Ezt a vitamint alábecsüljük, pedig fontosabb szedni, mint hinnénk

GettyImages-1454458922 (1)

A K-vitamin pótlása fontosabb, mint gondoltad: védi a szívet, meggátolja a csontritkulást, segíti a véralvadást, továbbá lassítja az öregedést, és még sok olyan betegség megelőzhető vele, melyek a kor előrehaladtával jelentkezhetnek.

A K-vitaminban gazdagabb élelmiszerek hosszú távon megőrzik az egészségünket, ezáltal az időskorral járó, gyulladást okozó betegségek kevésbé nehezítik meg az életünket. 

Amit a K-vitaminról tudni kell

A K-vitamin létfontosságú szerepet játszik a vér, a csontok és az immunrendszer egészségének megőrzésében. Ez a vitamin, hasonlóan a D-vitaminhoz, zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy néhány gramm zsírt is el kell fogyasztani ahhoz, hogy megfelelően felszívódjon a szervezetedben. 

A K-vitamin hasznosulása érdekében a zsírfogyasztásra is ügyelni kell
A K-vitamin hasznosulása érdekében a zsírfogyasztásra is ügyelni kellDavid Silverman / Getty Images Hungary

A K-vitamin öregedésgátló előnyei

A K-vitamin kiváló annak érdekében, ha szeretnénk fiatalon tartani a szervezetünket. Ennek az az oka, hogy segít megelőzni vagy csökkenteni az öregedéssel kapcsolatos betegségeket, továbbá mérsékelni a környezet okozta károkat is. 

Mindemellett még sejtszinten is öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Kutatások igazolják, hogy a K-vitamin csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a rákos megbetegedések esélyét, segíti a gyorsabb sebgyógyulást, valamint erősíti a fogakat, a csontokat, az ízületeket. Továbbá hozzájárul a szervezetben kialakuló gyulladások leküzdéséhez, javítja az anyagcserét, illetve védi az agyat és a kognitív funkciókat. 

Így előzi meg a gyulladást

Egy kutatás szerint a K-vitamin egy olyan szupervitamin, ami gyulladásgátló hatásával mérsékli az öregedés sebességét.

A K-vitamin fiatalító hatását nem csupán érezzük, hanem láthatjuk is
A K-vitamin fiatalító hatását nem csupán érezzük, hanem láthatjuk isPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Az öregedéssel járó gyulladásos betegségek alatt azokat a betegségeket értjük, melyeket legtöbb esetben krónikus, de alacsony fokú gyulladás okoz, ami az életkor előrehaladtával alakul ki. Ezt a gyulladást nem fertőzés okozza, mint a fiatalkori betegségek többségét, hanem egyszerűen az öregedés velejárója. Megállapították, hogy ez a fajta gyulladás hozzájárul számos olyan betegséghez, melyek egyértelműen összefüggésbe hozhatók az öregedéssel. Azonban a K-vitamin egyedülálló módon segít felvenni a harcot ezek ellen a betegségek ellen. 

Kutatások szerint a több K-vitamin fogyasztása nemcsak abban segíthet, hogy fiatalabbnak nézzünk ki, hanem abban is, hogy fizikailag is fiatalabbnak érezzük magunkat.

Kinek van szüksége több K-vitaminra?

Nagyobb a kockázata a K-vitamin-hiánynak azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, akiknek emésztési rendellenességei vannak, és főleg feldolgozott, tápanyagtartalomban szegény ételeket fogyasztanak. 

A feldolgozott, alacsony tápértékkel rendelkező ételek gyakori fogyasztása K-vitamin-hiányt okozhat
A feldolgozott, alacsony tápértékkel rendelkező ételek gyakori fogyasztása K-vitamin-hiányt okozhatYagi Studio / Getty Images Hungary

Fontos megjegyezni, hogy az újszülötteknél igen gyakran előfordul a K-vitamin-hiány, ami súlyos esetben vérzéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében a csecsemők gyakran közvetlenül a születés után K-vitamin-injekciót kapnak. 

Mielőtt bárki életmódváltásba kezdene annak érdekében, hogy növelje a K-vitamin-bevitelt, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a K-vitamin csökkentheti a véralvadásgátló tabletta hatékonysásgát. 

Ezek a K-vitamin pótlására alkalmas ételek

A K-vitamin optimális szintjének fenntartása érdekében a legjobb, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek tartalmazzák ezt a vitamint. A K-vitaminban leggazdagabb élelmiszerek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a mángold, a petrezselyem és a spenót. Ezek további előnye, hogy vasat is tartalmaznak, ami javítja az anyagcserét, valamint hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. 

A zöldségek közül a brokkoli jelentős mennyiségben tartalmaz K-vitamint
A zöldségek közül a brokkoli jelentős mennyiségben tartalmaz K-vitamintPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A snack formájában is elropogtatható pörkölt szójabab egyszerre kiváló vitamin-, antioxidáns- és rostforrás. A keresztes virágú zöldségek közül fogyasszunk kelbimbót, káposztát és brokkolit, gyümölcsök közül pedig válasszuk a kivit, az avokádót, a bogyós gyümölcsöket és a gránátalmát. 

A zöldségek sorából a zellerszár, a vérnyomást csökkentő fokhagyma is legyen az étrendünk része.

Az állati eredetű ételek közül javasolt a marhamáj, a csirkehús és a sertéshús fogyasztása. A tejtermékek közül pedig válasszunk kemény sajtot. A legtöbb K-vitamin a cheddar sajtban és a parmezánban található.

Az új hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér szerint hetente két-három alkalommal kellene fogyasztanunk kis maréknyi diófélét és olajos magvakat. Ha szeretnéd tudni, hogy ezek rágcsálnivalók hogyan őrzik meg az egészségünket, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek