Csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású ez a már itthon is termeszthető zöldség

GettyImages-157312913

Ennek az egzotikus növénynek számtalan kedvező hatása van: hozzájárul a szív védelméhez, csökkenti a koleszterinszintet, és kulcsfontosságú anyagokat tartalmaz a szem egészsége érdekében. Itthon mégis kevesen ismerik.

Néhány évvel ezelőtt kaptam néhány tomatillopalántát. Korábban soha nem hallottam erről a növényről, de miután gondosan nevelgettem a terebélyesedő bokrot, a nyár végére autentikus mexikói salsa verdét készíthettem a kisebb paradicsom méretű termésből, ami aztán őszi-téli estéken filmnézés közben kiváló mártogatósként szolgált.

Cseresznye vagy paradicsom? Egyik sem!

Nem ez az egyetlen földicseresznyeféle, ami Magyarországon is megterem. A földicseresznyefélék (Physaleae) nemzetsége a burgonyafélék családjába tartozik, külalakjukban azonban inkább a cseresznye és a paradicsom keverékének tűnnek. A növény – akárcsak a burgonya és a paradicsom – az Újvilágból került Európába, s ma már a világ számos táján termesztik, Afrikától Ázsiáig. Mexikóban ma is nagyra becsülik a tomatillóként ismert mexikói földicseresznyét; Peruban rokona, a perui földicseresznye népszerű. Az elnevezés azték eredetű: a miltomatl kimondhatatlannak bizonyult a spanyol hódítók számára, így lett belőle tomatillo.

A mexikói konyha kedvelt alapanyaga a tomatillónak nevezett földicseresznye
A mexikói konyha kedvelt alapanyaga a tomatillónak nevezett földicseresznyeBarbara Rich / Getty Images Hungary

Mi fán terem a földicseresznye?

Ne feledkezzünk meg róla, hogy távoli rokona, a lampionvirág mérgező, és a földicseresznye is kizárólag éretten fogyasztható. Az érett gyümölcs (azaz inkább zöldség) fajtától függően zöld vagy sárga, esetleg kék vagy ibolyaszínű; a gyümölcshús pedig zöldes vagy sárgás árnyalatú. A papírvékony, hártyaszerű levelek nem ehetőek, ám a belsejében rejlő termés puha és lédús. Íze leginkább az egreséhez hasonló, de ne lepődjünk meg, ha a bogyók jó néhány magot is rejtenek.

Rendben tartja a vérnyomást

Ha változatosságra vágyunk, érdemes megkóstolni ezt a különleges termést, amely A- és C-vitaminban gazdag, így antioxidánsként hat, illeszkedve a szív egészségét szem előtt tartó étrendbe.

Számos mikrotápanyagot is tartalmaz: kiemelkedő káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában.

Vastartalma fontos a vérszegénység megelőzésében, de segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az anyagcsere-folyamatokban is részt vesz. Rosttartalma és a benne található fitoszterolok a vér koleszterinszintjének csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.

Természetes gyulladásgátló

Növényi táplálék lévén fitokemikáliákban is gazdag: ezek közül kiemelkedik a vitanolid, amelyről már kimutatták, hogy gyulladásgátló hatással rendelkezik: ez a paradicsomban és az indiai ashwagandhában is megtalálható vegyület az ízületi gyulladás ellen hatásos. Emellett állatkísérletek során úgy találták: a vitanolid a különböző rákos megbetegedések (vastagbél-, pajzsmirigy-, emlő-, prosztatarák) ellen is ígéretes eredményekkel kecsegtet.

Védi a szemet

A tomatillo számos fontos elemet tartalmaz a szem egészségének védelméhez: a gyümölcsben lévő A-vitamin a szem egészséges működéséhez szükséges, csakúgy, mint a lutein, amely a környezeti ártalmak ellen védi szemünket. Ezenkívül a tomatillo béta-karotint, E-vitamint, C-vitamint, rezet és cinket is tartalmaz, s ezek az elemek lassítják az időskori makuladegenerációt, amely akár látásvesztéshez is vezethet.

A salsa verde mártogatósnak és húsok mellé, mártásnak is kiváló
A salsa verde mártogatósnak és húsok mellé, mártásnak is kiválórudisill / Getty Images Hungary

Támogatja a fogyást

A tomatillo alacsony kalóriatartalmú alapanyag: egy közepes darab mindössze 11 kalóriát tartalmaz. Magas víztartalma miatt bátran fogyasztható anélkül, hogy felesleges kalóriákat vinnénk be a szervezetünkbe. Paradicsomra allergiások azonban óvatosan bánjanak vele, mivel hasonló tüneteket okozhat.

Autentikus salsa verde

A tomatillót fogyaszthatjuk nyersen (kizárólag érett állapotban), gyümölcsként vagy salátákhoz keverve. Készíthetünk belőle gyümölcsszószt, csatnit, de akár befőttet vagy lekvárt is. Különleges desszert az olvasztott étcsokoládéba mártogatott földicseresznye: itt az édes és savanykás ízvilág meggyőzően keveredik. Ha salsa verdét kívánunk készíteni, az autentikus mexikói recept füstös ízvilágához előbb sütögessük meg vaslapon vagy grillen a tetszőleges mennyiségű csilipaprikát és vöröshagymát. A tomatillo felszíne kissé ragacsos, ezért néhány percre forró vízbe dobják a mexikói háziasszonyok. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl: ez keserű ízt eredményezhet.) Adjunk hozzá sót és koriandert, majd botmixerrel vagy turmixgépben keverjük össze. Húsokhoz, halakhoz fogyaszthatjuk, vagy akár mártogatósként: a salsa verde minden esetben egészséges, ízletes választás, amely nem tartalmaz sem fölös kalóriákat, sem hozzáadott cukrot.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra