Kedvenc fűszerünk a rák, a cukorbetegség és a vérszegénység ellen is segíthet

GettyImages-655205686

Gyakran halljuk, hogy a fűszerpaprika fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vértisztító, vérzéscsillapító, hurutoldó, lázcsillapító, étvágyfokozó és vizelethajtó hatással bír. De vajon mi igaz mindezekből, melyek azok az előnyei, amelyekre már tudományos bizonyítékok is akadnak?

A friss paprikáról régóta tudjuk: tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. A csiliről szintén hosszú ideje zengünk ódákat, mert már bizonyított, hogy az emberi prosztataráksejteket kapszaicinnel kezelve apoptózist, programozott sejthalált okozott, amiből a kutatók arra következtettek, hogy szerepe lehet a prosztatarák kezelésében. Egy két évvel korábbi tanulmány szerint a kapszaicin közvetlenül gátolta a leukémiás sejtek növekedését is. És vajon mi a helyzet a magyar konyhában rengeteget használt fűszerpaprikával?

A fűszerpaprika 7, tudományosan is alátámasztott előnye

A pirospaprika a Capsicum annuum növény szárított paprikájából készült fűszer. Édes, füstölt és csípős változatban kapható feldolgozva, és nyersen is rengeteg változata akad. A paprikát világszerte használják, különösen rizses ételekhez és pörköltekhez. Jól is teszik, mert nemcsak antioxidánsokban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is nagyon gazdag.

1. Tele van tápanyagokkal

A fűszerpaprika tele van mikrotápanyagokkal és jótékony vegyületekkel. 1 evőkanál (6,8 gramm) ezeket mind biztosítja szervezetünknek:

  • Kalória: 19
  • Fehérje: kevesebb, mint 1 gramm
  • Zsír: kevesebb, mint 1 gramm
  • Szénhidrát: 4 gramm
  • Rost: 2 gramm
  • A-vitamin: a napi ajánlott érték (DV) 19%-a
  • E-vitamin: a DV 13%-a
  • B6-vitamin: a DV 9%-a
  • Vas: a DV 8%-a

Figyelemre méltó, hogy ez a kis mennyiség napi A-vitamin-szükségletünk csaknem 20%-ával büszkélkedhet.

Valahogy így kezdődik a fűszerpaprika élete
Valahogy így kezdődik a fűszerpaprika életeRomeo Reidl / Getty Images Hungary

Ez a fűszer számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott sejtkárosodás ellen küzdenek. A szabad gyökök okozta károk krónikus betegségekhez kapcsolódnak, beleértve a szívbetegségeket és a rákot. Mint ilyen, az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni ezeket az állapotokat. 

A paprika fő antioxidánsai a karotinoidok családjába tartoznak, ilyen például a béta-karotin, a kapszantin, a zeaxantin és a lutein. 

2. Elősegítheti az egészséges látást

A paprika számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek javíthatják a szem egészségét, beleértve az E-vitamint, a béta-karotint, a luteint és a zeaxantint. A tanulmányok e tápanyagok némelyikének magas étrendi bevitelét összefüggésbe hozták az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kockázatának csökkenésével is.

Különösen a lutein és a zeaxantin, amelyek antioxidánsként működnek, megakadályozhatják a szem károsodását. Egy több mint 1800 nő bevonásával végzett vizsgálatban a legtöbb luteint és zeaxantint fogyasztóknál 32%-kal kisebb volt a szürke hályog kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb a lutein és a zeaxantin. 

Egy másik, 4519 felnőtt bevonásával végzett tanulmány szintén megállapította, hogy a lutein és a zeaxantin magasabb bevitele a szembetegségek kockázatának csökkenésével jár. 

3. Csökkentheti a gyulladásokat

Egyes paprikafajták, különösen a csípősek, tartalmazzák a kapszaicin vegyületet. A szakemberek úgy gondolják, hogy a kapszaicin az idegsejtek receptoraihoz kötődik, hogy csökkentse a gyulladást és a fájdalmat, így védelmet nyújthat számos gyulladásos és autoimmun állapot ellen, beleértve az ízületi gyulladást, az idegkárosodást és az emésztési problémákat.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicint tartalmazó külsőleg használatos krémek csökkentik az ízületi gyulladás és az idegkárosodás okozta fájdalmat. Egy 376 gyomor-bél rendszeri betegségben szenvedő felnőttet bevonva végzett vizsgálatban a kapszaicinkiegészítők segítettek megelőzni a gyomorgyulladást és -károsodást. 

Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy 10 napos kapszaicinkiegészítők csökkentették az autoimmun idegállapothoz kapcsolódó gyulladást. 

4. Javíthatja koleszterinszintet

A paprika jótékony hatással lehet a koleszterinszintre.

Különösen a kapszantin hasznos, mely egy karotinoid ebben a népszerű fűszerben: ez növelheti a HDL (jó) koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár. Egy kéthetes vizsgálat kimutatta, hogy a paprikával és kapszantinnal táplált patkányok HDL-szintje jelentősen megemelkedett, összehasonlítva a kontrolldiétán lévő patkányokkal.

A paprikában található karotinoidok segíthetnek csökkenteni a teljes és az LDL (rossz) koleszterin szintjét is, amelyek a szívbetegségek fokozott kockázatához kapcsolódnak. 

Egy 12 hetes, 100 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban a napi 9 mg paprika karotinoidot tartalmazó étrend-kiegészítőt szedők szignifikánsan alacsonyabb LDL (rossz) és összkoleszterinszintet mutattak, mint azok, akik placebót kaptak. 

5. Rákellenes hatása lehet

Így végződik a fűszerpaprika élete
Így végződik a fűszerpaprika életeAniko Hobel / Getty Images Hungary

Noha garanciát nem ad rá, de a paprika számos vegyülete véd a rák ellen.

Számos paprikakarotinoidról, köztük a béta-karotinról, a luteinről és a zeaxantinról kimutatták, hogy felveszi a harcot az oxidatív stressz ellen, amelyről úgy gondolják, hogy növeli bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. 

Egy közel 2000 nő bevonásával végzett vizsgálat során a legmagasabb béta-karotin-, lutein-, zeaxantin- és összes karotinoidszinttel rendelkezőknél 25-35%-kal kisebb volt az emlőrák kialakulásának esélye. Sőt, a paprikában lévő kapszaicin gátolja a rákos sejtek növekedését és túlélését azáltal, hogy számos gén expresszióját befolyásolja. Ennek a fűszernek a rákellenes potenciáljáról azonban alaposabb kutatásra van szükség.

6. Javíthatja a vércukorszint szabályozását

A paprikában található kapszaicin segíthet a cukorbetegség kezelésében.

Ennek az az oka, hogy a kapszaicin befolyásolhatja a vércukorszint szabályozásában részt vevő géneket, és gátolja a cukrot lebontó enzimeket a szervezetben. Az inzulinérzékenységet is javíthatja. Egy 4 hetes, 42 cukorbeteg terhes nő bevonásával végzett vizsgálatban a napi 5 mg-os kapszaicinkiegészítés jelentősen csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet a placebóhoz képest. 

Egy másik 4 hetes, 36 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a kapszaicintartalmú csilipaprikát tartalmazó étrend jelentősen csökkentette a vér inzulinszintjét étkezés után, összehasonlítva a csilimentes diétával. Az alacsonyabb inzulinszint általában jobb vércukorszintet jelez.

7. Fontos az egészséges vérhez

A paprika vasban és E-vitaminban gazdag, két mikrotápanyagban, amelyek létfontosságúak az egészséges vér számára. A vas fontos része a hemoglobinnak, a vörösvértestekben lévő fehérjének, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben, míg az E-vitamin szükséges az egészséges membránok létrehozásához ezen sejtek számára. 

Ezen tápanyagok bármelyikének hiánya csökkentheti a vörösvértestek számát. Ez vérszegénységet okozhat, amelyet fáradtság, sápadt bőr és légszomj jellemez. Egy 200 fiatal nő bevonásával végzett tanulmány szerint az alacsony vasbevitel közel hatszorosára növeli a vérszegénység kockázatát. 

Ráadásul állatkísérletek azt sugallják, hogy az E-vitamin rendkívül hatékonyan javítja a vörösvértestek károsodását – és ennek a vitaminnak a hiánya vérszegénységhez vezethet. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra