Egészen meglepő a magyarázata, hogy miért van két orrlyukunk

GettyImages-200390280-001

Vajon megfordult már a fejedben, hogy miért van az, hogy valamiből páros, valamiből pedig páratlan szervünk van? Ha szemről és fülről van szó, a párok lényegére könnyen magyarázatot találunk. De ugyan miért van szükségünk arra, hogy két orrlyukunk legyen?

Két szemünk azért van, mert ez sokat segít abban, hogy minél tökéletesebb legyen a tér- és a mélységérzékelésünk azáltal, hogy a két szemünkkel a tárgyakat eltérő nézőpontból szemléljük. Az sem véletlen, hogy a füleink párban vannak, mert így biztosított, hogy sztereóban, vagyis két irányból halljuk a hangokat. 

Az orr szagló- és légzőszerv is

Az azonban, hogy miért van páros orrlyukunk, egyáltalán nem olyan nyilvánvaló, mint a szemünk vagy a fülünk esetében. Bár nem létezik olyan, hogy sztereó szaglás, az, hogy az orrlyukaink is párban vannak, nem csak a látvány és a szimmetria kedvéért van.

Praktikus oka van annak, hogy két orrlyukunk van
Praktikus oka van annak, hogy két orrlyukunk vansimarik / Getty Images Hungary

Az orrunk nem csupán arra szolgál, hogy mintegy tízezer szagot meg tudjon különböztetni, az orrunk segít abban is, hogy elegendő oxigénhez jussunk.

Az orrlyukak úgy fejlődtek ki, hogy mindkét szerepet be tudják tölteni, ennek ellenére a két orrlyuk funkciói megoszlanak.

A kettő közül az egyik mindig dominánsabb szerepet tölt be. Ez azt jelenti, hogy egy adott pillanatban az egyik orrlyuk több levegőt szívhat be, mint a másik, amely ugyanekkor jobban tud érezni bizonyos szagokat, illatokat.

Lassan és gyorsan felszívódó illatok

Mindez nem jelenti azt, hogy azon az orrlyukon, amelyen keresztül több levegőt szívunk be, nem éreznénk szagokat. A nagyobb légáramlás ellenére, légzési módban itt is érzünk szagokat, de az illatok gyorsan elterjednek az orrlyuk érzékszervi receptorain, melyek eljuttatják a szagokat és az illatokat az agyba. Ha az illat olyan, amelynek mikroszkopikus részecskéi gyorsan fel tudnak szívódni az orr nyálkahártyáján, akkor a nagy áramlású orrlyuk is érzékeli a szagokat. Ha azonban az illat olyan fajta, amelynek részecskéi nem tudnak gyorsan feloldódni a nyálkahártyán, akkor az orrlyuk kevésbé érzékeli a szagokat. 

Nem mindegy, hogy milyen szagok, illatok jutnak az orrunkba
Nem mindegy, hogy milyen szagok, illatok jutnak az orrunkbaImgorthand / Getty Images Hungary

Ezzel szemben az alacsony áramlású orrlyukban valószínűleg sokkal jobban fel tudnak oldódni az illatokat okozó vegyületek, és ezáltal jobban is észleli az illatrészecskéket, miután ennek az orrlyuknak egyéb dolga nincs. 

Tanulmányok bizonyítják, hogy minden orrlyuk naponta többször válthat a légzés és a szaglás dominanciája között, ami hasznos lehet például a megfázás okozta orrdugulás esetén.

Nem ugyanúgy érzékelnek

A különféle tempóban dolgozó orrlyukainkkal másként érezzük az orrnyálkahártyáról lassan, és másként a gyorsan felszívódó szagokat. Ez utóbbiakat a domináns, erősebb légáramlást biztosító orrlyuk érzékeli, míg a lassabban felszívódó szagokat az alacsonyabb áramlású orrlyuk észleli. Tehát azért van két orrlyukunk, hogy szét tudjuk választani a különböző felszívódási idejű szagokat és illatokat kiváltó vegyületeket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek