A kiegyensúlyozott étrend, amely elsősorban növényi alapú ételeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat tartalmaz, segíthet abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomást. Ellenben vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulhatnak a magas vérnyomáshoz.
Ezek az ételek növelik a vérnyomást
Ha étrendedben korlátozod vagy helyettesíted azokat az ételeket, amelyek megnövelik a vérnyomást, sokat tehetsz azért, hogy megfelelő szinten tartsd azt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat azok közül az élelmiszerek közök, melyeket jobb elkerülni.
Sós ételek
A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás megemelheti a vérnyomást. Sokan pedig túl sok sót esznek anélkül, hogy ezt észrevennék. Különösen igaz ez azokra, akik előnyben részesítik a többszörösen feldolgozott élelmiszereket és a gyorsételeket. A magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartozik a hamburger, a pizza, a szendvics, a felvágottak és a pácolt húsok, a konzervek, a snackek és a chipsek.
Még azok az ételek is tartalmazhatnak rejtett formában sót, amelyeket egészségesnek gondolunk, ilyenek például a zöldséglevek.
Cukros ételek és italok
A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek amellett, hogy súlygyarapodást okoznak, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához. Kutatások igazolják, hogy a fruktózfogyasztás a magas vérnyomás egyik fő oka, miután a fruktóz fokozhatja a só felszívódását, illetve kiválthatja az inzulin expresszióját, ami hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz.
Éppen ezért ilyen szempontból érdemes kerülni a kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek, a desszertek, a kekszek, a granolaszeletek és egyéb gabonaszeletek, valamint a mogyoróvaj fogyasztását.
A vérnyomást a túl sok cukorral édesített ital fogyasztása is megemelheti. Ráadásul sok cukros ital koffeint is tartalmaz, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Egészségünk érdekében jobban tesszük, ha lemondunk az üdítőkről, a gyümölcslevekről és az energiaitalokról.
Vörös hús
A vörös hús – különösen a feldolgozott vörös hús – megemelheti a vérnyomást. Ide tartozik a marha, a bárány, a sertés, a borjú, a vadak és a kecske húsa. A vörös hús emésztése során ráadásául olyan anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben, amelyek még jobban megemelik a vérnyomást.
Alkohol
Az alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást és szívbetegséget is okozhat. Ezenkívül az alkohol üres kalóriát tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.
Telített zsírok
Azoknak, akik szeretnék csökkenteni a vérnyomásukat vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, korlátozniuk kell a telített zsírok bevitelét. A telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a desszertek, a csokoládé, a karamell, a sütemények, a pudingok; a feldolgozott húsok, például a kolbász, a hamburger, a szalonna; a zsiradékok közül a vaj, a disznózsír, a ghí, a margarin, a libazsír, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a napraforgóolaj; a teljes zsírtartalmú tejtermékek, például a tejszín, a tej, a joghurt és a sajtok.
Feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek
Az előre csomagolt élelmiszerek, amelyek még akár egészségesnek is tűnhetnek, mint például a zöldség- és húsalapú ételek, a szószok és az öntetek, ízük nagy részét a magas só-, cukor- és zsírtartalomnak köszönhetik. A vérnyomás-emelkedés kockázatának csökkentése érdekében jobb, ha korlátozzuk étrendünkben vagy elkerüljük ezeket az élelmiszereket.
Koffein
A koffeinben gazdag italok túlzott fogyasztása szintén növelheti a vérnyomást. Igaz ez már abban az esetben is, ha napi két vagy több csésze koffeintartalmú kávét is megiszunk.
Az alacsony vérnyomás éppúgy problémás lehet, mint a magas. Ebből a cikkünkből megtudhatod, melyek azok a helyzetek, amikor indokolt lehet mentőt hívni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés