A narancslevet nemcsak azért éri meg fogyasztani, mert kiváló C-vitamin-forrás, továbbá A-vitamint, B1-vitamint, B12-vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy értékes növényi vegyületei révén csökkentheti a stroke és a szívroham fő kockázati tényezőinek számító magas koleszterinszintet és vérnyomást.
A népszerű reggeli ital koleszterincsökkentő hatású
Az egyik tanulmány során, amely 2023-ban a Lipids in Health and Disease című folyóiratban jelent meg, a kutatók összesen 129, a 18 és 66 év közötti korosztályba tartozó résztvevő bevonásával vizsgálták a narancslé fogyasztásának egészségügyi hatásait. Egy részük – pontosabban 41 százalékuk – egyéves időszakon keresztül naponta 2 pohár (közel 480 ml narancslevet) fogyasztott, ami szemléletes eredménnyel járt. A kutatók megfigyelték, hogy azok, akik napi szinten ittak az italból,
jelentősen alacsonyabb összkoleszterinszinttel rendelkeztek,
ami egyaránt érvényes volt a normál és a magas koleszterinszintű résztvevőkre. Azoknál viszont, akik nem fogyasztottak rendszeresen narancslevet, nem figyeltek meg semmilyen változást. Egy kilenc kutatás eredményét összegző metaanalízis ehhez képest arra jutott, hogy a narancslé valóban jótékony hatással lehet az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjére, de a „jó” HDL, valamint az összkoleszterinszintet nem befolyásolja számottevően.
A kutatók szerint a jótékony hatás abból adódhat, hogy a narancslé jelentős mennyiségű flavonoidot – főként heszperidint – tartalmaz, ami amellett, hogy csökkenti a koleszterinszintet, gyulladásgátló, antiallergén és rákkellenes tulajdonságokat kölcsönöz neki.
A vérnyomást is csökkenti
Egy korábbi tanulmány, amelyet 2013-ban az Arya Atherosclerosis című folyóiratban publikáltak, érdekes felismerést tett a narancslé vérnyomásra gyakorolt hatásával kapcsolatban is. Kiderült, hogy azoknál az embereknél, aki legalább 60 napon keresztül fogyasztottak narancslevet, jelentős vérnyomáscsökkenés ment végbe.
A kereskedelmi forgalomban lévő narancslevek nagymértékben csökkentették a vérnyomást, ami a gyümölcs koncentrált formájában feltehetően a magasabb flavonoid-, pektin- és illóolajtartalomnak köszönhető.
Hasonló eredményre jutott egy másik tanulmány is, amelynek keretében a narancslé 12 hetes fogyasztását követően figyelték meg a vérnyomáscsökkentő hatást. Ezért szintén a heszperidin lehet a felelős, amely tartós fogyasztás esetén csökkentheti a szisztolés vérnyomást és a pulzusnyomást. Ez a hatás még inkább érvényesülhet, ha az italt étkezés után fogyasztják.
A szakemberek a fentiek alapján úgy vélik, hogy a narancslé kiváló kiegészítő eszköz lehet a vérnyomás és a pulzusnyomás szabályozására hipertónia esetén, és segíthet a szívroham, illetve a szélütés megelőzésében is. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy egy adag narancslé 24 gramm cukrot tartalmaz, amivel különösen fontos számolnod, ha cukorbetegségben szenvedsz, vagy éppen fogyni próbálsz.
Tudtad, hogy egyes gyógynövények szintén csökkentik a vérnyomást? Ezekről itt olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés