Égeti a kalóriákat, javítja a hangulatot, segít tovább élni, és ingyen van – mi az?

A séta számos egészségügyi előnnyel járhat bármilyen korosztály és edzettségi szint esetén. Segíthet bizonyos betegségek megelőzésében, és meghosszabbíthatja az életet is. Ingyen van, és ha akad egy kis szabadidőd, érdemes beépítened a hétköznapjaid rutinjába.

Már mutatjuk is, miért lenne nagyon fontos, hogy naponta legalább egy fél órát szánj erre az egészséges tevékenységre. 

1. Kalóriát éget 

A gyaloglás segíthet a kalóriák elégetésében, ami pedig a fogyásban hozhat sikereket. A tényleges kalóriaégetés több tényezőtől függ, többek között:

  • a járási sebességtől
  • a megtett távolságtól
  • a tereptől (több kalóriát égetsz el felfelé sétálva, mint amennyit sík felületen égetsz el)
  • a súlyodtól

2. Erősíti a szívet 

Ha heti öt napon sétálsz, az csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázatát a tudományos kutatások eredményei szerint. A kockázat pedig még tovább csökkenhet, ha növeled a napi gyaloglás időtartamát vagy a megtett távolságot. 

A gyaloglás sokszor jobb a piruláknál
A gyaloglás sokszor jobb a piruláknáliridi / Getty Images Hungary

3. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet 

Evés után egy rövid séta csökkentheti a vércukorszintet. Egy tanulmány szerint a napi háromszori 15 perces séta (reggeli, ebéd és vacsora után) jobban javította a vércukorszintet, mint egy 45 perces séta a nap bármelyik szakában.

4. Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A gyaloglás segíthet megvédeni az ízületeket, beleértve a térdet és a csípőt is. Ez azért van, mert segít kenni és erősíteni az ízületeket támogató izmokat. A séta az ízületi gyulladásban szenvedők számára is előnyös lehet, például csökkenti a fájdalmat, ráadásul a megelőzésben is segíthet. 

5. Fokozza az immunrendszer működését 

A gyaloglás csökkentheti a megfázás vagy az influenza kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány 1000 felnőttet követett nyomon influenzaszezonban. Azok, akik napi 30-45 percet mérsékelt tempóban sétáltak, összességében 43 százalékkal kevesebb betegnapot töltöttek otthon, mert kisebb eséllyel kaptak el felső légúti fertőzést.

6. Növeli az energiánkat

Ha fáradtan sétálni mész, az hatékonyabb energialöket lehet, mint egy csésze kávé. A séta növeli az oxigénáramlást a szervezetben. Ezenkívül növelheti a kortizol, az epinefrin és a noradrenalin szintjét – ezek azok a hormonok, amelyek növelik az energiaszintet.

7. Javítja a hangulatodat 

A gyaloglás segíthet mentális egészségeden, mert csökkenti a szorongást, a depressziót és a rossz hangulatot. Ahhoz, hogy megtapasztalhasd ezeket az előnyöket, célozz meg heti három napon 30 perc tempós sétát vagy más hasonló, közepes intenzitású gyakorlatot. Akár három 10 perces sétára is feloszthatod.

8. Meghosszabbítja az életed

A gyors (és rendszeres) séta meghosszabbíthatja az életünket. A kutatók úgy találták, hogy az átlagos tempójú séta a lassúhoz képest 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. A tempós vagy gyors séta 24 százalékkal csökkentette a kockázatot. 

9. Szebb lábaid lesznek

A séta erősítheti a lábak izmait. Ha egy kicsit még több izmot szeretnél felépíteni, sétálj egy dombos területen vagy egy emelkedős futópadon.

10. Kreatív gondolkodás 

A séta kitisztítja a fejed, és segít kreatívan gondolkodni. Egy négy kísérletet magában foglaló tanulmányban olyan embereket hasonlítottak össze, akik járás vagy ülés közben próbáltak új ötleteket kitalálni. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők jobban teljesítettek séta közben, különösen a szabadban. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a séta megnyitja az ötletek szabad áramlását, és egyszerű módja annak, hogy növeljük a kreativitást, és ezzel egyidejűleg valamennyi fizikai aktivitásban is részünk legyen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra