Hormonkárosító anyagot találtak egy itthon is kapható mustárban

GettyImages-1286712268
Olvasási idő kb. 2 perc

A mustárból egy vizsgálat során kimutatott anyagok potenciálisan károsak lehetnek az immunrendszerre és a szív egészségére is.

A vizsgálatot egy fogyasztói tesztoldal szakértői folytatták le, akik a legtöbb mustárt az íz és a biztonságosság szempontjából is megfelelőnek találták. A Rizikometer szerint akadt azonban egy termék, amelyben olyan anyagok nyomaira bukkantak, amelyek károsak lehetnek az egészségre. 

Ez a mustár káros lehet az egészségre

„A teszt abszolút vesztese az itthon is kapható Alnatura Bio mustár lett, amelyben erukasavat és biszfenol-F (BPF) adalékanyagot egyaránt kimutattak” – derül ki a beszámolóból.

A BPF szerkezetileg hasonlít az endokrin- és immunrendszert károsító, rákkeltő biszfenol A-hoz (BPA).

A BPF-ről az is bebizonyosodott, hogy károsítja a hormonrendszert. A szakemberek emellett összesen 3 termékben találták meg a mustármagban természetesen is előforduló erukasavat, amely a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet szerint elősegítheti a szív körüli zsírlerakódást és gyengítheti a szívizmot.

Az érzékszervi vizsgálatokon a legtöbb mustár ugyan jól szerepelt, de 6 terméknél hiányolták a megfelelő természetes csípősséget. A teszten végül 8 termék szerzett „nagyon jó” minősítést, köztük a Kühne, a Byodo és a K-Classic mustár. A dm Bio és a dennree közepesen erős mustár „jó” értékelést kapott, míg a Penny Delikatess mustárja „elégséges” osztályzatot szerzett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek