A hüvelyesek, köztük a bab, kiváló fehérje- és rostforrások, így segítenek hosszabb időre fenntartani a teltségérzetet, támogatják a bélrendszer egészségét, tartós energiával látnak el, illetve a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is segíthetnek. A szárazbab áztatását azonban nem szabad megspórolni, és nem csak azért, mert ez a lépés lerövidíti a főzési időt.
Ezért fontos beáztatni ezt az élelmiszert
Az ajánlások szerint a szárazbabot és a csicseriborsót főzés előtt meg kell tisztítani és be kell áztatni. A szárazborsót és a lencsét viszont kisebb méretük miatt nem feltétlenül szükséges vízbe tenni. Nem kell beáztatni a konzerv formájában kapható hüvelyeseket sem, hiszen előzetes főzésen esnek át – leöblítésük viszont indokolt lehet, mivel a levük tele van nátriummal, vagyis sóval.
Az áztatás azért is lényeges, mert a bab oligoszacharidoknak nevezett szénhidrátokat tartalmaz, melyek megemésztése kihívást jelenthet a szervezet számára,
ami potenciálisan emésztési zavarokhoz, például gázképződéshez, puffadáshoz, hasi fájdalomhoz és hasmenéshez vezethet.
A bab áztatása csökkentheti ezeket a kellemetlen mellékhatásokat, mivel az oligoszacharidok így kioldódnak a vízbe.
A táplálkozási profilját is befolyásolja
Az áztatás mellett szól az is, hogy a hüvelyesek csoportjába tartozó élelmiszerek antinutriensként ismert vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Ilyenek például a lektinek, amelyek emésztési problémákat okozhatnak, ha a babot nem főzik meg megfelelően, de említhetjük a fitinsavat, amely megköti a vasat, a kalciumot és a cinket, így azok nehezebben használhatók fel a szervezet számára.
Ide tartoznak emellett a tanninok is, amelyek megnehezítik a fehérjék emésztését, illetve a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.
A bab áztatása vagy főzése javíthatja az emészthetőséget és több tápanyagot tesz hozzáférhetővé.
Ennyi időre kell beáztatni
Az áztatásra három elterjedt módszer létezik. Bármelyiket is választod, először mindig öblítsd le a babot, és távolítsd el a sérült szemeket, illetve az esetleges törmelékeket. Ezután tedd egy megfelelő méretű edénybe – vedd figyelembe, hogy az áztatás után a bab eredeti térfogatának háromszorosát veszi fel. A három módszer a következő:
- Meleg áztatás: fél kilónyi babhoz adj körülbelül 2,5 liter meleg vizet, 2-3 percre forrald fel, majd tedd félre, fedd le, és hagyd 4-24 órát állni. Ez a megközelítés segíthet a bélgázok csökkentésében.
- Gyors áztatás: itt ugyanazt kell tenned, mint az előző pontnál, azzal a különbséggel, hogy a babot elegendő egy órára beáztatnod.
- Hagyományos áztatás: ez a legegyszerűbb megoldás. Ez esetben a teendőd csupán annyi, hogy a babot éjszakára (vagy legalább 8 órán át) hagyod vízben állni.
Arról, hogy a bab fogyasztásának milyen hatása lehet az egészségre, ebből a cikkünkből tájékozódhatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés