Sokan csak pizzán eszik, pedig a szívbetegségek és egyes ráktípusok ellen is véd

GettyImages-1441757760

Kutatások bizonyítják, hogy az ananász rendkívül egészséges, és az immunrendszer vírusokkal szembeni védekezőképességét is javítja.

Az ananász egy Dél-Amerikából származó, a broméliafélék családjába tartozó egzotikus gyümölcs, amellyel sokan csak a hawaii pizzán találkoznak, pedig azon túl, hogy milyen ízletes, számos egészségvédő hatással is rendelkezik. Cikkünkből megismerheted a 7 legfontosabbat.

Ezért olyan egészséges gyümölcs az ananász

A hazai boltokban frissen, fagyasztva és konzerv formájában is elérhető ananász igazán gazdag táplálkozási profillal rendelkezik. Tápanyagai között megtalálhatók a vitaminok és az ásványi anyagok – köztük a C-vitamin, a mangán, a B6-vitamin, a réz és a tiamin –, illetve az erőteljes antioxidások is, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal ruházzák fel. Mindehhez ráadásul alacsony kalóriatartalom párosul.

Az ananász tele van értékes tápanyagokkal
Az ananász tele van értékes tápanyagokkalStaras / Getty Images Hungary

Most lássuk, hogy fogyasztásától milyen konkrét egészségügyi előnyöket várhatsz.

1. Antioxidánsokban gazdag

Az ananászban lévő különféle antioxidánsok, mint például a flavonoidok, semlegesítik a szabad gyököket, csökkentik a gyulladást, és ezáltal megelőzhetik a számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kialakulásáért felelős oxidatív stresszt.

Kutatások kimutatták, hogy az ananász szignifikánsan több antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint más gyümölcsök, beleértve az avokádót vagy a pitaját.

2. Támogathatja a belek egészségét

Az ananász egy bromelain néven ismert emésztőenzimet rejt, amely képes lebontani a szerkezeti fehérjéket, így elősegíti azok felszívódását a vékonybélben. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik hasnyálmirigy-elégtelenségük miatt hiányt szenvednek ebben az enzimben.

A bromelain másik előnye, hogy le tudja bontani a húsokban lévő fehéréket. Sok kultúra ezért ananásszal puhítja a húsokat, amelyek így puhább állagot nyernek, illetve könnyebben emészthetőek.

Hazánkban is megterem

Az ananász a 19. századra Magyarországon is elterjedt. Emlékezetes, hogy termesztésével már az Esterházy család is megpróbálkozott. A főnemesi család Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 darabot szüreteltek.

3. Hatásos a vírusok ellen

Az ananászt évszázadok óta alkalmazzák a hagyományos népi gyógyászatban, vitamin- és ásványianyag-tartalma révén ugyanis javítja az immunitást – ahogy ezt egy 2014-es tanulmány eredménye is bizonyítja.

Fogyasztóinál alacsonyabb volt a vírusos és a bakteriális eredetű betegségekkel való megfertőződés kockázata.

A legtöbb ananászt fogyasztó résztvevők pedig magasabb fehérvérsejtszámmal bírtak. Ez azért is lényeges, mert a fehérvérsejtek védik meg testünket a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól.

A Dél-Amerikából származó gyümölcs a vírusok ellen is véd
A Dél-Amerikából származó gyümölcs a vírusok ellen is védDaisuke Kishi / Getty Images Hungary

4. Hozzájárul a regenerációhoz

Az ananász csökkentheti az edzések és műtétek utáni felépülés idejét: szénhidrátjai feltöltenek energiával, a már említett bromelin pedig csökkentheti a gyulladást, a bőrduzzanatokat, a zúzódásokat és a fájdalmat. Az utóbbi mechanizmusok megerősítéséhez ugyanakkor további kutatások szükségesek.

5. Védheti a szívet

A hiperkoleszterinémia, vagyis a vérben lévő koleszterin túlzott mennyisége a szív- és érrendszeri betegségek egyik ismert kockázati tényezője. Itt jön képbe az ananász, amelynek antioxidáns tulajdonságai a szív egészségére is jótékonyan hatnak.

Azt, hogy az ananász napi fogyasztása védi a szívet, állatkísérletek is alátámasztják, de annak megerősítésére, hogy ez a hatás emberekre is érvényes-e, humán klinikai vizsgálatokat kell végezni.

6. Segíthet megőrizni a bőr egészségét

Egy adag ananász (225 g) 78,9 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami megközelíti a 90 milligramm beviteli referenciaértéket. A C-vitaminról tudni kell, hogy antioxidánsként működve fontos szerepet játszik a bőr egészségében és a kollagénszintézisben, ráadásul segíthet a napsugárzás és a környezetszennyezés okozta bőrkárosodások leküzdésében.

Grillezve különösen ízletes
Grillezve különösen ízletesLarisaBlinova / Getty Images Hungary

7. Erősítheti a csontokat

Az ananász kiváló rézforrás, ilyen módon fogyasztása szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében és a csontozat egészségének fenntartásában. Az ananász emellett mangánt is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a csontképződéshez, és hozzájárulhat a csontok ásványianyag-tartalmának növeléséhez, illetve sűrűségük javításához.

A mangánban gazdag élelmiszerek bevitele kiemelten előnyös lehet a menopauzán átesett nők számára, mivel kutatások szerint náluk nagyobb a csontvesztés kockázata.

Az ananászfogyasztás kockázatai

Az ananász egy átlagos, egészséges felnőtt számára biztonságosan fogyasztható. Savassága miatt azonban nagyobb mennyiségben szájfájdalmat és nyelőcső-irritációt okozhat, megviselheti a gyomrot, sőt a fogzománcot is károsíthatja.

Azok pedig, akik allergiásak az ananászra, fogyasztása után súlyos reakciókat tapasztalhatnak.

Számolni kell azzal is, hogy az ananász adagonként 22 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami megemelheti a vércukorszintet, és rendszeres fogyasztása esetén a cukorbetegség kialakulásának kedvezhet.

És azt tudtad, hogy a banán is hasonlóképpen egészséges? Erről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek