A csipkebogyó, a galagonya és a kökény tele vannak vitaminnal, és sokszor akár a krónikus betegségektől is megvédenek. Érdemes ezeket most begyűjteni. A házi gyógynövénypatika feltöltése egy jó családi program is lehet.
Csipkebogyó: természetes C-vitamin-bomba
Elérkezett kincset érő vadnövényeink gyűjtésének ideje. Jól teszi, aki nyakába veszi az erdőt, és úgy dönt, hogy saját maga gyűjti be a télire szükséges C-vitamin-forrásként szolgáló csipkebogyót. Ugyanis, ha a növényt száraz, meleg helyen megszárítgatjuk, aztán vászonzacskóba töltjük, télen ízletes és egészségvédő teát készíthetünk belőle. De lefagyasztani is érdemes, hiszen így puhább lesz a csipkebogyó, aminek akkor marad meg a legnagyobb vitamintartalma, ha nem forrázzuk le, hanem inkább áztatjuk.
De nem csupán teaként fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle lekvárt vagy szörpöt is, és ha legalább heti egyszer elfogyasztjuk, azzal hozzájárulunk, hogy ne csappanjon meg a szervezetünk vitaminkészlete.
Érdemes megfogadni az erdőjáróknak azt a hasznos tanácsát, miszerint az út menti csipkebogyó helyett inkább csak a mezőn és az erdő szélén termő növényt szedjük le, ha valóban fogyasztásra, és nem lakásdísznek szánjuk.
A megfázásos tünetek enyhítése mellett a csipkebogyó segíthet megelőzni a bőr öregedését, csökkenti az ízületi fájdalmakat, valamint elősegíti a fogyást és a szív egészségét.
Kökény: feltölt energiával
De nem csupán a csipkebogyó, az emésztést segítő kökény is most terem az erdőkben. Ezt a tövisekkel teli bokron termő sötétkék bogyót gondos feldolgozás után szabad csak fogyasztani, hiszen számos egészségügyi előnye van. Tulajdonképpen a kökénybokor minden részének megvan a maga különleges feladata, funkciója.
A virágokból teát lehet készíteni, amely gargalizálva enyhítheti a torokfájást, ha pedig elfogyasztjuk, segíthet a vértisztításban. A kökény nagyon hasznos szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, illetve vízhajtó és vesetisztító hatásokkal is rendelkezik. A kökénykéregből főzött tea vitalizál, enyhíti a fáradtságot, és segít megnyugtatni az idegeket. A kökényből készült főzet rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert.
A bogyók pépjéből pedig igazán hatékony arcmaszk készíthető, amely rugalmassá és fiatalossá teszi a bőrt.
Galagonya: a szív kenyere
A szemfüles erdőjárók még gyűjthetnek a szív kenyerének is nevezett galagonyából, amely nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. Ez a növény ugyanis igazi megmentője a szívnek. Bár ez a gyógyhatása régóta ismert, sokáig mégis köszvény ellen használták, és csak a 17. századtól alkalmazták vérnyomáscsökkentőként.
Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javasolt akkor is, ha valaki koszorúér-betegségben szenved. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés