Az egres az egyik legegészségesebb szezonális bogyós gyümölcs, hiszen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és egyéb gyümölcsökkel ellentétben nagyon kevés cukor és kalória van benne.
Sokoldalú gyümölcs
Az egres egy igen hasznos és sokoldalú gyümölcs. Nemcsak azért, mert sokféleképpen felhasználható, készíthető belőle pite, gyümölcszselé és lekvár, hanem azért is, mert gyógynövényként is használható.
Az egresnek többféle típusa létezik. Az európaié zöld, héját szőr borítja, az amerikai színe a zöldtől a liláig változhat, míg az indiai egres sárgászöld színéről ismerhető fel.
Segít megelőzni a rákot
Az egres egyik legnagyobb előnye és legkiválóbb tulajdonsága, hogy úgynevezett fitonutrienseket, falvonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Az egresben található antioxidánsok létfontosságú szerepet játszhatnak egyéb krónikus betegségek megelőzésében is azáltal, hogy ellensúlyozzák a szervezetben zajló oxidatív stresszt, amely nemcsak a rák, hanem
a cukorbetegség, a neurodegeneráció, a szív-és érrendszeri betegségek, a reumatikus betegségek, a veseelégtelenség és a szembetegség kialakulásáért is felelős lehet.
Emellett a gyümölcs vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő rostok pedig segíthetnek a rendszeres bélmozgásban, lehetővé teszik a jóllakottság érzését és a testsúly kezelését.
Ezt a gyümölcsöt a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen kifejezetten kevés cukrot tartalmaz. Ebből kifolyólag a bogyók energiaértéke valóban alacsony: a vörös egres 100 grammonként 43 kalóriát, a zöld egres pedig 45 kalóriát tartalmaz. Éppen ezért ezt a gyümölcsöt azok is bátran fogyaszthatják, akik fogyni szeretnének.
Mindemellett az egres segít normalizálni a vérnyomást.
Megőrizheti a szív és az erek egészségét
Egy kutatás szerint az egres vagy a gyümölcsből készült kivonatot tartalmazó étrendkiegészítő rendszeres fogyasztása javította az érfunkciót, így elkerülhető a véralvadás és az erek elzáródása, hiszen a gyümölcs fogyasztása meggátolja a magas koleszterinszint kialkaulását.
Ezenkívül a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyümölcsben lévő növényi vegyületek képesek szabályozni a véráramlást, így megelőzhetik az artériás trombózist.
Bizonyított tény az is, hogy az egresben található vegyületek csökkenthetik a vércukorszintet, és potenciálisan alkalmazhatók a cukorbetegség kezelésére.
Védheti az agyat
Kutatás igazolja, hogy az egres jótékony hatással lehet az agyműködésre is. Az állatkísérletek azt igazolták, hogy a gyümölcsfogyasztás javította a tanulást és a memória működését. Ezenkívül az egresnek idegsejtvédő hatásai is lehetnek, ami javíthatja a kognitív funkciókat.
Jót tesz a hajnak
Az egres hozzájárul ahhoz is, hogy erősebb legyen és gyorsabban nőjön a hajunk. Számos vizsgálat igazolta, hogy az egres lehet a hajhullás jövőbeli kezelésének egyik legjobb módja.
Meggátolja a bőr öregedését
Az egresben található természetes fitonutriensek jótékony hatással lehetnek a bőrre, és lelassíthatják az öregedést. Egy kutatás bebizonyította, hogy az egres antioxidáns, anti-elasztáz és anti-kollagenáz tartalma szerepet játszik a ráncok kialakulásának megakadályozásában. A gyümölcs sajátja továbbá, hogy megvédi a bőrt a napfénytől és az UV-károsodásától.
Miután az egres C-vitamint és más antioxidánsokat is tartalmaz, számos kozmetikumban, főként krémekben és arcszérumokban találkozhatunk vele.
Kevesen tudják, hogy a szintetikus anyagból készült edzőruhákat vegyi anyagokkal kezelik, amelyek a kutatások szerint a bőrön keresztül felszívódhatnak. Ez pedig a legrosszabb esetben rák kialakulásához is vezethet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés