Miután könnyen beépíthető az étrendünkbe, az őszibarackG fogyasztásával szinte észrevétlenül tehetünk annak érdekében, hogy erősítsük az immunrendszerünket, és szükség esetén csökkentsük a vércukorszintünket.
Gyümölcs, tele antioxidánssal
Az őszibarack kiváló magnézium-, foszfor, kálium-, vas-, valamint B-, C-, E- és K-vitamin-forrás, továbbá tele vannak antioxidánsokkal is. Ezek a hasznos növényi vegyületek leküzdik az oxidatív károsodást, és segítenek megvédeni a szervezetet az öregedéssel járó kellemetlenségektől és a betegségektől. Jó tudni, hogy minél frissebb és érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz, éppen ezért javasolt akkor fogyasztani, amikor éppen szezonja van a gyümölcsnek.
Az őszibarack az egyik legjobb gyümölcs a belek egészsége számára
Az őszibarack rosttartalmának köszönhetően hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, megelőzi és meg is szünteti a székrekedést. Továbbá a gyümölcs rostjai táplálják a jótékony baktériumokat, amelyek gondoskodnak a bélsejtek egészségéről. Ezáltal részt vesznek a bélben kialakult gyulladás csökkentésében és az olyan emésztési rendellenességek leküzdésében, mint például a Crohn-betegség, az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a fekélyes vastagbélgyulladás.
Kevésbé ismert, hogy az őszibaracknak nemcsak a gyümölcse, hanem virágából készült kivonat is javíthatja az emésztést.
A hagyományos kínai orvoslásban emésztési rendellenességek kezelésére használják, miután a virágban található vegyületek növelik a bélösszehúzódások erősségét és gyakoriságát, ezzel segítve a megfelelő bélmozgást.
Az őszibarack szívbarát és rákellenes gyümölcs
A gyümölcs rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megőrizzük a szívünk egészségét, hiszen az őszibarack csökkentheti olyan szívbetegségek kockázati tényezőit, mint például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Miután az epesav képes megkötni az őszibarackot, a gyümölccsel együtt az epesavban lévő koleszterin is kiürül a széklettel.
A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan az őszibarackban is megtalálhatók azok a jótékony növényi vegyületek, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle rákos megbetegedések ellen. Az őszibarack héja és húsa karotinoidokban és kávésavban gazdag. Ez a kétféle antioxidáns rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Laboratóriumi vizsgálatok és állatkísérletek igazolták, hogy az őszibarackmagban lévő vegyületek korlátozhatják a nem rákos bőrdaganatok növekedését, és megakadályozhatják, hogy rosszindulatú daganattá váljanak. Továbbá az őszibarack tele van polifenolokkal, vagyis olyan antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a rákos sejtek, egyebek között az emlőrákot okozó sejtek növekedését és elterjedését.
Az őszibarackban lévő polifenolok további előnye, hogy képesek elpusztítani a rákos sejteket anélkül, hogy károsítanák az egészségeseket.
A kutatók azt is kimutatták, hogy napi két-három őszibarackot elegendő elfogyasztani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű polifenolhoz jusson a szervezetünk. Az őszibarack magas rosttartalmának köszönhetően megelőzi a vastagbélrák kialakulását is.
Kutatások igazolják, hogy a magasabb karotinoidtartalommal rendelkező narancssárga és piros gyümölcsök, valamint zöldségek segítik az agy egészségének megőrzését és a demencia kockázatának csökkenését. Erről itt olvashatsz bővebben!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés