Szennyezett a magyarok egyik legtöbbet használt fűszere

GettyImages-1442504868
Olvasási idő kb. 2 perc

A fűszerpaprika nélkülözhetetlen eleme a magyar konyhának, hiszen olyan klasszikus fogások alapja, mint a pörkölt vagy a lecsó, ám jó tudni, hogy van, ahol ez a növényvédő szerekkel leginkább szennyezett fűszerek egyike.

„Ezt támasztja alá egy német tesztoldal felmérése is, mely a paprikaőrlemények közel felében magas glufozinátmaradék-szintet és többszörös peszticidszennyeződést mutatott ki” – hívta fel a figyelmet a Rizikometer. A glufozinátot az EU-ban 2019-ben betiltották, ennek ellenére

ez az emberi termékenységet és a magzatokat károsító gyomirtószer a vizsgált paprikafűszerekben még mindig jelen van.

Így kerülnek szennyeződések a fűszerpaprikába

A beszámoló szerint a fűszerpaprika, avagy a pirospaprika íze, csípőssége és színe a felhasznált paprikafajtáktól függően változik, ha pedig fűszerkeverék formájában kerül a boltokba, előállításához gyakran különböző régiókból származó alapanyagokat használnak fel. Mint azt egy szakértő kiemelte,

egy adag fűszerben számos termelő alapanyaga keveredik, akik különféle növényvédőszereket használnak. Ez az oka annak, hogy a paprikafűszerekben végül peszticidek sokaságát találjuk.

A hazánkban kapható fűszerpaprikákat korábban a Nébih Szupermenta csapata vizsgálta, itt az első három helyezést magyar termékek szerezték még. A jó hír, hogy ezeknek a növényvédőszermaradék-tartalma is megfelelő volt.

A fűszerpaprikában növényvédőszerek nyomaira bukkantak
A fűszerpaprikában növényvédőszerek nyomaira bukkantakvikif / Getty Images Hungary

A német tesztben szereplő 33 paprikaőrleményből 13 „nem kielégítő” értékelést kapott, a hazánkban is kapható termékek mindegyike azonban „nagyon jó” minősítést szerzett (ide tartozott a dm Bio édes fűszerpaprika, a Herbaria paprika, a Sonnentor édesnemes bio paprika és a Lebensbaum édes paprika).

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek