Így hat a harag az ereid egészségére

Diósi Szilvia
GettyImages-1462218023
Olvasási idő kb. 4 perc

A harag egy nagyon erős érzelem, ami pusztítóan hathat nemcsak a mentális egészségedre, hanem egy új kutatás szerint az erek egészségére is.

Megjelent egy új tanulmány, amelyben a kutatók arra jutottak, hogy a düh kedvezőtlenül befolyásolja az erek egészségét. A múltban volt már néhány tanulmány, amely a harag, a szorongás és a szomorúság érzéseit a jövőbeni szívbetegségek kockázatával hozta összefüggésbe. Más tanulmányok szerint a düh növeli a szívroham és agyvérzés kockázatát. Az új tanulmány célja azonban az volt, hogy kiderítse: miért van ez így?

Mi a harag fizikai hatása?

A düh miatt a mellékvesék stresszhormonokkal, például adrenalinnal és kortizollal árasztják el a szervezetet, az agy pedig a fizikai megterhelésre készülve a vért a bélrendszerből az izmok felé tereli. A pulzusszám, a vérnyomás és a légzés megnő, a testhőmérséklet emelkedik, és a bőr izzad. Az elme, az érzékek kiélesednek.

A haragnak rövid és hosszú távú egészségügyi problémák lehetnek a következményei, mint a fejfájás, emésztési problémák, hasi fájdalom, álmatlanság, fokozott szorongás, depresszió, magas vérnyomás, bőrproblémák, például ekcéma, szívroham vagy stroke.

Egy új kutatás szerint a harag hatással van az erek egészségére
Egy új kutatás szerint a harag hatással van az erek egészségéreSciepro/science Photo Library / Getty Images Hungary

Kutatás a haragról

Az új vizsgálatba a kutatók 280 résztvevőt vontak be, és olyan feladatot adtak nekik, amely során nyolc percen át kellett felidézniük a düh, a szomorúság, a szorongás vagy a semlegesség érzését. A feladat előtt és többször a feladat után a kutatók mérték az egyének érrendszerének egészségét. A szomorúság és a szorongás nem mutatott számottevő változást a semlegességhez képest – a düh viszont igen. Úgy tűnik, hogy a harag káros hatással van az érrendszer egészségére.

Bár az új kutatás nem az első olyan tanulmány, amely összefüggést mutat ki az érzelmek és a szív- és érrendszeri hatások között, rávilágít arra, hogyan működik a kapcsolat. Ez az egyik első randomizált és placebokontrollált vizsgálat, amely valóban megmutatta, hogy vannak olyan változások az érrendszerünkben, amelyek akut módon jelentkeznek az érzéseink miatt.

Mi jelenti a problémát?

A kutatók három fő módot figyeltek meg, ahogyan a düh befolyásolta az erek egészségét. Megnehezítette az erek tágulását iszkémia (ami a vérellátás csökkenését jelenti, többnyire a vérerekhez köthető okokból, és szövetelhaláshoz, majd funkcióvesztéshez vezethet) esetén. Továbbá a harag befolyásolta a sérülések sejtes markereit és azok gyógyulási képességét is. A nyolcperces feladat után a düh vérerekre gyakorolt hatása akár 40 percig is megfigyelhető volt a pácienseknél. Ebből adódik a feltételezés, hogy ha valaki újra és újra dühös lesz, akkor krónikusan károsítja az ereit.

A nyolcperces düh vérerekre gyakorolt hatása akár 40 percig is megfigyelhető volt a pácienseknél
A nyolcperces düh vérerekre gyakorolt hatása akár 40 percig is megfigyelhető volt a pácienseknélfizkes / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni ellene?

A düh egy fontos érzelem, amit nem szabad és nem is lehet elkerülni. A szakértők szerint a legjobb megközelítés az, ha megtanuljuk feldolgozni a haragunkat anélkül, hogy hagynánk, hogy elmérgesedjen.

Kérdezd meg magadtól, hogy mi okozza a haragod, mitől véded magad, vagy mire van szükséged, ami nem teljesül. Ha tudatában vagy ezeknek, könnyebben irányíthatod a haragod. De segíthet még a haragnapló írása, az asszertív és a meditációs technikák megismerése, a viselkedésterápia, a testmozgás, a pszichológus felkeresése vagy végső esetben a gyógyszeres kezelés. Vagyis tapasztald meg a dühöt, azt nem tagadhatod meg, de képesnek kell lenned kontrollálni, minimalizálni.

Van egy arcvonás, amit nagyon sokan tartanak vonzónak, aranyosnak, azonban valójában mutációnak számít. Az alábbi cikkünkben bővebben olvashatsz róla. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek