A fügekaktusz vagy medvetalpkaktusz (Opuntia) egy, az amerikai kontinensen őshonos, egykor a maják és aztékok által is fogyasztott, de mára a világ számos táján, így a Földközi-tenger térségében is előforduló növény, amelynek ovális alakú, édeskés ízű termése rendkívül tápláló, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, illetve más jótékony hatású vegyületekkel. A következőkből megtudhatod, hogy a kutatások alapján fogyasztásának milyen egészségügyi előnyei lehetnek.
Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású
A fügekaktusz olyan vitaminokat, antioxidánsokat és növény pigmenteket, köztük karotinoidokat és betalainokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.
Egy kisebb tanulmány például azt mutatta, hogy napi kétszer 200 gramm fügekaktuszpép fogyasztása egy 2 hetes időszakon keresztül nagyobb mértékben csökkentheti a gyulladásmarkerek szintjét más gyümölcsökhöz, így például az eperhez vagy az almához képest.
A fügekaktusz enyhítheti a gyulladással összefüggő fájdalmat, valamint javíthatja a gyulladásos betegséggel küzdők mozgásterjedelmét.
A skorbut ellen is használták
Az aztékok által szent növénynek tartott fügekaktuszt – amely a legenda szerint megmutatta a népnek későbbi fővárosuk, Tenocstitlan helyét – az indiánok már 9000 éve is fogyasztották. Népszerűségét jól mutatja, hogy az ocelot- és a jaguárbőrrel együtt fizetőeszközzé vált. Miután meghódította Közép- és Dél-Amerikát, Kubában és a Karib-szigeteken is megjelent, majd eljutott Lisszabonba – feltehetően Kolumbusz közvetítésével.
A 16–17. század fordulóján a hajósok skorbut ellen használták, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a száraz, mediterrán klímán, Európában is elterjedjen.
Előnyös lehet a szív egészségére
Kutatások szerint a fügekaktusz gyümölcse csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, és enyhítheti a szívre nehezedő intenzív testmozgás okozta stresszt.
Egy közelmúltbeli tudományos áttekintés azt is megállapította, hogy a fügekaktusz jelentősen csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.
Ez szintén elősegítheti a szív egészségének megőrzését.
Fontos tápanyagokat tartalmaz
A fügekaktusz kiváló forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak, amelyekhez sok ember nem jut hozzá elégséges mennyiségben.
Gazdag C-vitaminban, magnéziumban és rézben, illetve megtalálható benne a kálium is.
Mint ismert, a C-vitamin fontos szerepet játszik az immunerősítésben, az idegrendszer és a bőr egészségében, a magnézium jó hatással van a vérnyomásra, illetve csökkenti a stresszt és a szorongást, míg a kálium a vérnyomás-szabályozáshoz, az izom-összehúzódásokhoz és más kritikus testi funkciókhoz szükséges.
A gyümölcs kisebb mennyiségben tartalmaz más tápanyagokat, például kalciumot és számos B-vitamint is, emellett remek rostforrás, így támogatja az emésztőrendszer működését.
Így fogyaszd a fügekaktuszt
A fügekaktusz nyersen és főzve is fogyasztható, illetve felhasználható lekvárok, gyümölcslevek, turmixok készítéséhez is. A magjait bátran lenyelheted, a héjától viszont érdemes megszabadulnod, mert tüskék lehetne rajta.
Bár a fügekaktusz a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható, nagyobb mennyiségben székrekedést okozhat. Ha nem bírja a gyomrod, vagy frissen nem tudsz hozzájutni, beszerezheted táplálékkiegészítő formájában is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés