A szívbetegségek és az Alzheimer-kór ellen is véd ez a fontos zsírsav

GettyImages-1146715660
Olvasási idő kb. 4 perc

Számos kutatás igazolta már, hogy a telítetlen zsírok, többek között az ómega-3 zsírsavak jóval egészségesebbek a telített zsíroknál, ráadásul kiérdemelt helyük van a táplálkozásban. Ha az étrended nem tartalmazna zsírt, akkor bizonyos vitaminok képtelenek lennének felszívódni, és az anyagcseréd sem működne megfelelően.

Egy nemrég befejezett kutatás kapcsán Philippe Froguel professzor, a londoni School of Public Health at Imperial College tanára a Science Daily magazinnak elmondta, hogy bár az ómega-3 zsírsavakkal teli ételek is okozhatnak pluszkilókat, a hízás nem minden esetben számít egészségtelennek.

A szervezet a bevitt zsírt, amit nem tud felhasználni, ideális esetben zsírcellákban raktározza. Ha további zsírt viszel be, akkor további raktárokat hoz létre, amiket aztán a test könnyen és gyorsan eléget, amikor hirtelen pluszenergiára van szüksége. Nagyobb a baj akkor, amikor a szervezet nem újabb zsírcellákat hoz létre, hanem a fölösleg a belső szervekre, a szívre és a májra kezd lerakódni. Ez történik akkor, ha egészségtelen telített zsírokat fogyasztasz, ám Froguel és csapata szerint egy különös mutáció következtében az ómega-3 zsírsavak is kiválthatnak hasonló reakciót.

Akkor most mi legyen? Együnk belőlük, vagy sem?

5 jó ok az ómega-3 zsírsavak napi fogyasztására

Szóval mi is a helyzet az ómega-3 zsírsavakkal kapcsolatban? A legtöbb ember hallott már az egészséges zsírokról, de nem teljesen értik, mit csinálnak, és nem értik, mennyire fontosak a napi étrendünkbe való beillesztésük. Amit tudnod kell, hogy ha az egészséges telítetlen zsírokról van szó, egyik sem jobb számodra, mint az ómega-3.

A legjobb természetes alapanyagokkal bevinni az egészséges zsírsavakat
A legjobb természetes alapanyagokkal bevinni az egészséges zsírsavakatChuyn / Getty Images Hungary

Ennek az az oka, hogy ezek szükségesek a test felépítéséhez és karbantartásához, valamint a főbb rendszereink, köztük a szív, az erek, a tüdő, valamint az immunrendszer működésének fenntartásához.

Valójában három fő típusa van az ómega-3-nak; DHA (dokozahexaénsav), amely halakban és növényi eredetű forrásokban, például algákban található; EPA (eikozapentaénsav), a zsíros halakban fordul elő; és az ALA (alfa-linolénsav), amely csak növényi eredetű forrásokban, például magvakban és diófélékben található meg.

Bár az összes szükséges ómega-3 zsírsavhoz hozzájuthatunk élelmiszerből, ha valaki nem szereti a halat, szedhet kiegészítőket is. Lássuk, miért lenne érdemes mindenképpen helyet szorítani neki az étrendedben!

Gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz 

A gyulladás természetes reakció, amely a fertőzések és sérülések leküzdésére jelentkezik, de néha a gyulladás hosszú ideig fennáll, és hozzájárulhat olyan krónikus betegségekhez, mint a szívbetegség és a rák. A zsíros halakban található ómega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladások képződését, és segíthetnek az egészség megőrzésében.

Érdemes minél gyakrabban enned belőlük
Érdemes minél gyakrabban enned belőlükFrancesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Segíthet a szív egészségében

A szívbetegségek és a szélütés a világ vezető halálokai, de azokban az országokban, ahol nagy mennyiségű halat esznek, alacsonyabb a szívbetegségek aránya. A halolajfogyasztás és a szívkoszorúér-betegség kapcsolatának áttekintése megállapította, hogy az ómega-3 mérsékeli a szívbetegségek kockázatát a rossz koleszterin (LDL) és a vérnyomás csökkentésével.

Elősegíti az agy egészségét

Az ómega-3 zsírsavak, az EPA és a DHA, kritikusak az agyműködés szempontjából minden életkorban, az anyaméhben zajló agyfejlődéstől a kora gyermekkori agyműködésig, az idősek sejtműködésének megőrzéséig. A halolajban található zsírsavak valóban segíthetnek javítani az agyműködést olyan kognitív és memóriazavarokkal küzdő embereknél, mint például az Alzheimer-kórban szenvedők esetében.

Javíthatja a hangulatot

A Psychology Today az ómega-3-at a boldog agy építőkövének nevezi. Ennek az az oka, hogy a halakban található EPA zsírsav fontos szerepet játszik a hangulat egyensúlyában és a depresszió tüneteinek csökkentésében.

A szem számára is védelmet biztosíthat 

Az All About Vision szerint az ómega-3 zsírsavak segítenek megvédeni az időskori makuladegenerációtól, amely látásvesztést okoz. Ezek a zsírsavak elősegítik a szem belsejében lévő folyadék megfelelő elvezetését, és ez csökkentheti a glaukóma kockázatát. Az ómega-3-ban gazdag ételek fogyasztásából származó zsírsavak valójában jobban védik a szemet, mint az étrend-kiegészítők, így érdemes inkább ezekkel bevinned, ha lehet, akkor napi rendszerességgel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek