Sokan sok mindent megtennénk azért, hogy javítsunk az alvásunk minőségén, hiszen régóta tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű, pihentető alvás elengedhetetlen a szervezetünk regenerálódásához. Nem kell azonban messzire mennünk, ha szeretnénk nyugodtabb éjszakákat, elég ha kinyitjuk a spájz- vagy hűtőajtót. Egy tanulmány szerint ugyanis a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az alvásunkra is jó hatással van.
A jó alvás kulcsa a megfelelő táplálkozás
Az éjszakai alvás lehetőséget nyújt a testünknek, hogy pihenjen és felfrissüljön a napközbeni tevékenységek után. A szívünk, érrendszerünk, sejtjeink, immunrendszerünk és memóriánk optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű éjszakai alvás. A legújabb felmérések azonban azt mutatják, hogy az alvászavarok és az álmatlanság egyre gyakoribb a felnőtt lakosság körében. Ennek fő okai a nagy mennyiségű stressz, a gyorsételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód.
Az éjszakai alvás 3-5 ciklusban zajlik, amelyek mindegyike átlagosan 90-120 percig tart. Így a felnőttek normál alvásszükséglete 7-9 óra, az ettől való eltérés hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat.
Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a figyelem- és memóriazavar, de a stroke és a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli. A jó egészség tehát a megfelelő táplálkozáson, az elegendő mozgáson és a pihentető, megfelelő mennyiségű alváson múlik. De hogyan tudjuk pozitívan befolyásolni az étkezéssel az alvásunkat?
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása összefügghet az alvás időtartamával
Egy új felmérés a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint az alvás időtartama közötti összefüggést vizsgálta. A Helsinki Egyetem, a Turku Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi Intézet Frontiers in Nutrition című folyóiratban publikált tanulmánya a finn felnőtt lakosság körében végzett átfogó vizsgálatot. A kutatásban 5043 felnőtt vett részt, akik kérdőíven számoltak be az alvási szokásaikról és étrendi fogyasztásukról.
Az átlagos étkezési fogyasztást három alvásidő-kategóriában (rövid, normál, hosszú) hasonlították össze, és kiderült, hogy a rövid alvók 37 grammal kevesebb, a hosszú alvók pedig 73 grammal kevesebbet fogyasztottak zöldségekből és gyümölcsökből, mint a normál alvók. A tanulmány tehát arra enged következtetni, hogy a normál alvási időtartamtól való eltérés alacsonyabb zöldség- és gyümölcsfogyasztással járt.
Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja az embereknek, hogy legalább 400 g gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak naponta, míg az Északi Miniszterek Tanácsa ennél jóval magasabb, 500 és 800 g közötti bevitelt javasol.
Milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk?
Nem mindegy azonban, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, főleg akkor, ha az alvásunkat szeretnénk támogatni. Tudniillik vannak olyan, magas melatonintartalmú élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a pihentető alváshoz, a melatonin ugyanis kulcsszerepet játszik a szervezet alvás-ébrenlét ciklusának szabályozásában.
A magas melatonintartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (a gombát is ide sorolva, szigorúan az étkezési szokások szempontjából) akár lefekvés előtt is fogyaszthatjuk. De ha ránk tör az éjszakai nassolás, akkor is nyúlhatunk ezekhez, mert nem borítják fel az éjszakánkat. Melyek ezek?
- Meggy, cseresznye
- Banán
- Eper
- Szőlő
- Ananász
- Paradicsom
- Uborka
- Gomba
- Kukorica
A felsoroltak a melatonin mellett számos egyéb vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyek szintén segítik az ellazulást, ezért érdemes megemelnünk a napközbeni zöldség- és gyümölcsfogyasztást. A szervezetünk minden szempontból hálás lesz érte.
Nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy melyik napszakra esik az étkezésünk. Tudd meg, melyik munkarend hizlal a legjobban. Kattints ide!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés