Ha frissen szeretnéd tartani az agyad, erre a gyümölcsre van szükséged

GettyImages-1406012240

Ásványi anyagokban, vitaminokban és rostban gazdag. Egy korábbi kutatás szerint gyulladáscsökkentő hatása van, de nemrégiben kiderült, hogy még az agyműködést is serkenti.

Az epret az egyik legegészségesebb gyümölcsnek tartják, így lényeges, hogy ne csak a viszonylag rövid szezonban fogyaszd, hanem akár lekvárként, esetleg fagyasztott formában – vagy, ahogyan a kutatásban is szerepel – fagyasztással szárított darabokat. Antioxidáns hatása kiemelkedő, de egy friss kutatás szerint, ha naponta 10 szem epret eszel – a legjobb a friss, de ugye nem mindig elérhető –, nemcsak az agyadra van jó hatással, de a vérnyomásodat is csökkentheti. 

Az eper egészséges, és nem csak a szezonban 

A San Diegó-i Állami Egyetemen végzett kutatásról először az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság konferenciáján számoltak be. 35 egészséges felnőtt kapott naponta 26 gramm fagyasztva szárított epret, ami nagyjából 10 szemnek felel meg. A kutatók nyolc hét után vizsgálták a kognitív képességeiket, a vérnyomásukat, sőt, még a derékbőségüket is megmérték.

Nem kell megvárni a következő eperszezont
Nem kell megvárni a következő eperszezontDuncan Andison / Getty Images Hungary

A vizsgálat eredményével kapcsolatban dr. Shirin Hooshmand, az egyetem professzora nyilatkozott, és elmondta, hogy az eper áldásos hatásait már korábban is vizsgálták állatok és emberek esetében is. 

„A nyolc hétig tartó vizsgálat során a résztvevők kognitív feldolgozási sebessége, azazhogy az új információkat milyen gyorsan értik meg, 5,2 százalékkal nőtt, a vérnyomás 3,6 százalékkal csökkent, az antioxidáns-kapacitás pedig, tehát hogy mennyire támogatja az immunrendszert a szabad gyökök elleni védekezésben, 10,2 százalékkal nőtt” – sorolja az eredményeket a professzor.

A korábban publikált kutatások pedig arra világítanak rá, hogy az eper a szív- és érrendszeri betegségeket is megelőzheti.

Fagyasztva is ugyanolyan jó

A tanulmány eredményeit annak ellenére tartják igen fontosnak a szakemberek, hogy viszonylag kis csoport vett részt a kutatásban. Bár a dietetikusok évek óta kiemelik a bogyós gyümölcsök kiemelkedő antioxidáns hatását, egy ilyen, komoly szaktekintélynek számító intézményben született eredmény még jobban megerősíti ezt.

A másik fontos üzenet pedig az, hogy a kutatásban szárított epret használtak, ami azt jelenti, hogy szezonon kívül is hasonlóan jó hatású gyümölcsöt ehetünk.

A vizsgálatokat jelenleg is folytatják; most éppen olyan szempontból veszik górcső alá az epret, hogy milyen hatással van a szervezetre, ha más gyümölcsökkel együtt fogyasztjuk. 

A liofilizált, azaz fagyasztva szárított eper is egészséges
A liofilizált, azaz fagyasztva szárított eper is egészségesVilsone / Getty Images Hungary

Megelőzheti a szívinfarktust

Egy szem eperben mindössze négy kalória van, de igazi C-vitamin-bomba, amely antioxidánsként működik, támogatja az egészséges bőrt, és segít csökkenteni jó néhány krónikus betegség kockázatát.

Nemcsak egészséges, de kevés benne a kalória
Nemcsak egészséges, de kevés benne a kalóriaSteex / Getty Images Hungary

Emellett gyulladáscsökkentő hatással bír, és több fontos ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálium, a magnézium, továbbá B6-vitamint és folsavat. A gyulladásokat is enyhítő antociántartalma a szívinfarktus kockázatát is csökkenti. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra