5 ok, ami miatt rossz lehet a leheleted

GettyImages-1216575431

A rossz lehet elég kellemetlen tud lenni, főleg, ha éppen társaságban vagy. Segítünk, hogy többé ne kelljen kényelmetlenül érezned magad miatta.

A szájszag vagy a rossz lehelet nem feltétlenül az elégtelen szájhigiénia következménye, a háttérben akár súlyos betegségek is állhatnak, de a legtöbb esetben már néhány apróbb életmódbeli változtatás is gyökeres változást hozhat. A következőkben fogorvosok ismertetik a leggyakoribb kiváltó okokat, illetve megoldásokkal is szolgálnak azokra.

1. Baktériumok

Dr. Inna Chern fogorvos szerint a szájszag vagy a rossz lehelet egyik leggyakoribb oka a lepedékben és fogkőben élő baktériumok elszaporodása. „Amikor a lepedék felhalmozódik a fogak körül, kellemetlen szagokat okozó baktériumok jelennek meg benne” – idézte a Live Science a szakembert, aki ez ellen mindenekelőtt az egészséges szájhigiénés rutin betartását javasolja.

2. Gombák

„A rossz lehelet másik gyakori kiváltó oka, hogy a nyelven baktériumok vagy gombák telepednek meg” – világított rá dr. Anjali Rajpal. A Mayo Clinic szerint a rossz lehelet sok esetben a szájpenész elnevezésű gombás fertőzésre vezethető vissza, ami leginkább a csecsemőket és az időseket fenyegeti, de szinte bármilyen életszakaszban előfordulhat – akár gyógyszerek szedése miatt is.

3. Szájszárazság

A rossz lehelet okai között vezető szerepet tölt be a szájszárazság is. A xerostomia néven is ismert állapot akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tud elegendő nyálat termelni. Ezt többféle tényező válthatja ki, köztük az öregedés, bizonyos gyógyszerek szedése, idegkárosodás, vagy néhány neurológiai betegség is, mint a demencia. Az egészségügyi szakemberek azt szokták tanácsolni, hogy a tünetek enyhítéséhez érdemes cukormentes rágógumit vagy édességeket rágcsálni, ez ugyanis több nyál termelésére ösztönzi a szervezetet. Ha semmi más nem segít, a gyógyszeres kezelés lehet a megoldás.

A rágózás a szájszárazságot is enyhíti
A rágózás a szájszárazságot is enyhítiEva-Katalin / Getty Images Hungary

4. Reflux

Előfordul, hogy a rossz leheletet savas reflux vagy az úgynevezett gasztrooesophagealis reflux betegség (GERD) idézi elő. Egy, a General Internal Medicine című tudományos folyóiratban publikált 2008-as tanulmány az érintett betegek megkérdezése után egyértelmű kapcsolatot talált a két állapot között. A GERD-ben szenvedőknél bizonyos életmódbeli tényezők is ronthatnak a helyzeten, beleérve a nagy mennyiségű étel fogyasztását, a közvetlenül a lefekvés előtt történő étkezést, illetve a savas és sült ételek bevitelét.

5. Egyéb egészségügyi problémák

A rossz lehelet összefügghet más egészségügyi problémákkal is. „Az orrmelléküreg-problémák, a mandulabántalmak, a cukorbetegség, az alsó légúti fertőzések, a vese- vagy májelégtelenség vagy a karcinómák mind hozzájárulhatnak ehhez” – mutatott rá dr. Rajpal. A fogorvos hozzátette, ha a kipróbált gyógymódok nem hoznak érdemi változást, ajánlott szakemberhez fordulni, aki segíthet feltárni a probléma gyökerét.

Fontos, hogy naponta kétszer, legalább 2 percen át moss fogat
Fontos, hogy naponta kétszer, legalább 2 percen át moss fogatJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Mit tehetek a rossz lehelet ellen?

A követendő kezelési mód nagyban függ attól, hogy a rossz leheletet milyen okok váltják ki, de azért van néhány általános érvényű higiéniai szabály, amit érdemes a magadévá tenned, hogy elkerülhesd a kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását. Dr. Inna Chern a következő rutin gyakorlását javasolja:

  • Moss fogat naponta kétszer legalább két percen át
  • Használj fogselymet legalább naponta egyszer
  • Naponta egyszer vagy kétszer öblögess szájvízzel
  • Évente két alkalommal keresd fel a fogorvosod

Dr. Rajpal szerint egy ponton túl szükséges lehet a lerakódott fogkő eltávolítása is, ami a tapasztalatok alapján képes teljesen megszüntetni a szájszagot, de az sem mindegy például, hogy mit eszel. „A szájban élő baktériumok szaporodóképességének csökkentéséhez fontos a hidratáltság megőrzése, illetve az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú, probiotikumokat tartalmazó, lúgos ételeken (ilyenek a leveles zöldségek, a diófélék és a citrusfélék is) és zöldségeken alapuló étrend fogyasztása.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra