4 edzésforma, amivel segíthetsz a szervezetednek, hogy legyőzze a gyulladásokat

GettyImages-1213338960

A gyulladások elleni küzdelemben az étrend mellett a testmozgás is fontos szerephez jut.

A gyulladások veszélyeiről nem véletlenül hallunk olyan sokat. Ha krónikussá válnak, akár hosszú hónapokig vagy évekig is megbújhatnak a szervezetben, miközben fokozatosan leépítik az immunrendszert, megnövelve a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, a kettes típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladások és más egészségügyi problémák kockázatát.

Így segít a gyulladások ellen a testmozgás

Ha eleget alszol, megtanulod kezelni a stresszt és gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztasz (ilyenek például a keresztes virágú zöldségek, a bogyós gyümölcsök, a hüvelyesek és ómega-3 zsírsavakban gazdag halak), azzal sokat tehetsz azért, hogy megvédhesd szervezeted a gyulladásoktól. Ugyanilyen fontos azonban a rendszeres testmozgás is.

A testmozgás segít felkészíteni szervezeted a gyulladásos állapotokra
A testmozgás segít felkészíteni szervezeted a gyulladásos állapotokraPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Szakemberek szerint minden akut testmozgás alacsonyabb fokú gyulladásos reakciót vált ki, amelyhez a szervezet idővel alkalmazkodik, így hosszú távon könnyebben képes megbirkózni a súlyosabb gyulladásokkal.

Ezt támasztja alá a Frontiers in Physiology tudományos áttekintése is, amely rámutatott, hogy mind a mérsékelt, mind az erőteljes testmozgás gyulladásos válaszreakciót válthat ki. A kutatás ugyanakkor hozzáteszi, a nagy intenzitású edzés önmagában – különösen, ha rövidebb felépülési periódusokkal párosul –, tartósan megzavarhatja az immunrendszer működését, fokozva a betegségekre való hajlamot.

Ezért is olyan lényeges, hogy időnként pihenőnapot tarts, és az erőnléti edzéseket alacsonyabb intenzitású mozgásformákkal, például nyújtással, sétával vagy kerékpározással kombináld. Ha szeretnéd kihasználni a testmozgás gyulladáscsökkentő hatásait, az alábbi lehetőségek közül érdemes válogatnod.

1. Séta

A séta valójában az egyik legjobb dolog, amit az egészséged érdekében tehetsz. Nem kerül pénzbe, mindenki számára elérhető, mégis megannyi előnnyel jár. Megnöveli az energiaszintet, javítja a memóriát, oldja a stresszt, ráadásul a gyulladásokkal szemben is hatékony.

Egy 20 perces séta vagy kocogás is több mint elegendő ahhoz, hogy a testmozgás gyulladáscsökkentő hatásai érvényesüljenek.

Sőt mi több, egy, a Brain, Behavior and Immunity című folyóiratban publikált kutatás szerint már egyetlen, 20 percig tartó mérsékelt edzés a futópadon is javítja a gyulladásokra adott immunválaszt.

A szabad levegőn tett séta csodákra képes
A szabad levegőn tett séta csodákra képeshumanmade / Getty Images Hungary

2. Erőnléti edzés

Az erőnléti edzés, történjen az akár könnyebb vagy nehezebb súlyokkal, nagyszerű eszköz lehet a gyulladások elhúzódó hatásainak kezeléséhez (feltéve, hogy kellő figyelmet fordítasz a nyújtásra). A British Journal of Sports Medicine tudományos áttekintése azt is feltárta, hogy az izomerősítő tevékenységek 10-17 százalékkal csökkentik az olyan gyakori halálozási okok kockázatát, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy a rák. Ahhoz, hogy ezt kihasználhasd, legalább heti 2 alkalommal érdemes időt szakítanod a súlyzós edzésre.

3. Jóga

A Biological Research for Nursing több mint 900 fős mintát érintő, 15 tanulmányon alapuló áttekintése megállapította, hogy a jóga számos krónikus betegség esetében segíthet a gyulladások ellen. Idetartozik a magas vérnyomás, a krónikus stressz, a kardiometabolikus betegségek és a rheumatoid arthritis néven ismert idült ízületi gyulladás.

A jóga nemcsak azáltal csökkenti a gyulladások számát, hogy javítja a keringést és stabilizálja a légzést, hanem olyan módon is, hogy megnyugtatja az elmét, ami a stresszel kapcsolatos étkezési zavarokat is enyhítheti.

A jóga a krónikus betegségekkel összefüggő gyulladásokat is enyhítheti
A jóga a krónikus betegségekkel összefüggő gyulladásokat is enyhíthetiTom Werner / Getty Images Hungary

Ne feledd, fontos, hogy jóga közben odafigyelj a helyes légzésre. Ez segít a paraszimpatikus idegrendszer beindításában, hozzájárul a stressz szabályozásához, ezáltal pedig a gyulladások kialakulását is visszafogja a szervezetben.

4. Rebounding

A rebounding, vagyis a trumbulinos edzés nem csupán a szívműködést pezsdíti fel. Egy kutatás szerint, amelyet a Journal of Applied Physiology című folyóiratban tettek közzé, az ugráló mozgás rengeteg pozitív hozadékkal jár és még hatékonyabb is lehet a gyulladásokkal szemben, mint a futás. További előnye, hogy „üríti” a nyirokrendszert, vagyis hozzájárul a méreganyagok eltávolításához a szervezetből, javítja a csontsűrűséget és az egyensúlyt, illetve csillapítja a súlyos fájdalmat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra