Noha hiányzik belőle a fehérje és a vas, és az ember azt feltételezné, hogy többnyire csak cukorból és vízből áll, a görögdinnye tápértéket nem szabad alábecsülni. A gyümölcsnek tartott, de termesztéstechnikailag zöldségnek számító nyári csemege fogyasztása számos jótékony hatással jár, ami a krónikus betegségek megelőzését is magában foglalja.
Ez teszi egészségessé a görögdinnyét
A már legalább 5 ezer éve fogyasztott görögdinnye számos értékes tápanyagot, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek közül érdemes kiemelni a káliumot, amely esszenciális ásványi anyagként támogatja az ideg- és izomműködést és a szervezet folyadékegyensúlyát, valamint a gyümölcs színét adó likopint, amely antioxidánsként véd a krónikus betegségek ellen.
Kevesen tudják, de a görögdinnye magjai szintén egészségvédő hatásúak, mivel magnéziumban és folsavban gazdagok, illetve olyan zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, és megelőző szerepet játszhatnak a szívroham és a stroke kialakulását illetően. Most lássuk a görögdinnye által nyújtotta előnyöket részletesebben is.
1. Segít hidratált maradni
Már az enyhébb fokú kiszáradás is fáradtságot, izomgörcsöt és fejfájást okozhat, ezért a nyári időszakban különösen fontos, hogy elegendő folyadékot vigyél be. Ehhez nagyszerű eszköz lehet a görögdinnye, amely
92 százalékban vízből áll.
Ez kissé talán bizarrul hangzik, de ha egy kevés sóval szórod meg a dinnyét, azzal további előnyökhöz juthatsz: feltöltheted a szervezeted elektrolitokkal, amire nagy szükséged lehet egy megerőltető edzés után.

2. Hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához
A görögdinnye magas víztartalmához alacsony kalóriatartalom társul, így kiváló eszköz lehet fogyókúra esetén. Különösen annak fényében, hogy egy 2019-es tanulmány szerint képes hosszabb időre eltelíteni, így két étkezés között lassabban jelentkezik az éhségérzet.
A dinnye fogyasztása alacsonyabb testsúllyal, testtömegindexszel, derék-csípő aránnyal és vérnyomással jár.
3. Véd a betegségek ellen
Egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a görögdinnye rendszeres fogyasztása javítja az általános egészségét, és mérsékeli számos krónikus betegség, köztük a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát. Ez valószínűleg gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhető, ami megvédi a szervezetet az oxidatív stressz által kiváltott sejtkárosodástól.
Valójában a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármilyen más gyümölcs vagy zöldség – beleértve a paradicsomot is.
Kutatások azt mutatják, hogy a dinnye táplálkozási előnyei kiterjednek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozására, és mindezeken túl gyulladáscsökkentő hatása is lehet.

4. Támogatja a szem egészségét
A dinnyében lévő antioxidánsok a szem egészségét is védik, olyannyira, hogy megelőzhetik vagy késleltethetik a szürke hályog kialakulását, továbbá csökkenthetik az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát, amely vakságot is okozhat.
A görögdinnye A-vitamin-tartalma szintén javítja a szaruhártya egészségét.
5. Erősíti az immunrendszert
Bőséges C-vitamin-tartalmával a görögdinnye erősíti az immunrendszert, ami fontos szerepet tölt be a fertőzések és betegségek leküzdésében. Emellett csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.
6. Enyhíti az izomfájdalmat
A görögdinnye fogyasztása az edzés utáni regenerációban is segíthet. Ez citrullintartalmára vezethető vissza, ami serkenti a nitrogén-monoxid termelését a véráramlás és az izomműködés javítása céljából, miközben csökkenti a laktát nevű anyag mennyiségét, amely a fizikai aktivitás közben izomfájdalmat okozva felhalmozódik a szervezetben.
7. Egészségesebbé teszi a bőrt
A görögdinnyében található C-vitamin elősegíti a kollagén előállítását a szervezetben, ami több előnnyel is jár.
A kollagén erőt és rugalmasságot ad a bőrnek, és segít pótolni az elhalt hámsejteket.
Ez azt jelenti, hogy a görögdinnye fogyasztása javítja a bőr állapotát, és lelassíthatja az öregedéssel kapcsolatos káros hatásokat. Ilyen szempontból hasznosak lehetnek a dinnyében lévő vitaminok is. A béta-karotinból képződő A-vitamin megakadályozza a bőr kiszáradását és hámlását, míg a B6-vitamin megelőzheti a pattanások kialakulását.
8. Javítja az emésztést
A görögdinnyében található növényi vegyületek (más néven polifenolok) táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő „jó” baktériumok számára, ami nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem fokozhatja az immunrendszer működését, illetve az alapvető tápanyagok termelését.

9. Szabályozza a vércukorszintet
A görögdinnye remek választás lehet akkor is, ha egyenletesen szeretnéd tartani a vércukorszinted, ezáltal is csökkentve a cukorbetegség kockázatát.
Kevés szénhidrátot tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe.
Ennek eredményeként a dinnyeevés után nem kell a vércukorszint hirtelen ingadozásától tartanod. Ha azonban már kialakult nálad a cukorbetegség, természetes cukortartalma miatt érdemes mértékletesen fogyasztanod.
Kéne egy kis segítség a dinnyevásárláshoz? Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan ellenőrizheted, hogy a kiszemelt görögdinnye kellően érett-e.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés