Kerüld el, hogy rossz vendégnek tartsanak: ebbe a szobába sose nyiss be

GettyImages-1292553553

Az év vége számos lehetőséget kínál a vendégeskedésre. Ha megfogadod a tanácsunkat, apró figyelmességekkel te leszel a házigazdák kedvence.

Mindenképpen megtisztelő és jó esetben igazi élmény, ha valaki vendégül lát bennünket az otthonában. Ahhoz, hogy valóban szép emlékeket őrizzünk mindannyian az együtt töltött időről, be kell tartanunk bizonyos írott és íratlan szabályokat. Hoztunk néhány hasznos tippet, melyekkel elkerülhetjük a vendégeskedéssel járó kellemetlenségeket.

Köszönd meg levélben

Vajon mit jelent pontosan jó vendéglátónak és jó vendégnek lenni? Eltekintve attól, hogy illemtudóan viselkedünk, például nem kenjük össze a kanapét vagy a szőnyeget, nem járjuk össze a lakást utcai cipőben vagy nem kutatunk a szekrényben és a fiókokban, vannak olyan kevésbé nyilvánvaló szokások, amelyeket bárki alkalmazhat annak érdekében, hogy a lehető legjobb házigazda vagy látogató legyen.

Vendégként és vendéglátóként is illik mindenki megelégedésére viselkedni
Vendégként és vendéglátóként is illik mindenki megelégedésére viselkedniSolStock / Getty Images Hungary

Ilyen egyszerű szokás például, ha távozáskor vendégként köszönőlevelet hagyunk a házigazda otthonában a vendégágyon vagy a komódon. Ez nagyon kellemes meglepetés lesz majd a házigazdának, hiszen mindenki szereti, ha megbecsülik és értékelik a fáradozásait, a kedvességét. 

Ha nincs kéznél köszönőkártya vagy a táskánkban egy szép levélpapír, az elköszönést követő 24 órán belül még pótolhatjuk, és elküldhetjük a levelet a házigazdának.

A vendéglátónknak írt köszönőlevél igazán kedves gesztus
A vendéglátónknak írt köszönőlevél igazán kedves gesztusfotostorm / Getty Images Hungary

A köszönőlevél semmiképpen ne legyen hosszú, elegendő, ha megköszönjük a házigazda nagylelkűségét és vendégszeretetét, majd kiemelhetünk egy vagy két közös pillanatot az együtt töltött időből, ami boldoggá tett minket és szép emlékeket őrzünk róla.

De megoszthatod azt is, hogy milyen sokat jelent számodra a házigazda barátsága. Az üzenet mellé akár egy kis ajándékot is tehetsz, például desszertet vagy egy apró emléktárgyat.

Kérj engedélyt a házigazdától

Vendégként mindig azt tartsd szem előtt, hogy úgy bánj a vendéglátó otthonával, ahogyan te szeretnéd, hogy a tiéddel bánjanak. Az, hogy valaki néhány órára vagy néhány napra megosztja veled a lakását, még nem jelenti azt, hogy minden helyiséget birtokolhatsz. Ha a nappalin vagy a fő közös helyiségen kívül máshová is szeretnél bemenni, akkor kérdezz rá, hogy szabad-e, megteheted-e. Ilyen esetekben ugyanis illik engedélyt kérni. A házigazda hálószobájába még véletlenül se jusson eszedbe csak úgy benyitni!

EZEKHEZ NEM NYÚLHATSZ VENDÉGSÉGBEN

Vannak, akiknek evidens, hogy nem nyúlnak hozzá mások holmijához, ha vendégségbe hívják őket, ám akadnak, akik szó szerint veszik azt az udvariassági gesztust, amikor a házigazda azt mondja, „Érezd magad otthon!” Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, azonban vannak olyan tabunak számító dolgok, melyekhez tilos hozzányúlni, ha más lakásában vendégeskedünk.

Távozás a tervek szerint

Bármilyen jól sikerül a találkozó, a vendégeskedés önkényes meghosszabbítása illetlennek számít. A legjobb, ha az eredetileg mindenki számára elfogadott tervhez alkalmazkodunk, hiszen így nagy eséllyel mindenki elégedetten zárja majd a találkozót.

A gyerekeket előre fel kell készíteni

Ha gyerekekkel érkezünk vendégségbe, a látogatás előtt készítsük fel őket a helyes viselkedésre. A „Ne nyúlj semmihez!” ismételgetése helyett tanítsuk meg inkább nekik, hogy kérdezzenek meg bennünket, mielőtt bármihez szeretnének hozzányúlni. A kicsiket mindig tartsuk szemmel, hiszen nem minden lakás gyerekbiztos. 

Ha diétázol, legyen nálad harapnivaló

Ha diétázunk, jobb, ha magunk gondoskodunk harapnivalóról
Ha diétázunk, jobb, ha magunk gondoskodunk harapnivalórólArx0nt / Getty Images Hungary

Ha speciális diétát követsz, ilyen lehet a glutén-, cukor és a tejmentes, a vegán vagy a keto, mindig legyen nálad olyan étel, amit biztonsággal elfogyaszthatsz. Ugyanis senki nem várhatja el a vendéglátóitól, hogy eleget tegyenek az ő speciális étkezési igényeinek. Ezért fontos, hogy vigyél magaddal valami harapnivalót, amit meg tudsz enni. Ha pedig valaki súlyos allergiával küzd, azt mindig a látogatást megelőzően kell jelezni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek