Noha hiányzik belőle a fehérje és a vas, és az ember azt feltételezné, hogy többnyire csak cukorból és vízből áll, a görögdinnye tápértéket nem szabad alábecsülni. A gyümölcsnek tartott, de termesztéstechnikailag zöldségnek számító nyári csemege fogyasztása számos jótékony hatással jár, ami a krónikus betegségek megelőzését is magában foglalja.
Ez teszi egészségessé a görögdinnyét
A már legalább 5 ezer éve fogyasztott görögdinnye számos értékes tápanyagot, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek közül érdemes kiemelni a káliumot, amely esszenciális ásványi anyagként támogatja az ideg- és izomműködést és a szervezet folyadékegyensúlyát, valamint a gyümölcs színét adó likopint, amely antioxidánsként véd a krónikus betegségek ellen.
Kevesen tudják, de a görögdinnye magjai szintén egészségvédő hatásúak, mivel magnéziumban és folsavban gazdagok, illetve olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, és megelőző szerepet játszhatnak a szívroham és a stroke kialakulását illetően. Most lássuk a görögdinnye által nyújtotta előnyöket részletesebben is.
1. Segít hidratált maradni
Már az enyhébb fokú kiszáradás is fáradtságot, izomgörcsöt és fejfájást okozhat, ezért a nyári időszakban különösen fontos, hogy elegendő folyadékot vigyél be. Ehhez nagyszerű eszköz lehet a görögdinnye, amely
92 százalékban vízből áll.
Ez kissé talán bizarrul hangzik, de ha egy kevés sóval szórod meg a dinnyét, azzal további előnyökhöz juthatsz: feltöltheted a szervezeted elektrolitokkal, amire nagy szükséged lehet egy megerőltető edzés után.
2. Hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához
A görögdinnye magas víztartalmához alacsony kalóriatartalom társul, így kiváló eszköz lehet fogyókúra esetén. Különösen annak fényében, hogy egy 2019-es tanulmány szerint képes hosszabb időre eltelíteni, így két étkezés között lassabban jelentkezik az éhségérzet.
A dinnye fogyasztása alacsonyabb testsúllyal, testtömegindexszel, derék-csípő aránnyal és vérnyomással jár.
3. Véd a betegségek ellen
Egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a görögdinnye rendszeres fogyasztása javítja az általános egészségét, és mérsékeli számos krónikus betegség, köztük a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát. Ez valószínűleg gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhető, ami megvédi a szervezetet az oxidatív stressz által kiváltott sejtkárosodástól.
Valójában a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármilyen más gyümölcs vagy zöldség – beleértve a paradicsomot is.
Kutatások azt mutatják, hogy a dinnye táplálkozási előnyei kiterjednek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására, és mindezeken túl gyulladáscsökkentő hatása is lehet.
4. Támogatja a szem egészségét
A dinnyében lévő antioxidánsok a szem egészségét is védik, olyannyira, hogy megelőzhetik vagy késleltethetik a szürke hályog kialakulását, továbbá csökkenthetik az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát, amely vakságot is okozhat.
A görögdinnye A-vitamin-tartalma szintén javítja a szaruhártya egészségét.
5. Erősíti az immunrendszert
Bőséges C-vitamin-tartalmával a görögdinnye erősíti az immunrendszert, ami fontos szerepet tölt be a fertőzések és betegségek leküzdésében. Emellett csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.
6. Enyhíti az izomfájdalmat
A görögdinnye fogyasztása az edzés utáni regenerációban is segíthet. Ez citrullintartalmára vezethető vissza, ami serkenti a nitrogén-monoxid termelését a véráramlás és az izomműködés javítása céljából, miközben csökkenti a laktát nevű anyag mennyiségét, amely a fizikai aktivitás közben izomfájdalmat okozva felhalmozódik a szervezetben.
7. Egészségesebbé teszi a bőrt
A görögdinnyében található C-vitamin elősegíti a kollagén előállítását a szervezetben, ami több előnnyel is jár.
A kollagén erőt és rugalmasságot ad a bőrnek, és segít pótolni az elhalt hámsejteket.
Ez azt jelenti, hogy a görögdinnye fogyasztása javítja a bőr állapotát, és lelassíthatja az öregedéssel kapcsolatos káros hatásokat. Ilyen szempontból hasznosak lehetnek a dinnyében lévő vitaminok is. A béta-karotinból képződő A-vitamin megakadályozza a bőr kiszáradását és hámlását, míg a B6-vitamin megelőzheti a pattanások kialakulását.
8. Javítja az emésztést
A görögdinnyében található növényi vegyületek (más néven polifenolok) táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő „jó” baktériumok számára, ami nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem fokozhatja az immunrendszer működését, illetve az alapvető tápanyagok termelését.
9. Szabályozza a vércukorszintet
A görögdinnye remek választás lehet akkor is, ha egyenletesen szeretnéd tartani a vércukorszinted, ezáltal is csökkentve a cukorbetegség kockázatát.
Kevés szénhidrátot tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe.
Ennek eredményeként a dinnyeevés után nem kell a vércukorszint hirtelen ingadozásától tartanod. Ha azonban már kialakult nálad a cukorbetegség, természetes cukortartalma miatt érdemes mértékletesen fogyasztanod.
Kéne egy kis segítség a dinnyevásárláshoz? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan ellenőrizheted, hogy a kiszemelt görögdinnye kellően érett-e.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés