Zuhanyzás közben észlelhető a demencia egyik korai tünete

GettyImages-1346179935 (1)

Egy megfigyelés szerint a szaglás gyors elvesztése előrevetíti a demenciát és az Alzheimer-kórt. A kognitív hanyatlás egyik árulkodó jelére zuhanyozás közben is felfigyelhetünk.

Több kutatás is igazolja, hogy bár a memóriavesztés a demencia egyik legismertebb jele, ám emellett egyéb hétköznapi tevékenységhez kapcsolódó tünetek is felhívhatják rá a figyelmet. A demencia korai diagnózisa segíthet az állapot felismerésében és a jövőbeli kezelésben. A tünetek észlelése azért kulcsfontosságú, mert jelenleg nincs gyógymód a demenciára, de időben észlelve jobban kezelhető.

Egyre többen szenvednek demenciában

Közel 250 ezer ember szenved demenciában Magyarországon, amely mint népbetegség, a családtagokkal együtt közel egymillió embert érint. Ez a szám a következő években várhatóan növekedni fog. 

Hazánkban több százezren szenvednek a demencia tünetei miatt
Hazánkban több százezren szenvednek a demencia tünetei miattwera Rodsawang / Getty Images Hungary

A demencia, vagyis a szellemi leépülés a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásával jár. Probléma, hogy a betegek jelentős százalékát nagyon későn vagy csak lassan diagnosztizálják, hiszen ez idő alatt tovább romlik az állapotuk. 

Még ennél is nagyobb gondot jelent, hogy a demensek többségét soha nem is diagnosztizálják, és nem kerülnek be az ellátórendszerbe. 

Szakemberek szerint a demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, ezt követi a vaszkuláris, a Lewy-testes és a frontotemporális demencia.

A demencia tünetei közé tartozhatnak a memóriavesztés, a gondolkodási sebesség, a mentális élesség és a gyorsaság, a hangulat és a napi tevékenységek nehézségei. De ezek a jól ismert tünetek nem az egyedüli jelek, amelyekre figyelni kell. 

Intő jel, ha eltűnik a sampon és a tusfürdő illata 

Egy új megfigyelés szerint a szaglás elvesztése is lehet figyelmeztetés. A tünet a kutatások szerint az első szakaszban azonosítani tudta az állapotot, és zuhanyozáskor is észrevehető volt. A Chicagói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint az érintettek szaglásának romlása a demencia korai jele lehet. Ennek az az oka, hogy a memória létfontosságú az illatok felismerése során.

A szaglás elvesztése a demencia egyik tünete
A szaglás elvesztése a demencia egyik tünetefizkes / Getty Images Hungary

A kutatás során több mint ötszáz idős felnőtt szaglását elemezték annak reményében, hogy a látás- és hallásvizsgálatokhoz hasonló szagvizsgálati szűrést tudnak kifejleszteni. A tudósok szerint ezek a tesztek hasznosak, és arra ösztönzik az embereket, hogy jobban figyeljenek a lehetséges intő jelekre, amelyek a kognitív képességeknek az időskorral együtt járó romlására hívják fel a figyelmet. Ezek közé tartozik, ha valaki kevésbé vagy egyáltalán nem érzi a sampon és a tusfürdő illatát.

Megváltozik a szürkeállomány 

A kutatás során kiderült, hogy a szaglás gyors hanyatlása jó mutatója és fokmérője annak, hogy milyen súlyos fokú a kezdődő demencia, illetve arra is rámutat, hogy milyen lesz később az állapotromlás végkimenetele. A vizsgálat bebizonyította, hogy a szaglással és a memóriával összefüggő területeken a szürkeállomány térfogata és alakja az agy szagló- és memóriaterületein kisebb volt, mint azoknál, akiknek kevésbé volt súlyos a szaglásvesztésük.

A kognitív képességek hanyatlása nem feltétlenül időskorban jelentkezhet csak. A frontotemporális demencia (FTD) leginkább a harmincas, negyvenes és ötvenes korosztályt érinti. Ha szeretnéd tudni, hogyan befolyásolja ez az állapot az életminőséget, olvasd el az erről szóló cikkünket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek