Az vagy, amit megeszel – tartja a híres mondás, ami a hajadra is igaz. Az étrended nagyban kihathat a hajad állapotára, és az őszülés mértékére is befolyással lehet. Mutatjuk, hogy a szakemberek szerint milyen ételekkel késleltetheted a folyamatot, és mi az, amiből egyáltalán nem kéne enned, mert a tudtodon kívül csak rontasz vele a helyzeten.
Miért őszül meg a haj?
Ez egy természetes, az öregedéshez kapcsolódó folyamat, amelynek során a haj színét adó pigmenteket termelő sejtek elkezdenek elhalni. Minél kevesebb melanin néven ismert pigment kerül a hajszálakba, azok annál világosabbak lesznek, míg végül a színtermelés teljesen megszűnik. Ekkor jelennek meg az első ősz szálak a hajban. Hogy a jelenség kinél mikor jelentkezik, az több tényezőtől, így az egyéni stresszfaktoroktól és a genetikai tényezőktől is függ.
Az őszülés esélye átlagosan 10-20 százalékkal növekszik minden eltelt évtized után.

Mit lehet ellene tenni?
Az őszülést nem lehet megállítani, késleltetni viszont igen. Lássuk, melyek azok az életmódbeli változtatások, amelyek a szakemberek szerint valóban hatásosak lehetnek.
1. Stresszkezelés
Az újabb kutatások azt sugallják, hogy a haj depigmentációjához nagyban hozzájárulhat a stressz, illetve az annak következtében fellépő gyulladásos állapotok is. Egy 2020-as tanulmány, amelyet a Trichology International Journal című folyóiratban publikáltak, úgy találta, hogy az oxidatív stressz – ami felgyorsítja az öregedést – szintén a korai őszülés egyik indikátora lehet.
A stressz hosszú távon krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami lecsökkentheti a pigmenteket előállító sejtek hatékonyságát, továbbá lerövidítheti a hajnövekedési ciklust – állítja egy, az Annals című folyóiratban publikált 2018-as dermatológiai tanulmány.
Ha dohányzol, akkor a stresszkezelő technikák gyakorlása mellett próbálj barátkozni a leszokás gondolatával is, mert sok egyéb káros hatása mellett a cigaretta növeli az oxidatív stresszt.
2. Étrendbeli változások
Egyes ételek csökkentik a gyulladásokat, így megvédhetik a pigmentek előállításáért felelős sejteket, míg mások gyulladáskeltő hatásúak, vagyis éppen hogy az őszülésnek kedveznek.
Általánosságban elmondható, hogy ha szeretnéd megőrizni hajszínedet, fogyassz minél több növényi alapú táplálékot, és igyekezz elkerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és a magas zsírtartalmú állati fehérjéket.

Itt van néhány példa arra, hogy a kutatások szerint miből kéne többet enned:
- bogyós gyümölcsök
- sötét, leveles zöldségek
- piros szőlő vagy vörösbor (mértékkel)
- friss fűszernövények és fűszerek
Itt pedig arra, hogy milyen ételeket kellene kerülnöd:
- feldolgozott élelmiszerek
- cukorkák
- üdítők és más cukorral édesített italok
- fehér lisztből készített pékáru
- feldolgozott, magas zsírtartalmú húsok (pl. szalonna, kolbász, szalámi)
3. Megfelelő vitaminbevitel
Egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya ugyancsak közreműködhet az őszülésben. Ez különösen igaz a D3- és a B12-vitaminokra, melyeknek megfelelő bevitelére kiemelt figyelmet kell fordítani, de a haj egészségéhez fontosak az olyan mikrotápanyagok is, mint az E-vitamin, az A-vitamin, a cink, a réz, a szelén és a magnézium.
Az alábbi listából kiderül, hogy melyik tápanyaghoz milyen forrásokból juthatsz hozzá:
- D-vitamin: pisztráng, lazac, gombák, tej, tojás.
- B12-vitamin: marhahús, kagyló, tonhal, élesztő, lazac.
- E-vitamin: napraforgómag és -olaj, mandula, mogyoró, földimogyoró, spenót.
- A-vitamin: marhahús, édesburgonya, spenót, sárgarépa, ricotta sajt, sárgarépa.
- Cink: osztriga, marhahús, rák, homár, sertéshús, sült bab.
- Vas: marhahús, sötét leveles zöldek, mikrotápanyagokkal dúsított gabonafélék, kagyló, fehér bab, sötét csokoládé, lencse.
- Réz: marhahús, kagyló, édesítetlen csokoládé, burgonya, shiitake gomba.
- Szelén: brazil dió, tonhal, laposhal, szardínia, garnélarák.
- Magnézium: tökmag, chiamag, mandula, spenót, kesudió.
4. A haj védelme
A hajat nemcsak belülről kell táplálni, hanem a külső hatásokkal szemben is védeni kell. Már csak azért is, mert a hőnek, toxinoknak és szennyező anyagoknak való kitettség károsíthatja a hajat és a pigmentsejteket. Ártalmas lehet a tűző napsütés, valamint az erős UV-sugárzás is, ami ellen szükség esetén kalapot vagy sálat viselve védekezhetsz.
A szőkítőszerek, a széles fogakkal ellátott fésűk és a hőalapú hajformázó gépek használatának visszafogása, illetve a hajmosás ritkítása segíthet, hogy a haj hosszabb távon is erős maradjon.
5. Rendszeres szűrővizsgálatok
Néhány autoimmun betegség és pajzsmirigy-rendellenesség korai őszülést okozhat, ezért ha valamilyen rendellenességet tapasztalsz, miközben a bőröd és a hajad állapota hirtelen megváltozik, célszerű lehet konzultálnod orvosoddal, hogy a megfelelő szűrővizsgálat elvégzésével kiszűrhessétek a háttérben esetlegesen meghúzódó egészségügyi problémákat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés