Soha ne tárold így a gyümölcsöket és a zöldségeket

GettyImages-1351644068

Akár a saját kertünkben termett a gyümölcs vagy a zöldség, akár a piacon vagy kisebb családi gazdaságban vásároltunk meg nagyobb mennyiségben az almát, a körtét, a diófélét, a sütőtököt, a sárga- és a fehérrépát, a céklát vagy a burgonyát, fontos, hogy hosszú ideig frissek, ropogósak legyenek. De vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább zamatosak maradjanak, és ne puhuljanak, ne fonnyadjanak meg?

A megfelelő módon tárolt zöldségek és gyümölcsök még a hideg téli hónapokban is megőrzik vitamin- és rosttartalmukat.

Ilyen az ideális környezet

A szakemberek szerint a zöldségek és a gyümölcsök tárolására szolgáló helyiségben a legideálisabb, ha 1–6 Celsius-fok közötti a hőmérséklet. Szintén nagyon fontos, hogy a helyiséget, ami többnyire sötét, rendszeresen szellőztetni kell, hogy ne üsse fel a fejét a penész. 

A legtöbb zöldség és gyümölcs a hűvös, sötét helyen őrzi meg legtovább a frissességét
A legtöbb zöldség és gyümölcs a hűvös, sötét helyen őrzi meg legtovább a frissességétEleganza / Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy hetente legalább egyszer nézzük át a tárolt gyümölcsöket, zöldségeket, és válogassuk ki azt, amelyik penészes, vagy romlásnak indult, hogy ezek ne rontsák a többi termés minőségét.
Az élelmiszerek romlását elkerülhetjük, vagy lelassíthatjuk azzal is, ha alaposan letisztítjuk meleg, mosószeres vagy ecetes vízzel a tárolófelületeket. Ellenben a téliesítésre szánt zöldséget vagy gyümölcsöt soha ne mossuk meg, mert ezzel felgyorsíthatjuk a romlási folyamatot.
Nézzük, melyik zöldség és gyümölcs esetében mire kell figyelni, hogy az lédús és ropogós legyen télen is!

Alma és körte

A különféle fajtájú és érési idejű almákat és körtéket érdemes szétválogatva tárolni, hiszen a korai fajták érési gázokat termelnek, amelyek felgyorsíthatják a késő őszi gyümölcsök érését is.
Az almákat és a körtéket soha ne rétegezzük egymásra, mindig egy sorosan elrendezve tároljuk őket, szárukkal felfelé fordítva. Hosszabb távon megőrzik minőségüket a gyümölcsök akkor is, ha egyenként újságpapírba csomagoljuk őket.

Az almának hosszú távon nem tesz jót, ha egymásra pakolva tároljuk
Az almának hosszú távon nem tesz jót, ha egymásra pakolva tároljukmarefoto / Getty Images Hungary

Mindkét gyümölcs téli fajtái viszonylag magas, 90 százalékos relatív páratartalom mellett tárolhatók hosszú ideig. Jó megoldás lehet az is, ha szalmával bélelt, jól szellőző faládába tesszük a gyümölcsöket, mintha kis fészkekbe ültetnénk őket. 

Gyökérzöldségek

Miután ezek a növények a föld alatt növekszenek, tárolásuk során is befedve, 1–2 Celsius-fokos hőmérsékleten maradnak a legtovább frissek. A gyökérzöldségeket és a céklaféléket földben vagy nedves homokban kellene tárolni, de ideális lehet ehhez a fűrészpor vagy a kókuszrost is.

A sárgarépa homokba vagy földbe burkolva téliesíthető a legjobban
A sárgarépa homokba vagy földbe burkolva téliesíthető a legjobbanRomeoLu / Getty Images Hungary

A gyökerekről mindig vágjuk le a leveles részt, majd egy rétegben helyezzük ládába úgy, hogy befedjük földdel, homokkal vagy egyéb anyaggal, ám előtte ezek valamelyikével béleljük ki az edény alját is. Ilyen formában rétegezhetjük is a gyökérzöldségeket.
Ha csak kisebb mennyiségű zöldséget szeretnénk tárolni, akkor egy nagyobb virágcserepet is megtölthetünk homokkal vagy homokkal elkevert földdel, amibe függőlegesen beledugdoshatjuk a gyökérzöldségeket.

Burgonya

Fontos, hogy mielőtt a burgonyát téliesítjük, meg kell szabadítani a sártól, ki kell válogatni közülük a sérült, a rovarok által megrágott, vagy a már eleve romlott gumókat, mert ha ezt nem tesszük meg, gyorsan penészedésnek indul a krumpli. A burgonyát nem szabad nagyon hideg hőmérsékleten tárolni, a legideálisabb, ha 8–10 Celsius-fokos, sötét, alacsony páratartalmú helyiségben tároljuk ládában. 

A sártól megtisztított burgonya tovább eláll
A sártól megtisztított burgonya tovább elállNurPhoto / Getty Images Hungary

Hagymák

A hagymákat tárolhatjuk koszorúba fonva, majd felakasztva egy hűvös, jól szellőző helyiségben. De egy szintén jól szellőző kosár is alkalmas lehet erre, akár vöröshagymát, akár fokhagymát szeretnénk téliesíteni az otthonunkban. 

Ha minden igyekezetünk ellenére a vöröshagyma megfagy, semmiképpen ne dobjuk ki, mert ha kienged, felhasználható.

Tartsuk távol egymástól őket

A babot, a borsót, a lencsét, illetve a különféle magokat nemcsak hűtőben, hanem száraz körülmények között is tárolhatjuk. Ehhez alaposan szárítsuk meg, majd tegyük egy jól szellőző vászonzacskókba vagy üvegedénybe. Ilyen módon a hüvelyesek hosszú távon eltarthatók, ám ettől függetlenül érdemes bizonyos időközönként átvizsgálni, hogy elkerüljük a molyok beköltözését.

A hüvelyeseket nem feltétlenül kell hűtőben tárolni
A hüvelyeseket nem feltétlenül kell hűtőben tárolniMaria Korneeva / Getty Images Hungary

A káposztaféléket, a karalábét, a karfiolt és a tökféléket szintén fagymentes, jól szellőző helyen kell tárolni úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.

Mit mivel ne tároljunk együtt

Vannak olyan termények, termések, melyeket nem tanácsos egymás mellett tárolni. Ügyeljünk arra, hogy az almát és a körtét ne a burgonya és a tökfélék közelében tartsuk, mert a gyümölcsök által kibocsátott etiléngáz elősegíti a burgonya csírázását, és lerövidíti a tök tárolási idejét. 

A burgonya nem ideális szomszédja a vöröshagymának és a lila hagymának sem, mert a krumpli elszívja a hagymák számára szükséges nedvességet, és így sokkal hamarabb megromlanak.

Arra is érdemes figyelni, hogy a fehérrépa és a káposzta erős szagát átvehetik a közelükben tárolt zöldségek, melyeknek így megváltozhat az íze.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek