Nehéz lenne olyan embert találni, aki nem szereti a görögdinnyét. Bár az édes és lédús nyári gyümölcs nemcsak finom, hanem kiváló szomjoltó is, megzavarhatja az emésztést, és bélirritációt is okozhat az arra érzékenyeknél.
Egy mítosz is kapcsolódik a görögdinnyéhez
Sokan arról számolnak be, hogy az esti görögdinnyeevésnek számos kellemetlen mellékhatása van. Közülük többen például emésztési zavarra panaszkodtak. Ez azonban ellentétben áll mindazzal, amit a dietetikusok állítanak, miszerint a nap bármely szakaszában fogyasztható ez az ízletes nyári csemege.
Egy adag görögdinnye egy forró nyári napon felülmúlhatatlan frissességet ad, hiszen tartalmának 90 százaléka víz. Sokan mégis megfosztják magukat ettől a finomságtól, mert legyen bármilyen finom és egészséges ez a gyümölcs, vannak, akiknek kellemetlenséget okozhat.
Az egyéni tapasztalatok mellett létezik egy mítosz, miszerint az esti alvás előtt nem tanácsos görögdinnyét enni. A mítosz eredetének megértéséhez vissza kell nyúlnunk az ókorba, amikor az ivóvízellátás a folyók és kutak vízellátásától függött. Ezek vízhozama ugyanis a nyár közepén megcsappant, vagyis éppen akkor volt kevés az ivóvíz, amikor a nyári hőségben megnövekedett a víz iránti igény. Emiatt sokan fogyasztottak a lédús gyümölcsből, hogy vizet juttassanak a szervezetükbe. Emellett a dinnye hűsítő hatása éjszaka garantálta a pihentető alvást a magas hőség ellenére.
A túl sok görögdinnye-fogyasztás mellékhatásokkal jár
Az olyan gyümölcs, mint a görögdinnye, az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges antioxidánsokkal.
A görögdinnye nagyszerű forrása az A- és C-vitaminnak, valamint az antioxidáns likopinnak, amely rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, valamint jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére.
Emésztési problémát okoz
A sok előnyös hatás ellenére óvakodnunk kell a gyümölcs túlzott fogyasztásától, ugyanis nemkívánatos mellékhatással járhat. Ilyenek például a puffadással, gázképződéssel és hasmenéssel járó emésztési problémák a dinnye magas FODMAP-tartalma miatt.
A FODMAP egy mozaikszó, amely fermentálható, rövid szénláncú szénhidrátok csoportjára utal, amelyek vagy nem emészthetők, vagy lassan szívódnak fel a vékonybélben. Emiatt a táplálkozási szakértők általában alacsony FODMAP-tartalmú étrendet írnak elő az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő betegeknek.
Emellett a magas FODMAP-bevitel IBS-szerű tüneteket is okozhat, és súlyosbíthatja a refluxot.
Emelheti a vércukorszintet
A görögdinnye magas FODMAP-tartalma mellett magas glikémiás indexszel (GI) is rendelkezik. Ezért ha túl sok görögdinnyét eszünk, az megemelheti a vércukorszintet, ám mértékkel fogyasztva nem okoz kellemetlen tüneteket. A vércukorszint figyelése különösen fontos cukorbetegség esetén.
Elszínezi bőrt
Egy tanulmány kimutatta, hogy a túlzott görögdinnye-fogyasztás összefüggésbe hozható a bőr narancssárga elszíneződésével, az úgynevezett likopenémiával, amely a karotinémia egy változata.
A likopin egy olyan antioxidáns és pigment, amely felelős a görögdinnye és más gyümölcsök, illetve zöldségek vörös színéért.
Túlzott fogyasztás esetén a likopin felhalmozódhat a bőr külső rétegeiben, és megváltoztathatja a bőr pigmentációját.
Szerencsére a likopenémia ritka állapot, amely teljesen visszafordítható a likopinban gazdag élelmiszerek, például a görögdinnye nagy mennyiségű fogyasztásának csökkentésével.
Vannak azonban tévhitek is
A túlzott görögdinnye-fogyasztás előre nem látható mellékhatásokkal járhat. Néhány közülük azonban teljesen megalapozatlan. Ilyen például, hogy a túl sok görögdinnye szívproblémákhoz és túlzott folyadékbevitelhez vezethet. Egyik állítást sem támasztja alá a tudomány.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés