Vigyázz, az illóolajok veszélyesek, ha nem megfelelően használod

GettyImages-1485808364

Ha nem a célnak megfelelően és a szakemberek által javasoltak szerint alkalmazzuk az illóolajokat, többet árthatunk velük az egészségünknek, mint amennyit használunk. A koncentrált növényi kivonatok valóban a természet csodái, de ez nem jelenti, azt, hogy veszélytelenek lennének.

Az illóolajok helytelen és túlzott használata akár mérgezést vagy égési sérülést is okozhat – figyelmeztet dr. Takács-Tóth Diána vegyész, a gyógyszerészi kémia doktora, aki egyúttal gyógynövényszakértőként is tevékenykedik. Az illóolajok hatását kutató szakembert egyebek között arra kértük, mondja el, melyek azok a jellemző hibák, amelyeket a növényi esszenciák használatakor elkövethetünk. 

A belélegzett illóolaj nem veszélytelen

„Az illóolaj használathoz fűződő problémák sora ott kezdődik, hogy nagyon sok olyan önjelölt gyógyító van, aki elképesztő károkat tud okozni azzal, ha nem ismeri pontosan az aromaterápia helyes, egészséget nem károsító használatát, és az illóolajok hatását. Azt tapasztalom, hogy az emberek nem, vagy csak nehezen hiszik el, hogy ha valamit belélegzünk, az a szervezetünkbe jutva hatással lesz az egészségünkre. Igaz ez az illóolajokra is. Kutatások igazolják, hogy a belélegzett illóolaj-komponensek nagyjából 15-20 perc múlva kimutathatóak a kilélegzett levegőből is” – mondja dr. Takács-Tóth Diána, hozzátéve: véleménye szerint az információhiány abból is adódhat, hogy Magyarországon bár már a ’80-as évek óta igen népszerű az illóolajok használata, még mindig nagyon keveset tudunk a hatásukról.

Angliában sokkal inkább wellness célokra, masszázsra, fürdőkhöz használják az illatos olajokat
Angliában sokkal inkább wellness célokra, masszázsra, fürdőkhöz használják az illatos olajokatAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Ennek pedig az az egyik oka, hogy nálunk nincs olyan hagyománya és kultúrája az aromaterápiának, mint Nyugat-Európában, például Franciaországban vagy Angliában. Míg a franciák kifejezetten gyógyítanak is az illóolajokkal, addig Angliában sokkal inkább wellness célokra, masszázsra, fürdőkhöz használják az illatos olajokat. 

A szakember kiemelte: nagyon fontos tudni, hogy az erősen koncentrált illóolajok illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsáthatnak ki. A VOC-k belélegzése akár negatív hatással is lehet a légzőrendszerünkre.

Allergiás reakciót is kiválthat

„Bár az illóolajok biztonságos használatával kapcsolatban már számos cikk, hasznos információ és könyv is megjelent, ennek ellenére még mindig sok bosszantó és aggasztó történetet hallok arról, hogyan használják helytelenül az emberek.

Legutóbb megdöbbenve hallgattam, hogy valaki a gyulladt fülbe csepegtetett tiszta illóolajat.

Ez az illető talán el sem tudja képzelni, milyen borzasztó károkat okozhatott ezzel. De meglepődtem azon is, amikor megtudtam, hogy valaki szintén tiszta illóolajat csepegtetett az orrába horkolás ellen. Vélhetően ő sem tudta, hogy még az illóolaj bőrre csepegtetve is túlérzékenységi reakciókat okozhat, nemhogy a nyálkahártyára juttatva. Az pedig már szinte mindennapos eset, hogy tisztán a bőrre teszik az illékony esszenciákat. Pedig sem a bőrre, sem máshová nem szabad tisztán csepegtetni. Mindig hígítva, valamilyen hordozó olajba kell beletenni a koncentrált növényi kivonatokat, máskülönben allergiás reakciókat okozhatnak” – hívja fel a figyelmet dr. Takács-Tóth Diána, majd nyomatékosan azt is megjegyzi: higgyük el, hogy az illóolajokból valóban elegendő néhány csepp, még a párologtatóba is. 

Az illóolajokból még a párologtatóba is elég mindössze néhány csepp
Az illóolajokból még a párologtatóba is elég mindössze néhány cseppWestend61 / Getty Images Hungary

„Szintén gyakran előkerülő probléma, hogy sokan nem tudják, az illóolajokban vannak úgynevezett fényérzékenyítő komponensek. Ha ezek, akár hígított formában is, a bőrünkre kerülnek, és a bőrünket napfény éri, akkor súlyos, hólyagos égési sérüléseket is szenvedhetünk. Éppen ezért használjuk óvatosan például a citrusokból készül illóolajokat, különösen a bergamott olajat” – javasolja a vegyész szakember.

Dr. Takács-Tóth Diána az illóolajok helyes használatára figyelmeztet
Dr. Takács-Tóth Diána az illóolajok helyes használatára figyelmeztet

Mindemellett azt is fontos szem előtt tartani, hogy bár az illóolajok a természetben keletkező kémiai vegyületek, ám ettől még nem biztos, hogy veszélytelenek, és nem biztos, hogy pozitív hatással lesznek az emberi szervezetre. Gondoljunk csak a mérgező növényekre.

Az illóolajok mérgezést is okozhatnak

Magyarországon a törvényi keretek nem engedélyezik az illóolajok belsőleges használatát. Ez azt is jelenti, hogy még szakember sem javasolhatja a koncentrált növényi kivonatok fogyasztását. 

Az illóolajok belsőleges használata tilos Magyarországon
Az illóolajok belsőleges használata tilos MagyarországonSvitlana Romadina / Getty Images Hungary

„Ennek ellenére számos olyan kismamáról hallottam, aki számolatlanul kapkodja be a borsmenta illóolajat, amit, ha valaki várandós, még párologtatva sem lenne szabad belélegeznie. Az egyének ugyanis különbözőképpen reagálhatnak az illóolajokra, akárcsak más gyógyszerekre, termékekre, allergénekre vagy irritáló anyagokra. A helytelen illóolajhasználat pedig akár mérgezési tüneteket is eredményezhet. Ezek közül a legcsekélyebb, ami előfordulhat, a rosszul megválasztott vagy dozírozott illóolaj-alkalmazás mellett a hasmenés vagy a bőrirritáció. Ezért fontos minden esetben bőrpróbát végezni. Ez egyébként nemcsak az aromaterápiában hasznos, hanem bármilyen új kozmetikum, öblítő, mosószer bevezetésekor is” – mondja dr. Takács-Tóth Diána. 

Vannak olyan illóolajok, amelyeket kifejezetten kerülniük kell a kismamáknak és a kisgyerekeknek, mert légzőszervi görcsöt okozhatnak, vagy a várandósságot veszélyeztethetik.

A borsmenta illóolaja nem javasolt, ha valaki kruppos rohamra hajlamos vagy asztmával küzd, ahogyan nekik kerülniük kell mindenféle mentoltartalmú illóolajat is, így az eukaliptuszt.
A protokoll szerint a kisbabák esetében az első három hónapban nem használhatunk illóolajat, mert az árthat az egészségüknek.
Kismamák pedig kerüljék az olyan afrodiziákum tulajdonságú olajokat, mint például az ilang ilang, a szegfűszeg vagy a muskotályzsálya. Ezek a szülést támogató illóolajok majd a szülőszobán lesznek a vajúdó nő segítségére. 

A kismamák és a kisgyerekek nem lélegezhetnek be bármilyen illóolajat
A kismamák és a kisgyerekek nem lélegezhetnek be bármilyen illóolajatMike Harrington / Getty Images Hungary

Csak természetes illóolajat használjunk

Dr. Takács-Tóth Diána úgy véli, az illóolajokat bárki biztonsággal használhatja, ha betartja a koncentrált növényi kivonatokra érvényes szabályokat egyéni egészségi állapotának, korának, a terápia céljának figyelembevételével. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mindenképpen természetes illóolajat használjunk. 

Csak azt nevezhetjük illóolajnak, amit növényekből vonnak ki, és nem keverik, nem hígítják semmivel, sem természetes, sem szintetikus anyagokkal, s ha mégis, erről találunk információt a fiolán.

A szakember tapasztalata szerint nagyon sok a szintetikus aromaolaj vagy illatolaj a piacon, és a legtöbb esetben ezt nem tüntetik fel a csomagoláson. Sokszor csak a termék ára árulkodik a minőségről. Ha párszáz forintos termékkel találkozunk, gyanakodhatunk, mivel a növény termesztése, betakarítása, feldolgozása, az illóolaj kinyerése hosszadalmas, szaktudást igénylő folyamat. Az illóolajok használata rendkívül eredményes lehet, ha jól választjuk meg megfelelő adagolás mellett, amihez kérjük szakember segítségét.

Egy megfigyelés szerint a szaglás gyors elvesztése előrevetíti a demenciát és az Alzheimer-kórt. Ha szeretnéd tudni, mikor jelentkezik a kognitív hanyatlás egyik árulkodó jele, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek