Ehhez a vitaminhoz egyes ételekből természetes formában lehet hozzájutni, de elérhető táplálékkiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben is. Szintetikus változatát folsavnak nevezik. De pontosan mennyit kell bevinni belőle, és milyen hatásai vannak? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Így segíti az egészségedet a folát
A legtöbb ember elegendő folátot visz be az étrendjével, ám vannak, akikre nézve a fáradtsággal és a megmagyarázhatatlan gyengeséggel járó hiányállapot fokozott kockázatot jelent. Idetartoznak a terhes kismamák, a csecsemők, a gyermekek, a májbetegségben és cöliákiában szenvedők, valamint azok, akik bizonyos gyógyszereket, mint például fogamzásgátlót, egy metotrexa nevű kemoterápiás gyógyszert vagy a vércukorszint szabályozását segítő metformint szednek.
Most lássuk részletesebben is, hogy miért olyan fontos a folsav az emberi szervezet számára.
Csökkenti a vérnyomást
Egy tanulmány kimutatta, hogy megfelelő bevitele esetén a folát csökkenti a vérnyomást és mérsékeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a hatás azzal függ össze, hogy a fehérjék lebomlásakor egy homocisztein nevű aminosav keletkezik, amely megkeményítheti az artériákat, ezzel megnövelve a szívroham és a szélütés kockázatát. A folát azonban csökkenti a homocisztein szintjét.
Támogatja az egészséges embriófejlődést
A terhesség első néhány hónapjában a magzatnál idegcsőzáródási rendellenesség (NTD) jelentkezhet – különösen alacsony folsav- és B12-vitamin-szint esetén, ami megnöveli ennek az esélyét.
A folát nélkülözhetetlen a méhben végbemenő idegrendszeri változásokhoz.
Lezárja a neurális csövet, és hozzájárul a magzat agyának, koponyájának és gerincvelőjének fejlődéséhez. Ha szeretnél teherbe esni vagy már állapotos vagy, emiatt erősen ajánlott folsavat tartalmazó „terhesvitamint” szedned.
Csökkenti a makuladegeneráció kockázatát
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció oka egyelőre nem teljesen ismert. Az orvosok úgy gondolják, hogy a tartós látásvesztéshez vezető állapot kialakulásában a gyulladás és az oxidatív stressz mellett a megemelkedett homociszteinszint is közrejátszhat.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a folsavbevitel akár 40 százalékkal is csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát.
Megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását
A folát pozitív hatással lehet az agy egészségére, egy nemrégiben készült tanulmány pedig azt sugallja, hogy megelőző szerepe lehet az Alzheimer-kór kialakulásában is. Legalábbis erre utal, hogy a vizsgálatok során az Alzheimer-kóros betegek folsavszintje alacsonyabb volt azokhoz képest, akik nem szenvedtek neurodegeneratív betegségekben.
Ezekből az élelmiszerekből juthatsz hozzá
A folát napi ajánlott beviteli értéke 250 mikrogramm, ami várandósság esetén 400 mikrogrammra nő, míg szintetikus formájából, a folsavból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet napi 200 mikrogramm fogyasztását javasolja.
Ha szeretnéd növelni a folátbeviteled, akkor a következő élelmiszerekből juthatsz hozzá:
- edamame bab
- banán
- tojás
- lencse
- kelbimbó
- spárga
- spenót
- avokádó
- fekete bab
- cékla
- narancs
- brokkoli
- diófélék és magvak
Tudni kell, hogy a folát nagyobb valószínűséggel hasznosul a szervezetben, mint a folsav. Ha mégis táplálékkiegészítők szedése mellett döntesz, figyelj oda az adagolásra, mert nagyobb mennyiségben a folsav gyomorgörcsöt, hasmenést, hányingert és álmatlanságot okozhat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés