Rettegett időskori betegséget előz meg, ha ezt szeded

GettyImages-1444405455
Olvasási idő kb. 4 perc

Nemcsak az alvást segíti, hanem a látást is javítja a melatonin, miután hozzájárul a szem egészségéhez azáltal, hogy megakadályozhatja az életkorral összefüggő látásvesztést – derült ki nemrég egy amerikai kutatók által elvégzett vizsgálat eredményeként.

A melatonint tartalmazó étrend-kiegészítők csökkenthetik az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, amely az 50 év felettiek súlyos látásvesztésének leggyakoribb oka. 

Bizonyítottan megelőzhető az időskori szembetegség

A tudósok több mint 238 ezer olyan 50 év feletti ember adatait vették górcső alá, akik a szemén nem volt sárgafoltsorvadás, vagyis makuladegeneráció. Miután kiderült, hogy a vizsgálatban résztvevők fele melatonint szedett, a tudósok arra következtettek, hogy e hormont fogyasztóknál 15 éven belül igen kis valószínűséggel diagnosztizálják a sokakt érintő szembetegséget. 

A szürkehályog egy időskori szembetegség, amely jelentősen rontja a látást
A szürkehályog egy időskori szembetegség, amely jelentősen rontja a látástZorica Nastasic / Getty Images Hungary

A melatonin egy vény nélkül kapható étrend-kiegészítő, amelyben nagymértékben változhat a benne lévő összetevők koncentrációja, éppen ezért a vizsgálat során nem derült ki, hogy a résztvevők által szedett tablettáknak és kapszuláknak mekkora volt a tényleges melatonintartalma. Ettől függetlenül a kutatók azt állítják, hogy

a melatonin potenciálisan segíthet a látásvesztés igen gyakori formájának kivédésében. 

Amit a sárgafoltsorvadásról tudni kell

Az emberi szemben a retina fényérzékeny sejtjei üzeneteket küldenek az agynak. A makula, a retina központi része lehetővé teszi számunkra, hogy lássuk azokat a tárgyakat, amelyek közvetlenül előttünk vannak. A makula folyamatos károsodása homályos vagy torz látást okoz a látómező közepén, de a betegség nem okoz teljes vakságot. 

Az időskori szembetegség egyelőre gyógyíthatatlan elváltozást okoz
Az időskori szembetegség egyelőre gyógyíthatatlan elváltozást okozBill Oxford / Getty Images Hungary

A sárgafolt sorvadásos betegségnek két fő típusa létezik: az egyik a száraz, a másik a nedves. A száraz a betegség enyhébb formája, amely az esetek 80 százalékában fordul elő, és a makula fényérzékeny sejtjeinek fokozatos lebomlása okozza. A nedves – az előbb említettek mellett – magában foglalja a retina alatti erek rendellenes növekedését, amelyek elkezdhetnek folyadékot szivárogtatni, károsítva ezzel a sejteket. 

A száraz makuladegeneráció szenvedő betegek 10-15 százalékánál alakul ki a betegség nedves változata.

Így segíti a melatonon a szem egészségének megőrzését

A vizsgálat során a kutatók amellett, hogy megvizsgálták azokat a kezdetben egészséges látással rendelkezőket, akiknél később kialakult a betegség, arra is kíváncsiak voltak, hogy a melatonin megakadályozhatja-e, hogy a sárgafolt sorvadásos betegsége a súlyosabb nedvesre váltson. Az orvosok azt találták, hogy azoknál, akik melatonint szedtek, 56 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki nedves szembetegség. 

A melatonin nem csupán az alvászavarokat kezeli, megőrzi a szem egészségét is
A melatonin nem csupán az alvászavarokat kezeli, megőrzi a szem egészségét isOleksandra Troian / Getty Images Hungary

A kutatók hangsúlyozták, hogy az életmódbeli szokások és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés is jelentősen befolyásolhatta a kockázatot.

Azonban a vizsgálat eredményei azt is megerősítették, hogy a melatonin, amit gyakran az alvászavarok, például az álmatlanság kezelésére használnak, befolyásolhatja a szürkehályog mögött meghúzódó kulcsfontosságú biológiai folyamatokat.

Ez magában foglalja a fokozott gyulladástés azoxidatív stresszt,  vagy a szabad gyökök felhalmozódását a szervezetben, amelyek károsíthatják a sejteket. Ez fontos felismerés, tekintve, hogy jelenleg nincs gyógymód a makuladegeneráció gyógyítására, és a megelőző beavatkozások is gyakran az életmód megváltoztatására – például egészséges táplálkozás és a dohányzás elhagyása – korlátozódnak. 

Vannak olyan vitaminok, amelyeket nyáron sem javasolt mellőzni – ha tudni szeretnéd, melyek ezek, olvasd el az erről szóló cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek