Tovább élhetsz, ha neked is megvan ez a nyolc szokásod

GettyImages-1145847669

Izgalmas kutatás látott napvilágot, amely szerint elég csupán néhány egészséges életmódbeli szokást kialakítani ahhoz, hogy az életünket akár évtizedekkel is meghosszabítsuk. Mi több, mindegyik szokás már önmagában is elég lehet ahhoz, hogy hosszú életünk lehessen, de a hatást megsokszorozza, ha ezeket kombináljuk.

Nyolc egészséges életmódbeli szokás – ennyi kell csupán ahhoz, hogy tovább élhessünk? Egy, a bostoni Nutrition 2023 konferencián bemutatott új tanulmány szerint igen. A szakértők azt mondják, mindez azért van így, mert a legfőbb gyilkosok, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a rák, mind-mind rossz életmódbeli szokásokhoz kapcsolódnak.

Több mint két évtized plusz: ennyivel lehet hosszabb életed

A tanulmány szerzői, Xuan-Mai T. Nguyen egyetemi oktató és Yanping Li kutató az új tanulmányukban nem kevesebbet állítanak, mint hogy azok az emberek, akik középkorukig kialakítják az élethosszabbító szokásokat, lényegesen tovább élhetnek, mint azok, akik nem cselekednek így. Sőt, a szerzőpáros még ennél konkrétabb dolgokat is mond:

szerintük azok a férfiak, akik mind a nyolc életmódtényezőt követik, akár 24 évvel is meghosszabbíthatják az életüket, szemben azokkal, akiknek eszük ágában sincs elsajátítani ezen egészséges szokások egyikét sem.

De vajon mi a helyzet a nőkkel?

Nguyenék számukra is megnyugtató adatokkal szolgálnak: csakúgy, mint a teremtés koronái, ők is tovább élhetnek, 22,6 évvel megnövelve éveik számát.

És ha mindez még nem volna elég, a kutatók azt is kijelentik, hogy a korai halálozás kockázata minden egyes tényezőt egymástól függetlenül alkalmazva is csökkenthető, ám ha ezeket együttesen vesszük figyelembe, a hosszú életre gyakorolt hatás bizony megsokszorozódik. De a szerzőpáros vajon mire alapozza a kijelentéseit?

A tanulmány szerint a nők 22,6 évvel élhetnek tovább, ha megváltoztatják a szokásaikat
A tanulmány szerint a nők 22,6 évvel élhetnek tovább, ha megváltoztatják a szokásaikatHeide Benser / Getty Images Hungary

Ezek az adatok mutatják, milyen sokat számít az életmódod

Nguyen és Yanping Li több mint 719 ezer olyan 40 és 99 év közötti amerikai katona adatait gyűjtötte össze orvosi feljegyzésekből és kérdőívekből, akik 2011 és 2019 között részt vettek egy veteránprogramban. Az utánkövetés során 33 375 halálesetet jegyeztek fel.

Az adatok elemzésekor a kutatópáros azt találta, hogy a mozgásszegény életmód, az opioidok használata és a dohányzás 30–45 százalékkal nagyobb halálozási kockázattal jártak együtt.

Ezek mellett a rossz alvás, az egészségtelen táplálkozás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a stressz egyenként is körülbelül 20, a pozitív társas kapcsolatok hiánya pedig 5 százalékos kockázatnövekedéssel járt.

Javuló életkilátások

A kutatók azt tapasztalták, hogy amikor az egyes védő szokásokat hozzáadták az emberek életmódjához, csökkent az 1000 személyévre jutó halálozási arány, mi több, azoknál, akik mind a nyolc „egészséges” szokást elsajátították, 13 százalékkal csökkent a halálozási arány. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ugyan ez a hatás az életkor előrehaladtával kisebb lett, statisztikailag még mindig szignifikáns maradt.

Az életmódunkban rejlik a hosszú élet titka
Az életmódunkban rejlik a hosszú élet titkaMorsa Images / Getty Images Hungary

Az élethosszabbító 8 szokás

Most már nincs más hátra hát, mint megismerni a kutatópáros által megnevezett nyolc életmódszokást, amely elsajátításával hosszú éveket kaphatunk. Íme!

  • Soha ne dohányozzunk!
  • Legyünk fizikailag aktívak!
  • Kerüljük a mértéktelen alkoholfogyasztást! 
  • Ne használjunk kábítószereket!
  • Aludjunk jól!
  • Törekedjünk a pozitív társas kapcsolatok kialakítására!
  • Táplálkozzunk egészségesen!
  • Tartsuk alacsonyan a stressz-szintet az életünkben!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra