Csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású ez a már itthon is termeszthető zöldség

GettyImages-157312913

Ennek az egzotikus növénynek számtalan kedvező hatása van: hozzájárul a szív védelméhez, csökkenti a koleszterinszintet, és kulcsfontosságú anyagokat tartalmaz a szem egészsége érdekében. Itthon mégis kevesen ismerik.

Néhány évvel ezelőtt kaptam néhány tomatillopalántát. Korábban soha nem hallottam erről a növényről, de miután gondosan nevelgettem a terebélyesedő bokrot, a nyár végére autentikus mexikói salsa verdét készíthettem a kisebb paradicsom méretű termésből, ami aztán őszi-téli estéken filmnézés közben kiváló mártogatósként szolgált.

Cseresznye vagy paradicsom? Egyik sem!

Nem ez az egyetlen földicseresznyeféle, ami Magyarországon is megterem. A földicseresznyefélék (Physaleae) nemzetsége a burgonyafélék családjába tartozik, külalakjukban azonban inkább a cseresznye és a paradicsom keverékének tűnnek. A növény – akárcsak a burgonya és a paradicsom – az Újvilágból került Európába, s ma már a világ számos táján termesztik, Afrikától Ázsiáig. Mexikóban ma is nagyra becsülik a tomatillóként ismert mexikói földicseresznyét; Peruban rokona, a perui földicseresznye népszerű. Az elnevezés azték eredetű: a miltomatl kimondhatatlannak bizonyult a spanyol hódítók számára, így lett belőle tomatillo.

A mexikói konyha kedvelt alapanyaga a tomatillónak nevezett földicseresznye
A mexikói konyha kedvelt alapanyaga a tomatillónak nevezett földicseresznyeBarbara Rich / Getty Images Hungary

Mi fán terem a földicseresznye?

Ne feledkezzünk meg róla, hogy távoli rokona, a lampionvirág mérgező, és a földicseresznye is kizárólag éretten fogyasztható. Az érett gyümölcs (azaz inkább zöldség) fajtától függően zöld vagy sárga, esetleg kék vagy ibolyaszínű; a gyümölcshús pedig zöldes vagy sárgás árnyalatú. A papírvékony, hártyaszerű levelek nem ehetőek, ám a belsejében rejlő termés puha és lédús. Íze leginkább az egreséhez hasonló, de ne lepődjünk meg, ha a bogyók jó néhány magot is rejtenek.

Rendben tartja a vérnyomást

Ha változatosságra vágyunk, érdemes megkóstolni ezt a különleges termést, amely A- és C-vitaminban gazdag, így antioxidánsként hat, illeszkedve a szív egészségét szem előtt tartó étrendbe.

Számos mikrotápanyagot is tartalmaz: kiemelkedő káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában.

Vastartalma fontos a vérszegénység megelőzésében, de segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az anyagcsere-folyamatokban is részt vesz. Rosttartalma és a benne található fitoszterolok a vér koleszterinszintjének csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.

Természetes gyulladásgátló

Növényi táplálék lévén fitokemikáliákban is gazdag: ezek közül kiemelkedik a vitanolid, amelyről már kimutatták, hogy gyulladásgátló hatással rendelkezik: ez a paradicsomban és az indiai ashwagandhában is megtalálható vegyület az ízületi gyulladás ellen hatásos. Emellett állatkísérletek során úgy találták: a vitanolid a különböző rákos megbetegedések (vastagbél-, pajzsmirigy-, emlő-, prosztatarák) ellen is ígéretes eredményekkel kecsegtet.

Védi a szemet

A tomatillo számos fontos elemet tartalmaz a szem egészségének védelméhez: a gyümölcsben lévő A-vitamin a szem egészséges működéséhez szükséges, csakúgy, mint a lutein, amely a környezeti ártalmak ellen védi szemünket. Ezenkívül a tomatillo béta-karotint, E-vitamint, C-vitamint, rezet és cinket is tartalmaz, s ezek az elemek lassítják az időskori makuladegenerációt, amely akár látásvesztéshez is vezethet.

A salsa verde mártogatósnak és húsok mellé, mártásnak is kiváló
A salsa verde mártogatósnak és húsok mellé, mártásnak is kiválórudisill / Getty Images Hungary

Támogatja a fogyást

A tomatillo alacsony kalóriatartalmú alapanyag: egy közepes darab mindössze 11 kalóriát tartalmaz. Magas víztartalma miatt bátran fogyasztható anélkül, hogy felesleges kalóriákat vinnénk be a szervezetünkbe. Paradicsomra allergiások azonban óvatosan bánjanak vele, mivel hasonló tüneteket okozhat.

Autentikus salsa verde

A tomatillót fogyaszthatjuk nyersen (kizárólag érett állapotban), gyümölcsként vagy salátákhoz keverve. Készíthetünk belőle gyümölcsszószt, csatnit, de akár befőttet vagy lekvárt is. Különleges desszert az olvasztott étcsokoládéba mártogatott földicseresznye: itt az édes és savanykás ízvilág meggyőzően keveredik. Ha salsa verdét kívánunk készíteni, az autentikus mexikói recept füstös ízvilágához előbb sütögessük meg vaslapon vagy grillen a tetszőleges mennyiségű csilipaprikát és vöröshagymát. A tomatillo felszíne kissé ragacsos, ezért néhány percre forró vízbe dobják a mexikói háziasszonyok. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl: ez keserű ízt eredményezhet.) Adjunk hozzá sót és koriandert, majd botmixerrel vagy turmixgépben keverjük össze. Húsokhoz, halakhoz fogyaszthatjuk, vagy akár mártogatósként: a salsa verde minden esetben egészséges, ízletes választás, amely nem tartalmaz sem fölös kalóriákat, sem hozzáadott cukrot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek