szokták hasonlítani.

Egy 2021-es tudományos áttekintés szerint a kurkuma terápiás alkalmazása javítja a fájdalmat és a mozgásfunkciókat a térdízületi gyulladásban szenvedő betegeknél.

A kurkumát nem csak ételek ízesítésére használhatod. Gyömbérrel, fekete borssal és tejjel vagy valamilyen tejpótlóval keverve például egy aranytejnek nevezett turmix készíthető belőle. Ennek további előnye, hogy a bors miatt a kurkumában lévő kurkumin biológiailag jobban hozzáférhetővé válik, vagyis szervezeted könnyebben fel tudja szívni.

A kurkuma fogyasztásával megelőzhető az ízületi gyulladások kialakulása
A kurkuma fogyasztásával megelőzhető az ízületi gyulladások kialakulásalacaosa / Getty Images Hungary

2. Dió

Gazdag ómega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően a diófélék jótékony hatással vannak az ízületek egészségére. Ezt erősítette meg egy 2016-os tanulmány is. A dió valójában az egyik legmagasabb szintű forrása az alfa-linolénsavnak, amely egy növényi alapú ómega-3 zsírsav. Emellett pedig többszörösen telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Az Amerikai Szív Társaság szerint étrendedben mindenképp érdemes helyet szorítani a diónak, de csak mértékkel fogyasztva. Egy adag dió egy kisebb maréknyi mennyiségnek felel meg, ami kiváltható akár dióvajjal is (egy egész dió helyett 2 evőkanálnyi dióvajjal számolj).

3. Lazac

A diófélékhez és magvakhoz hasonlóan a tenger gyümölcsei elsőrangú lehetőséget teremtenek az egészséges zsírok bevitelére, amelyek támogatják az ízületek egészségét. Ez fokozottan igaz a lazacra, ami kalciumot, D-vitamint és ómega-3 zsírsavakat tartalmaz.

A lazac értékes forrása az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA). Mindkét ómega-3 zsírsav immunmoduláló, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, és segít csökkenteni az ízületi fájdalomhoz kapcsolódó kémiai mediátorok jelenlétét.

A lazac tele van egészséges ómega-3 zsírsavakkal
A lazac tele van egészséges ómega-3 zsírsavakkalVicuschka / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy kiaknázhasd fogyasztásának pozitív hatásait, az ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enned.

4. Meggylé

A bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a málna és az eper, antioxidánsként működnek, így segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt, a gyulladások egyik lehetséges kiváltó okát. Hasonló hatása van a meggylének is.

Egy térdízületi gyulladásban szenvedők körében végzett vizsgálat azt mutatta, hogy azoknak, akik egy 6 hetes időszak alatt naponta kétszer 2 deci meggylevet ittak, enyhültek a tüneteik.

5. Brokkoli

A keresztes virágú zöldségek, így a brokkoli fogyasztása szintén jót tesz az ízületeknek. Más értékes antioxidánsok mellett a brokkoliban megtalálható a kénben gazdag szulforafán vegyület is, amely egy 2021-es kutatás szerint csökkentheti az ízületi gyulladás tüneteit. Bár az eddigi vizsgálatok leginkább állatkísérleteken alapulnak, az eredmények biztatónak tűnnek, a zöldségek fogyasztásával pedig egyébként sem tévedhetsz nagyot.

A brokkoli és a hüvelyesek értékes antioxidánsokat tartalmaznak
A brokkoli és a hüvelyesek értékes antioxidánsokat tartalmaznakAlexander Spatari / Getty Images Hungary

6. Hüvelyesek

Az olyan hüvelyesek, mint a bab és a lencse, gyakran perifériára kerülnek, mert fokozzák a gázképződést, és puffadást okoznak, noha fontos részei lehetnek a gyulladáscsökkentő és ízületbarát étrendnek. Tápanyag-összetételük ugyanis egészen kiváló.

Az antioxidánsok, ásványi anyagok, fehérjék és rostok kombinációja ideális választássá teszi a babot, a borsót, a lencsét és a csicseriborsót a mindennapi étkezési rutinban a vörös húsok alternatívájaként. A hüvelyesek ráadásul magnéziumban is gazdagok, ami tovább fokozza a gyulladáscsökkentő hatást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek