Ez a magyaros leves csökkenti a szívbetegségek kockázatát

GettyImages-1191380645
Olvasási idő kb. 4 perc

Léteznek olyan, tájjellegű ételek hazánkban, amelyek kifejezetten csak alkalmakkor kerülnek az asztalra. Egy utazás az ország keleti felébe, baráti bográcsozások, és bizony a karácsony adja a szívre is egészséges magyaros fogás igazi szezonját: aki a halászlét szereti, arra most jó időszak vár!

Ahány ház, annyi halászlé. Nemcsak azért, mert a készítési módok különbözhetnek, hanem mert a hozzávalók is egészen eltérők lehetnek. A halfogyasztásnak ezen formája azonban kifejezetten szívbarát lehet, ha kicsit odafigyelünk.

A halászlé nemcsak finom, hanem egészséges is

Vízben kiemelkedően gazdag országunkban nagy tradíciója van mind a halászatnak, mind pedig a horgászatnak. S bár manapság egyre kevesebb halat eszünk, a karácsonyi időszakban a hagyományok miatt mégis megnő a halfogyasztás, talán alig van háztartás, ahol ne kerülne az asztalra halászlé az ünnepek alatt. 

A halászlé apró trükkökkel szívbarát étellé alakítható
A halászlé apró trükkökkel szívbarát étellé alakíthatóJulia Nagy / Getty Images Hungary

Zsír nélkül egészségesebb

A halászlé megfelelően elkészítve nagy mennyiségű és egészséges beltartalmának köszönhetően kifejezetten értékes fogás lehet, a halak húsa ugyanis tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a testünk működéséhez elengedhetetlen tápanyagokkal. A dietetikusok szerint heti háromszor kellene halat fogyasztanunk, azonban még akkor sem jön ki az éves átlag, ha karácsonykor jól belakomázunk az uszonyosokból. 

A halak legnagyobb előnye amellett, hogy könnyen emészthető a húsuk, az, hogy esszenciális zsírsavakban kifejezetten bővelkednek.

Az esszenciális zsírsavak olyan anyagok, melyeket szervezetünk nem tud előállítani, ellenben az egészséges működéshez szüksége van rá. S ugyan a tengeri halak sokkal inkább bővelkednek bennük, az őshonos magyar fajták húsában is találunk ómega-3 zsírsavat

Bár a ponty is tele van ómega-3-mal, más halfajták is kerülhetnek a halászlébe
Bár a ponty is tele van ómega-3-mal, más halfajták is kerülhetnek a halászlébewulingyun / Getty Images Hungary

Érdemes éppen emiatt változatos fajtákból előállítani az alaplevet, a ponty mellett a sügér is kifejezetten szívbarát húsú halunk, ami ráadásul nagy mennyiségű A-, D- és B-12 vitamint, jódot, vasat és szelént is tartalmaz, ami rendszeresen, a megfelelő mennyiségben fogyasztva hormonháztartásunkra is jó hatással van.

Bár a piacokon és a karácsonyi halvásárokon talán nehezebben juthatunk hozzá, a kifejezetten halat árusító üzleteben nyúzva és filézve is megvehetjük, ha nem készültünk fel a horgászszezonban előre a majdani alaplé hozzávalóival. A sügérfilé ráadásul húsként is kifejezetten jól áll a halászlének. 

A sügér húsa vitaminokban gazdag, természetes szelénforrás
A sügér húsa vitaminokban gazdag, természetes szelénforrásCavan Images / Getty Images Hungary

Van élet a pontypatkón túl

A ponty és a harcsa a két leginkább levesbe főzött halfajtánk, s míg utóbbi húsa ízletesebb, előbbi arányaiban jóval több ómega-3-at tartalmaz, ezért akkor sem érdemes kihagyni a karácsonyi menüből, ha ízlésünk és pénztárcánk változatosabb halakat is megenged nekünk. Az ómega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, a legtöbb krónikus gyulladás ellen kifejezetten jót tesz, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, még a szívkoszorúér-gyulladást is megelőzhetjük vele. Az idegrendszer védelméért is felelős esszenciális zsírsav ráadásul a memóriánknak is jót tesz, a kutatások szerint az emlékezést érintő zavarok esetén is előnyös, ha beépítjük étkezésünkbe.

Agyunk ugyanis ezekből az esszenciális zsírsavakból építkezik.

Érdemes ugyanakkor arra is figyelni, amikor a halászlé hozzávalóit előkészítjük, hogy ez a magyaros fogás a legtöbbhöz hasonlóan nagy mennyiségű zsiradékkal készül általában – amit azonban szinte teljesen ki is hagyhatunk. Ha megfelelő mennyiségű halfejet és farkat passzírozunk le az alaplébe, nem fog hiányozni a zsír sem.

Az egyes vidékeken hagyományos tészta felhasználásakor pedig figyeljünk annak szénhidráttartalmára. 

Ebben a cikkünkben a tésztafőzés és fogyasztás egyik egészséges verziójáról olvashatsz, amit akár idén karácsonykor is kipróbálhatsz. Tested hálás lesz érte! 

Lesz nálatok hal az ünnepi asztalon?

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek