Ezért nem a görögdinnye a legjobb választás vacsorára

GettyImages-1394366992
Olvasási idő kb. 5 perc

Mivel a görögdinnye kiváló táplálékforrás, hajlamosak vagyunk vacsorára fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt. Ez nem feltétlenül jó ötlet, mert a görögdinnye esti fogyasztásának több egészségügyi buktatója is lehet.

Nehéz lenne olyan embert találni, aki nem szereti a görögdinnyét. Bár az édes és lédús nyári gyümölcs nemcsak finom, hanem kiváló szomjoltó is, megzavarhatja az emésztést, és bélirritációt is okozhat az arra érzékenyeknél. 

Egy mítosz is kapcsolódik a görögdinnyéhez

Sokan arról számolnak be, hogy az esti görögdinnyeevésnek számos kellemetlen mellékhatása van. Közülük többen például emésztési zavarra panaszkodtak. Ez azonban ellentétben áll mindazzal, amit a dietetikusok állítanak, miszerint a nap bármely szakaszában fogyasztható ez az ízletes nyári csemege. 

Ha szeretjük a görögdinnyét, jobban tesszük, ha a nap első szakaszában fogyasztjuk
Ha szeretjük a görögdinnyét, jobban tesszük, ha a nap első szakaszában fogyasztjukKevin Reid / Getty Images Hungary

Egy adag görögdinnye egy forró nyári napon felülmúlhatatlan frissességet ad, hiszen tartalmának 90 százaléka víz. Sokan mégis megfosztják magukat ettől a finomságtól, mert legyen bármilyen finom és egészséges ez a gyümölcs, vannak, akiknek kellemetlenséget okozhat. 

Az egyéni tapasztalatok mellett létezik egy mítosz, miszerint az esti alvás előtt nem tanácsos görögdinnyét enni. A mítosz eredetének megértéséhez vissza kell nyúlnunk az ókorba, amikor az ivóvízellátás a folyók és kutak vízellátásától függött. Ezek vízhozama ugyanis a nyár közepén megcsappant, vagyis éppen akkor volt kevés az ivóvíz, amikor a nyári hőségben megnövekedett a víz iránti igény. Emiatt sokan fogyasztottak a lédús gyümölcsből, hogy vizet juttassanak a szervezetükbe. Emellett a dinnye hűsítő hatása éjszaka garantálta a pihentető alvást a magas hőség ellenére.

A túl sok görögdinnye-fogyasztás mellékhatásokkal jár

Az olyan gyümölcs, mint a görögdinnye, az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges antioxidánsokkal. 

A görögdinnye nagyszerű forrása az A- és C-vitaminnak, valamint az antioxidáns likopinnak, amely rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, valamint jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

Emésztési problémát okoz

A sok előnyös hatás ellenére óvakodnunk kell a gyümölcs túlzott fogyasztásától, ugyanis nemkívánatos mellékhatással járhat. Ilyenek például a puffadással, gázképződéssel és hasmenéssel járó emésztési problémák a dinnye magas FODMAP-tartalma miatt. 

A vacsorára fogyasztott görögdinnye éjszaka többször a mosdóba küldhet bennünket
A vacsorára fogyasztott görögdinnye éjszaka többször a mosdóba küldhet bennünketPeter Cade / Getty Images Hungary

A FODMAP egy mozaikszó, amely fermentálható, rövid szénláncú szénhidrátok csoportjára utal, amelyek vagy nem emészthetők, vagy lassan szívódnak fel a vékonybélben. Emiatt a táplálkozási szakértők általában alacsony FODMAP-tartalmú étrendet írnak elő az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő betegeknek. 

Emellett a magas FODMAP-bevitel IBS-szerű tüneteket is okozhat, és súlyosbíthatja a refluxot.

Emelheti a vércukorszintet

A görögdinnye magas FODMAP-tartalma mellett magas glikémiás indexszel (GI) is rendelkezik. Ezért ha túl sok görögdinnyét eszünk, az megemelheti a vércukorszintet, ám mértékkel fogyasztva nem okoz kellemetlen tüneteket. A vércukorszint figyelése különösen fontos cukorbetegség esetén.

Elszínezi bőrt

Egy tanulmány kimutatta, hogy a túlzott görögdinnye-fogyasztás összefüggésbe hozható a bőr narancssárga elszíneződésével, az úgynevezett likopenémiával, amely a karotinémia egy változata.
A likopin egy olyan antioxidáns és pigment, amely felelős a görögdinnye és más gyümölcsök, illetve zöldségek vörös színéért. 

Túlzott fogyasztás esetén a likopin felhalmozódhat a bőr külső rétegeiben, és megváltoztathatja a bőr pigmentációját.

Szerencsére a likopenémia ritka állapot, amely teljesen visszafordítható a likopinban gazdag élelmiszerek, például a görögdinnye nagy mennyiségű fogyasztásának csökkentésével.

Vannak azonban tévhitek is

A túlzott görögdinnye-fogyasztás előre nem látható mellékhatásokkal járhat. Néhány közülük azonban teljesen megalapozatlan. Ilyen például, hogy a túl sok görögdinnye szívproblémákhoz és túlzott folyadékbevitelhez vezethet. Egyik állítást sem támasztja alá a tudomány.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek