Soha ne hagyd ezt a teendőt lefekvés előttre

GettyImages-918873086

Sokan késő este, lefekvés előtt mossák meg a fogukat, ami bizonyos szempontból könnyen visszaüthet.

Az esti rutinnak van néhány jól ismert szabálya, amelyekről valószínűleg már te is hallottál: lefekvés előtt nem szabad kávét és alkoholt fogyasztani, vagy nehéz, fűszeres ételeket enni, mert ez negatív hatással lehet az alvásminőségedre – csakúgy, mint az, ha a mobilodat nyomkodod az ágyban.

Van azonban egy kevésbé nyilvánvaló hiba, amivel nem feltétlenül vagy tisztában. Bár a fogmosás az esti rutin elengedhetetlen része, az alvásszakértő azt mondja, erre nem közvetlenül a lefekvés időpontja előtt, hanem még előtte érdemes sort keríteni.

Ezért nem szerencsés késő este fogat mosni

James Wilson alvásszakértő kifejtette, az esti rutin egyik célja éppen az lenne, hogy felkészítsen az elalvásra. Ha viszont röviddel azelőtt mész el fogat mosni, hogy lefeküdnél az ágyba, akkor ettől éberebbé válsz, és

nehezebben fogsz tudni elaludni – különösen, ha közben felkapcsolod a világítást a fürdőszobában.

A szakember szerint ugyanez érvényes az arcmosásra is. Ő ezért azt ajánlja, hogy nap végi teendőidet egy kicsit korábban végezd el. „Így ha álmosnak érzed magad, rögtön bebújhatsz az ágyba, kizárva annak a lehetőségét, hogy valami olyat csinálj, ami felélénkít.”

A túl későre hagyott esti fogmosás az elalvás gátja lehet
A túl későre hagyott esti fogmosás az elalvás gátja lehetundrey / Getty Images Hungary

Erre azért is érdemes odafigyelni, mert ha későn fekszel le, kevesebb időd juthat az alvásra, ami az egészségedre is káros hatással lehet, és egyes betegségek kialakulásában hajlamosító tényezőként játszhat közre.

Ettől még nem szabad kihagyni a fogmosást

A fogorvosok más irányból közelítik meg a kérdést. Ők inkább azt szokták hangsúlyozni, hogy az ember egy 24 órás perióduson belül legalább kétszer mosson fogat – ideális esetben reggel, a felkelés után, majd este, lefekvés előtt.

„Véleményem szerint mindkét alkalom egyaránt fontos, de a lefekvés előtti különösen az, mert ilyenkor távolítjuk el a nap folyamán felgyülemlett lepedéket. Azt szoktam mondani a gyerekeknek (és néha a felnőtteknek is): este azért mosol fogat, hogy megőrizd a fogaidat, reggel pedig azért, hogy megtartsd a barátaidat” – jegyezte meg dr. Jossen Gastelum fogorvos, aki a TikTokon @doctorjossen felhasználónév alatt osztja meg tanácsait.

Tehát miközben a reggeli fogmosás egyik előnye az, hogy megszabadíthat a rossz lehelettől, az estire elsősorban a fogak védelme érdekében van szükség.

A fogak védelme szempontjából az a legfontosabb, hogy naponta kétszer moss fogat
A fogak védelme szempontjából az a legfontosabb, hogy naponta kétszer moss fogatPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Ez történik, ha este nem mosol fogat

A napközben elfogyasztott ételek után ételmaradványok lehetnek a szájban, amelyeket az ott élő baktériumok megemésztenek. Ez növeli a savtermelést, és lepedékképződéshez vezet, ami károsítja a fogzománcot. Ha ráadásul a lepedék hosszabb ideig marad a fogakon, akkor fogkővé keményedhet.

A fogkő a fogszuvasodás kialakulásának kedvez, illetve a duzzadt, vörös, gyulladt és vérző fogínyért is felelős lehet. A nyál ugyan felhígítja a savakat, de a nyáltermelődés alvás közben csökken. Ez növeli a fogszuvasodás kockázat – főleg, ha fogmosás nélkül fekszel le.

A lefekvés előtti fogmosás megszabadít a fogakba ragadt ételmaradékoktól, segít eltávolítani a lepedéket, és elpusztítja a baktériumokat.

A baktériumok felelősek a kellemetlen szájszagért is. Ezért az esti fogmosás a reggeli rossz lehelet visszaszorításában is segíthet. Erről a témáról alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra