Ezeket az ételeket edd, ha rosszkedved van az ősztől

Vermes Nikolett
GettyImages-1473859726

Az étkezés épp úgy befolyásolja a belsőt, mint a külsőt. Vannak ételek, amelyek kifejezetten hangulatjavító hatással bírnak. Mutatjuk, hogy mit érdemes enni az őszi depresszió ellen.

Az ősszel együtt érkező borús idő könnyen ráül az ember kedvére, és egy esős hét képes derékba törni egy lelkes ember hangulatát is, nem beszélve az egyre rövidebb nappalokról. Ehhez hozzátartozik, hogy az iskolakezdési időszak további stresszfaktort jelent. Nem egyszerű feladat visszaállni a mókuskerékbe, érthető módon ilyenkor mindenki ott spórol az idővel, ahol tud. Sokan például az étkezést áldozzák fel mindennek oltárán, mondván ezen a területen lehet a legjobban gazdálkodni az idővel és a pénzzel is, de valójában csak ártanak a mentális egészségüknek. 

A kevesebb valóban kevesebb

A leterhelt időszakban gyorsabb megoldásnak tűnik a gyorséttermi menü vagy a laktató nassolnivaló. A gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint a tésztaételek, a hamburger vagy az előrecsomagolt szendvics valóban könnyebben elérhető, de hosszú távon további gondokat okoz. Ezek a fogások nem tartalmaznak elegendő rostot, vitamint és más nyomelemeket, ezért lassítják az anyagcserét, hízáshoz vezetnek, ebből adódóan csak pluszterheket tesznek az emberre – minden értelemben. Márpedig, amikor valakinek már van egy problémája, nem érdemes újat tennie mellé. Talán az egészséges ételek időigényesek, és némileg többe kerülnek, de cserébe hozzájárulnak a kiegyensúlyozottsághoz. Mutatjuk, hogy pontosan mely ételek rendelkeznek hangulatjavító hatással. 

Nem érdemes az étellel spórolni
Nem érdemes az étellel spórolniGettyImages

Hangulatjavító ételek

Elsőként itt a tojás, amely a magas fehérjetartalmának köszönhetően stabilizálja a vércukorszintet, és a benne lévő B-vitamin csökkenti a depresszió kialakulásának lehetőségét. Második a sorban a hal, legyen az tonhal, lazac vagy makréla, hiszen mindegyik

nagy mennyiségben tartalmaz ómega-3 zsírsavakat, amelyek támogatják az agy normál működését.

Márpedig az idegrendszer védelme az őszi időszakban különösen fontos. Harmadik a sorban a dió és a zsíros magvak, amelyek ugyancsak ómega-3 zsírsavakban gazdag harapnivalónak számítanak. A földimogyoró és a mandula pedig a magnéziumtartalma által támogatja az idegrendszert. A negyedik a gabonatartalmú ételek, vagyis a teljes kiőrlésű tészta és a kenyér, a zabpehely és az édesburgonya, amelyek segítik a szervezetben a szerotonintermelést. Végül itt vannak a tejtermékek, mint a tej, a sajt, és a joghurt, amelyek D-vitamin-tartalma elősegíti a jó közérzetet. 

Új étrend a családnak

Tehát aki tudatosan választja meg a mindennapi ennivalóját, ellenállóbb lesz a stressz tüneteivel szemben.

Az idegrendszert támogató ételek hatékonyságát még egy további módon lehet fokozni, azzal, ha a család többi tagjával együtt fogyasztjuk ezeket a harapnivalókat.

Reggelire néhány tojás és egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, ebédre egy halas fogás édesburgonya körettel, vacsorára pedig sajtokból és diófélékből válogatott tál. Ennyi elég ahhoz, hogy a csodaszerként hirdetett gyógyszerek nélkül elviselhetőbb legyen az ősszel érkező borús hangulat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek