Ezt teszi a szervezeteddel egyetlen doboz energiaital

GettyImages-1371981216 (1)

Kevesen vannak olyanok, akik még soha nem érezték azt, hogy csak egy doboz energiaital tudja megadni nekik azt a lökést, amivel végig tudják csinálni a napjukat. Annak általában ritkán nézünk utána, mit tesz a szervezettel egy doboz élénkítő ital: pedig érdemes lenne megismerni hatásait is.

Talán te sem tudtad, de a WHO közegészségügyi kockázatként tartja számon az energiaitalok fogyasztását. Ezekben nemcsak egy lórúgásnyi koffein van – 80–150 milligrammnak megfelelő mennyiség –, hanem egyéb stimulánsok, na meg a jó öreg cukor. De lássuk időre lebontvahogyan hat a testre egy doboz energiaital!

Az energiaital hatása

 • 10 perc: ennyi idő kell ahhoz, hogy az elfogyasztott koffein megjelenjen a véráramban. A pulzusod és a vérnyomásod egyaránt emelkedni kezdenek.
 • 15–45 perc: csúcsra jár a koffein mennyisége a véredben, most vagy a legélénkebb. A koncentrációkészséged is jobb.
 • 30–50 perc: a májadnak is dolga támad: több cukor kerül a véráramodba.
 • Egy óra: beüt a cukorsokk, viszont a koffein hatása már enyhül. Fáradni kezdesz és az energiaszinted csökken.
Az energiaitalok hatását jó lenne ismerni fogyasztás előtt
Az energiaitalok hatását jó lenne ismerni fogyasztás előttStockah / Getty Images Hungary
 • 5–6 óra: ennyi a koffein felezési ideje, azaz ennyi idő elteltével a véredben található koffein mennyisége felére csökken. Ha fogamzásgátlót szedsz, a felezési idő a duplája.
 • 12 óra: a legtöbb ember szervezetéből ennyi idő elteltével tisztul a koffein.
 • 12–24 óra: a koffein elvonási tünetei megjelenhetnek, fejfájás, székrekedés léphet fel.
 • 7–12 nap: ennyi idő alatt lehet hozzászokni a koffeinhez, azaz akár a rendszeres energiaital-fogyasztáshoz. Ha ennyi ideje iszol mindennap egy dobozzal, a hatás csökkenni fog.

Szóval egészségtelen?

Röviden: rendszeresen fogyasztva igen, és ebben a magas cukortartalom csak egy faktor a sok közül. Egyetlen doboz energiaitallal is teljesíted nagyjából a teljes napi ajánlott cukorbevitelt, de van más gond is az energiaitalokkal. 

Ha valaki túlzásba viszi fogyasztásukat, azaz 400 milligrammnál több koffeint visz be szervezetébe energiaital vagy kávé és energiaital kombinációjával, az szívritmuszavart, vérnyomás- és pulzusemelkedést, szívdobogást tapasztalhat.

Sokan koktélokban is fogyasztják ezeket az élénkítőket, amiben ott rejlik a veszély, miszerint nem is érzik igazán, mennyire kapatosak. Az energiaital stimuláló hatása háttérbe helyezi az alkohol hatását, így aki ilyen típusú innivalót választ, az hajlamosabb többet alkoholizálni, mint azok, akik nem keverik energiaitallal az alkoholt.

Koffeinnel természetesen más élelmiszerek, például kávé, tea vagy akár kávés fantázianévvel ellátott csokoládé képében is találkozunk nap mint nap: természetesen ezekből is csak mértékkel javasolt fogyasztani.

Alkohollal nem jó keverni
Alkohollal nem jó keverniFG Trade / Getty Images Hungary

Egy korosztály különösen veszélyben van

A fiatalokról van szó, akik esetében a fejlődő szervezet különösen nehezen tolerálja az energiaitalok hatásait. A következő állapotok előfordulásának rizikója nő, ha rendszeresen fogyasztanak energiaitalt:

 • szív- és érrendszeri, idegrendszeri rendellenességek,
 • kognitív alulfejlettség,
 • a depresszió és más mentális betegségek fokozott kockázata,
 • alvászavar.

Ezért a gyerekeket mindenképp távol érdemes tartani az energiaitaloktól, valamint a koffeintől úgy általában, és felnőttként sem érdemes mindennapi rutinunk részévé tenni, hogy energiaitallal indítsuk be agyunkat: másképp is felpörgetheted magad, mint cukorral és koffeinnel!

 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek