8 étel, ami magas vérnyomást okoz

GettyImages-1356558824 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

A nyári melegben különösen fontos, hogy kordában tartsuk vérnyomásunkat, és nem csak akkor, ha az túl magas. Az egészségünk és a jó közérzetünk érdekében sokszor elegendő, ha ügyelünk arra, hogy mit eszünk. Bizonyos táplálkozási szokások ugyanis növelhetik a magas vérnyomás kockázatát.

A kiegyensúlyozott étrend, amely elsősorban növényi alapú ételeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat tartalmaz, segíthet abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomást. Ellenben vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulhatnak a magas vérnyomáshoz. 

Ezek az ételek növelik a vérnyomást

Ha étrendedben korlátozod vagy helyettesíted azokat az ételeket, amelyek megnövelik a vérnyomást, sokat tehetsz azért, hogy megfelelő szinten tartsd azt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat azok közül az élelmiszerek közök, melyeket jobb elkerülni.

Az elfogyasztott ételek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy milyen a vérnyomásunk
Az elfogyasztott ételek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy milyen a vérnyomásunkWestend61 / Getty Images Hungary

Sós ételek

magas nátrium-, vagyis sófogyasztás megemelheti a vérnyomást. Sokan pedig túl sok sót esznek anélkül, hogy ezt észrevennék. Különösen igaz ez azokra, akik előnyben részesítik a többszörösen feldolgozott élelmiszereket és a gyorsételeket. A magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartozik a hamburger, a pizza, a szendvics, a felvágottak és a pácolt húsok, a konzervek, a snackek és a chipsek.

Még azok az ételek is tartalmazhatnak rejtett formában sót, amelyeket egészségesnek gondolunk, ilyenek például a zöldséglevek.

Cukros ételek és italok

A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek amellett, hogy súlygyarapodást okoznak, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához. Kutatások igazolják, hogy a fruktózfogyasztás a magas vérnyomás egyik fő oka, miután a fruktóz fokozhatja a só felszívódását, illetve kiválthatja az inzulin expresszióját, ami hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz.

A hozzáadott cukrot tartalmazó desszertek szintén nem tesznek jót a vérnyomásunknak
A hozzáadott cukrot tartalmazó desszertek szintén nem tesznek jót a vérnyomásunknakThomas Trutschel / Getty Images Hungary

Éppen ezért ilyen szempontból érdemes kerülni a kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek, a desszertek, a kekszek, a granolaszeletek és egyéb gabonaszeletek, valamint a mogyoróvaj fogyasztását.

A vérnyomást a túl sok cukorral édesített ital fogyasztása is megemelheti. Ráadásul sok cukros ital koffeint is tartalmaz, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Egészségünk érdekében jobban tesszük, ha lemondunk az üdítőkről, a gyümölcslevekről és az energiaitalokról.

Vörös hús

A vörös hús – különösen a feldolgozott vörös hús – megemelheti a vérnyomást. Ide tartozik a marha, a bárány, a sertés, a borjú, a vadak és a kecske húsa. A vörös hús emésztése során ráadásául olyan anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben, amelyek még jobban megemelik a vérnyomást.

 Alkohol

Az alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást és szívbetegséget is okozhat. Ezenkívül az alkohol üres kalóriát tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Telített zsírok

Azoknak, akik szeretnék csökkenteni a vérnyomásukat vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, korlátozniuk kell a telített zsírok bevitelét. A telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a desszertek, a csokoládé, a karamell, a sütemények, a pudingok; a feldolgozott húsok, például a kolbász, a hamburger, a szalonna; a zsiradékok közül a vaj, a disznózsír, a ghí, a margarin, a libazsír, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a napraforgóolaj; a teljes zsírtartalmú tejtermékek, például a tejszín, a tej, a joghurt és a sajtok.

Talán sokszor észre sem vesszük, hogy olyan ételt fogyasztunk, ami telített zsírokban gazdag
Talán sokszor észre sem vesszük, hogy olyan ételt fogyasztunk, ami telített zsírokban gazdag

Feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek

Az előre csomagolt élelmiszerek, amelyek még akár egészségesnek is tűnhetnek, mint például a zöldség- és húsalapú ételek, a szószok és az öntetek, ízük nagy részét a magas só-, cukor- és zsírtartalomnak köszönhetik. A vérnyomás-emelkedés kockázatának csökkentése érdekében jobb, ha korlátozzuk étrendünkben vagy elkerüljük ezeket az élelmiszereket.

Koffein

A koffeinben gazdag italok túlzott fogyasztása szintén növelheti a vérnyomást. Igaz ez már abban az esetben is, ha napi két vagy több csésze koffeintartalmú kávét is megiszunk. 

Az alacsony vérnyomás éppúgy problémás lehet, mint a magas. Ebből a cikkünkből megtudhatod, melyek azok a helyzetek, amikor indokolt lehet mentőt hívni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek