Ezekből egyél többet, ha aggódsz az ősz hajszálak miatt

GettyImages-1255071166

A genetikádat nem tudod befolyásolni, de néhány életmódbeli változtatással igenis tehetsz a korai őszülés ellen.

Az vagy, amit megeszel – tartja a híres mondás, ami a hajadra is igaz. Az étrended nagyban kihathat a hajad állapotára, és az őszülés mértékére is befolyással lehet. Mutatjuk, hogy a szakemberek szerint milyen ételekkel késleltetheted a folyamatot, és mi az, amiből egyáltalán nem kéne enned, mert a tudtodon kívül csak rontasz vele a helyzeten.

Miért őszül meg a haj?

Ez egy természetes, az öregedéshez kapcsolódó folyamat, amelynek során a haj színét adó pigmenteket termelő sejtek elkezdenek elhalni. Minél kevesebb melanin néven ismert pigment kerül a hajszálakba, azok annál világosabbak lesznek, míg végül a színtermelés teljesen megszűnik. Ekkor jelennek meg az első ősz szálak a hajban. Hogy a jelenség kinél mikor jelentkezik, az több tényezőtől, így az egyéni stresszfaktoroktól és a genetikai tényezőktől is függ.

Az őszülés esélye átlagosan 10-20 százalékkal növekszik minden eltelt évtized után.

A korai őszülésben az életkor és a genetika mellett az életmód is szerepet játszhat
A korai őszülésben az életkor és a genetika mellett az életmód is szerepet játszhatWestend61 / Getty Images Hungary

Mit lehet ellene tenni?

Az őszülést nem lehet megállítani, késleltetni viszont igen. Lássuk, melyek azok az életmódbeli változtatások, amelyek a szakemberek szerint valóban hatásosak lehetnek.

1. Stresszkezelés

Az újabb kutatások azt sugallják, hogy a haj depigmentációjához nagyban hozzájárulhat a stressz, illetve az annak következtében fellépő gyulladásos állapotok is. Egy 2020-as tanulmány, amelyet a Trichology International Journal című folyóiratban publikáltak, úgy találta, hogy az oxidatív stressz – ami felgyorsítja az öregedést – szintén a korai őszülés egyik indikátora lehet.

A stressz hosszú távon krónikus gyulladások kialakulásához vezethet, ami lecsökkentheti a pigmenteket előállító sejtek hatékonyságát, továbbá lerövidítheti a hajnövekedési ciklust – állítja egy, az Annals című folyóiratban publikált 2018-as dermatológiai tanulmány.

Ha dohányzol, akkor a stresszkezelő technikák gyakorlása mellett próbálj barátkozni a leszokás gondolatával is, mert sok egyéb káros hatása mellett a cigaretta növeli az oxidatív stresszt.

2. Étrendbeli változások

Egyes ételek csökkentik a gyulladásokat, így megvédhetik a pigmentek előállításáért felelős sejteket, míg mások gyulladáskeltő hatásúak, vagyis éppen hogy az őszülésnek kedveznek.

Általánosságban elmondható, hogy ha szeretnéd megőrizni hajszínedet, fogyassz minél több növényi alapú táplálékot, és igyekezz elkerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és a magas zsírtartalmú állati fehérjéket.

Bizonyos ételek, mint a bogyós gyümölcsök, segíthetnek megvédeni a haj színét adó pigmentsejteket
Bizonyos ételek, mint a bogyós gyümölcsök, segíthetnek megvédeni a haj színét adó pigmentsejteketWestend61 / Getty Images Hungary

Itt van néhány példa arra, hogy a kutatások szerint miből kéne többet enned:

  • bogyós gyümölcsök
  • sötét, leveles zöldségek
  • piros szőlő vagy vörösbor (mértékkel)
  • friss fűszernövények és fűszerek

Itt pedig arra, hogy milyen ételeket kellene kerülnöd:

  • feldolgozott élelmiszerek
  • cukorkák
  • üdítők és más cukorral édesített italok
  • fehér lisztből készített pékáru
  • feldolgozott, magas zsírtartalmú húsok (pl. szalonna, kolbász, szalámi)

3. Megfelelő vitaminbevitel

Egyes vitaminok és ásványi anyagok hiánya ugyancsak közreműködhet az őszülésben. Ez különösen igaz a D3- és a B12-vitaminokra, melyeknek megfelelő bevitelére kiemelt figyelmet kell fordítani, de a haj egészségéhez fontosak az olyan mikrotápanyagok is, mint az E-vitamin, az A-vitamin, a cink, a réz, a szelén és a magnézium.

Az alábbi listából kiderül, hogy melyik tápanyaghoz milyen forrásokból juthatsz hozzá:

  • D-vitamin: pisztráng, lazac, gombák, tej, tojás.
  • B12-vitamin: marhahús, kagyló, tonhal, élesztő, lazac.
  • E-vitamin: napraforgómag és -olaj, mandula, mogyoró, földimogyoró, spenót.
  • A-vitamin: marhahús, édesburgonya, spenót, sárgarépa, ricotta sajt, sárgarépa.
  • Cink: osztriga, marhahús, rák, homár, sertéshús, sült bab.
  • Vas: marhahús, sötét leveles zöldek, mikrotápanyagokkal dúsított gabonafélék, kagyló, fehér bab, sötét csokoládé, lencse.
  • Réz: marhahús, kagyló, édesítetlen csokoládé, burgonya, shiitake gomba.
  • Szelén: brazil dió, tonhal, laposhal, szardínia, garnélarák.
  • Magnézium: tökmag, chiamag, mandula, spenót, kesudió.

4. A haj védelme

A hajat nemcsak belülről kell táplálni, hanem a külső hatásokkal szemben is védeni kell. Már csak azért is, mert a hőnek, toxinoknak és szennyező anyagoknak való kitettség károsíthatja a hajat és a pigmentsejteket. Ártalmas lehet a tűző napsütés, valamint az erős UV-sugárzás is, ami ellen szükség esetén kalapot vagy sálat viselve védekezhetsz.

A szőkítőszerek, a széles fogakkal ellátott fésűk és a hőalapú hajformázó gépek használatának visszafogása, illetve a hajmosás ritkítása segíthet, hogy a haj hosszabb távon is erős maradjon.

5. Rendszeres szűrővizsgálatok

Néhány autoimmun betegség és pajzsmirigy-rendellenesség korai őszülést okozhat, ezért ha valamilyen rendellenességet tapasztalsz, miközben a bőröd és a hajad állapota hirtelen megváltozik, célszerű lehet konzultálnod orvosoddal, hogy a megfelelő szűrővizsgálat elvégzésével kiszűrhessétek a háttérben esetlegesen meghúzódó egészségügyi problémákat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek