Nincs szükség drasztikus változásra az étrendünkben ahhoz, hogy jelentősen csökkenthessük a stroke kockázatát. Azok, akik rendszeresen fogyasztanak tengeri halakat, lényegesen kisebb arányban szenvednek valamilyen súlyos betegségben, például ritkábban kapnak agyvérzést, mint azok, akik nagyon kevés tenger gyümölcsét esznek, vagy egyáltalán nem fogyasztanak ilyen ételt.
Ezért egészségesek a tenger gyümölcsei
A kutatók különböző jellemzők alapján és különféle kategóriákba sorolva vizsgálták meg a tengeri halakat és a tenger gyümölcseit. Ennek során kiderült, hogy a zsíros és a sovány halak, a garnélarák, valamint a kagylók, beleértve az osztrigát is, egyaránt csökkentik mind a szélütés, mind a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát.
A tenger gyümölcsei sok olyan vitaminban és ásványi anyagban bővelkednek, amelyeknek kombinációi előnyt jelentenek a szervezet számára a betegségekkel szemben. Egyrészt alacsony a nátrium- és magas a káliumtartalmuk, ez a párosítás segít fenntartani az optimális vérnyomást. A magas vérnyomás ugyanis hozzájárul a stroke és a szívbetegségek kialakulásához.
A tengeri halakban, kagylókban lévő jód a pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges ásványi anyag, míg a szelén hozzájárul számos elengedhetetlen élettani folyamat működéséhez. A tenger gyümölcsei továbbá kiváló fehérjeforrások is, melyek fontos szerepet játszanak szervezetünk egészséges működésében, ahogyan a tengeri halakban lévő B12-, D-, A- és E-vitamin is.
Egészséges zsírok
A tenger gyümölcsei többféle egészséges zsírban bővelkednek, melyek segítenek megvédeni az agyat és az idegeket, miközben megakadályozzák a káros zsírok és a koleszterin felhalmozódását az erekben.
Ezeket a jótékony zsírokat kémiai összetételük miatt hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavaknak nevezik.
Közülük a tenger gyümölcseiben megtalálható sok ómega-3 zsírsav, egyebek között az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).
Csökkentsük a feldolgozott húsfélék fogyasztását
Ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, és elkerüljük az olyan súlyos betegségeket, mint a stroke, kisebb változás is elegendő az étrendünkben: az olyan feldolgozott húsféléknek, mint a marha-, sertés- és bárányhúsból készült kolbász, sonka és szalonna, mindössze 8 százalékát kell tengeri halakra cserélnünk. Már ezzel is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a cukorbetegség és a bélrák okozta halálozás kockázatát.
A ministroke tüneteinek jelentkezése után 48 órán belül a stroke kockázata nagyon magas. Ha szeretnéd tudni, mik ezek a hétköznapi jelek, olvasd el ez erről szóló cikkünket!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés