Kedvenc fűszerünk a rák, a cukorbetegség és a vérszegénység ellen is segíthet

GettyImages-655205686
Olvasási idő kb. 7 perc

Gyakran halljuk, hogy a fűszerpaprika fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vértisztító, vérzéscsillapító, hurutoldó, lázcsillapító, étvágyfokozó és vizelethajtó hatással bír. De vajon mi igaz mindezekből, melyek azok az előnyei, amelyekre már tudományos bizonyítékok is akadnak?

A friss paprikáról régóta tudjuk: tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. A csiliről szintén hosszú ideje zengünk ódákat, mert már bizonyított, hogy az emberi prosztataráksejteket kapszaicinnel kezelve apoptózist, programozott sejthalált okozott, amiből a kutatók arra következtettek, hogy szerepe lehet a prosztatarák kezelésében. Egy két évvel korábbi tanulmány szerint a kapszaicin közvetlenül gátolta a leukémiás sejtek növekedését is. És vajon mi a helyzet a magyar konyhában rengeteget használt fűszerpaprikával?

A fűszerpaprika 7, tudományosan is alátámasztott előnye

A pirospaprika a Capsicum annuum növény szárított paprikájából készült fűszer. Édes, füstölt és csípős változatban kapható feldolgozva, és nyersen is rengeteg változata akad. A paprikát világszerte használják, különösen rizses ételekhez és pörköltekhez. Jól is teszik, mert nemcsak antioxidánsokban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is nagyon gazdag.

1. Tele van tápanyagokkal

A fűszerpaprika tele van mikrotápanyagokkal és jótékony vegyületekkel. 1 evőkanál (6,8 gramm) ezeket mind biztosítja szervezetünknek:

  • Kalória: 19
  • Fehérje: kevesebb, mint 1 gramm
  • Zsír: kevesebb, mint 1 gramm
  • Szénhidrát: 4 gramm
  • Rost: 2 gramm
  • A-vitamin: a napi ajánlott érték (DV) 19%-a
  • E-vitamin: a DV 13%-a
  • B6-vitamin: a DV 9%-a
  • Vas: a DV 8%-a

Figyelemre méltó, hogy ez a kis mennyiség napi A-vitamin-szükségletünk csaknem 20%-ával büszkélkedhet.

Valahogy így kezdődik a fűszerpaprika élete
Valahogy így kezdődik a fűszerpaprika életeRomeo Reidl / Getty Images Hungary

Ez a fűszer számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák által okozott sejtkárosodás ellen küzdenek. A szabad gyökök okozta károk krónikus betegségekhez kapcsolódnak, beleértve a szívbetegségeket és a rákot. Mint ilyen, az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet megelőzni ezeket az állapotokat. 

A paprika fő antioxidánsai a karotinoidok családjába tartoznak, ilyen például a béta-karotin, a kapszantin, a zeaxantin és a lutein. 

2. Elősegítheti az egészséges látást

A paprika számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek javíthatják a szem egészségét, beleértve az E-vitamint, a béta-karotint, a luteint és a zeaxantint. A tanulmányok e tápanyagok némelyikének magas étrendi bevitelét összefüggésbe hozták az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kockázatának csökkenésével is.

Különösen a lutein és a zeaxantin, amelyek antioxidánsként működnek, megakadályozhatják a szem károsodását. Egy több mint 1800 nő bevonásával végzett vizsgálatban a legtöbb luteint és zeaxantint fogyasztóknál 32%-kal kisebb volt a szürke hályog kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb a lutein és a zeaxantin. 

Egy másik, 4519 felnőtt bevonásával végzett tanulmány szintén megállapította, hogy a lutein és a zeaxantin magasabb bevitele a szembetegségek kockázatának csökkenésével jár. 

3. Csökkentheti a gyulladásokat

Egyes paprikafajták, különösen a csípősek, tartalmazzák a kapszaicin vegyületet. A szakemberek úgy gondolják, hogy a kapszaicin az idegsejtek receptoraihoz kötődik, hogy csökkentse a gyulladást és a fájdalmat, így védelmet nyújthat számos gyulladásos és autoimmun állapot ellen, beleértve az ízületi gyulladást, az idegkárosodást és az emésztési problémákat.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicint tartalmazó külsőleg használatos krémek csökkentik az ízületi gyulladás és az idegkárosodás okozta fájdalmat. Egy 376 gyomor-bél rendszeri betegségben szenvedő felnőttet bevonva végzett vizsgálatban a kapszaicinkiegészítők segítettek megelőzni a gyomorgyulladást és -károsodást. 

Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy 10 napos kapszaicinkiegészítők csökkentették az autoimmun idegállapothoz kapcsolódó gyulladást. 

4. Javíthatja koleszterinszintet

A paprika jótékony hatással lehet a koleszterinszintre.

Különösen a kapszantin hasznos, mely egy karotinoid ebben a népszerű fűszerben: ez növelheti a HDL (jó) koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár. Egy kéthetes vizsgálat kimutatta, hogy a paprikával és kapszantinnal táplált patkányok HDL-szintje jelentősen megemelkedett, összehasonlítva a kontrolldiétán lévő patkányokkal.

A paprikában található karotinoidok segíthetnek csökkenteni a teljes és az LDL (rossz) koleszterin szintjét is, amelyek a szívbetegségek fokozott kockázatához kapcsolódnak. 

Egy 12 hetes, 100 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban a napi 9 mg paprika karotinoidot tartalmazó étrend-kiegészítőt szedők szignifikánsan alacsonyabb LDL (rossz) és összkoleszterinszintet mutattak, mint azok, akik placebót kaptak. 

5. Rákellenes hatása lehet

Így végződik a fűszerpaprika élete
Így végződik a fűszerpaprika életeAniko Hobel / Getty Images Hungary

Noha garanciát nem ad rá, de a paprika számos vegyülete véd a rák ellen.

Számos paprikakarotinoidról, köztük a béta-karotinról, a luteinről és a zeaxantinról kimutatták, hogy felveszi a harcot az oxidatív stressz ellen, amelyről úgy gondolják, hogy növeli bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. 

Egy közel 2000 nő bevonásával végzett vizsgálat során a legmagasabb béta-karotin-, lutein-, zeaxantin- és összes karotinoidszinttel rendelkezőknél 25-35%-kal kisebb volt az emlőrák kialakulásának esélye. Sőt, a paprikában lévő kapszaicin gátolja a rákos sejtek növekedését és túlélését azáltal, hogy számos gén expresszióját befolyásolja. Ennek a fűszernek a rákellenes potenciáljáról azonban alaposabb kutatásra van szükség.

6. Javíthatja a vércukorszint szabályozását

A paprikában található kapszaicin segíthet a cukorbetegség kezelésében.

Ennek az az oka, hogy a kapszaicin befolyásolhatja a vércukorszint szabályozásában részt vevő géneket, és gátolja a cukrot lebontó enzimeket a szervezetben. Az inzulinérzékenységet is javíthatja. Egy 4 hetes, 42 cukorbeteg terhes nő bevonásával végzett vizsgálatban a napi 5 mg-os kapszaicinkiegészítés jelentősen csökkentette az étkezés utáni vércukorszintet a placebóhoz képest. 

Egy másik 4 hetes, 36 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a kapszaicintartalmú csilipaprikát tartalmazó étrend jelentősen csökkentette a vér inzulinszintjét étkezés után, összehasonlítva a csilimentes diétával. Az alacsonyabb inzulinszint általában jobb vércukorszintet jelez.

7. Fontos az egészséges vérhez

A paprika vasban és E-vitaminban gazdag, két mikrotápanyagban, amelyek létfontosságúak az egészséges vér számára. A vas fontos része a hemoglobinnak, a vörösvértestekben lévő fehérjének, amely segít az oxigén szállításában a szervezetben, míg az E-vitamin szükséges az egészséges membránok létrehozásához ezen sejtek számára. 

Ezen tápanyagok bármelyikének hiánya csökkentheti a vörösvértestek számát. Ez vérszegénységet okozhat, amelyet fáradtság, sápadt bőr és légszomj jellemez. Egy 200 fiatal nő bevonásával végzett tanulmány szerint az alacsony vasbevitel közel hatszorosára növeli a vérszegénység kockázatát. 

Ráadásul állatkísérletek azt sugallják, hogy az E-vitamin rendkívül hatékonyan javítja a vörösvértestek károsodását – és ennek a vitaminnak a hiánya vérszegénységhez vezethet. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek