Ezt az élelmiszert mindig be kell áztatni főzés előtt

elelmiszer-aztatas-1289933177
Olvasási idő kb. 4 perc

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket a főzés előtt erősen ajánlott beáztatni. Nem kivétel a szárazbab sem.

A hüvelyesek, köztük a bab, kiváló fehérje- és rostforrások, így segítenek hosszabb időre fenntartani a teltségérzetet, támogatják a bélrendszer egészségét, tartós energiával látnak el, illetve a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is segíthetnek. A szárazbab áztatását azonban nem szabad megspórolni, és nem csak azért, mert ez a lépés lerövidíti a főzési időt.

Ezért fontos beáztatni ezt az élelmiszert

Az ajánlások szerint a szárazbabot és a csicseriborsót főzés előtt meg kell tisztítani és be kell áztatni. A szárazborsót és a lencsét viszont kisebb méretük miatt nem feltétlenül szükséges vízbe tenni. Nem kell beáztatni a konzerv formájában kapható hüvelyeseket sem, hiszen előzetes főzésen esnek át – leöblítésük viszont indokolt lehet, mivel a levük tele van nátriummal, vagyis sóval.

Egyes élelmiszereknél indokolt a főzés előtti áztatás – ilyen a bab is
Egyes élelmiszereknél indokolt a főzés előtti áztatás – ilyen a bab isPhoto by Rafa Elias / Getty Images Hungary

Az áztatás azért is lényeges, mert a bab oligoszacharidoknak nevezett szénhidrátokat tartalmaz, melyek megemésztése kihívást jelenthet a szervezet számára,

ami potenciálisan emésztési zavarokhoz, például gázképződéshez, puffadáshoz, hasi fájdalomhoz és hasmenéshez vezethet.

A bab áztatása csökkentheti ezeket a kellemetlen mellékhatásokat, mivel az oligoszacharidok így kioldódnak a vízbe.

A táplálkozási profilját is befolyásolja

Az áztatás mellett szól az is, hogy a hüvelyesek csoportjába tartozó élelmiszerek antinutriensként ismert vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Ilyenek például a lektinek, amelyek emésztési problémákat okozhatnak, ha a babot nem főzik meg megfelelően, de említhetjük a fitinsavat, amely megköti a vasat, a kalciumot és a cinket, így azok nehezebben használhatók fel a szervezet számára.

Ha beáztatod a babot, több tápanyaghoz juthatsz belőle
Ha beáztatod a babot, több tápanyaghoz juthatsz belőleLarisa Stefanuyk / Getty Images Hungary

Ide tartoznak emellett a tanninok is, amelyek megnehezítik a fehérjék emésztését, illetve a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

A bab áztatása vagy főzése javíthatja az emészthetőséget és több tápanyagot tesz hozzáférhetővé.

Ennyi időre kell beáztatni

Az áztatásra három elterjedt módszer létezik. Bármelyiket is választod, először mindig öblítsd le a babot, és távolítsd el a sérült szemeket, illetve az esetleges törmelékeket. Ezután tedd egy megfelelő méretű edénybe – vedd figyelembe, hogy az áztatás után a bab eredeti térfogatának háromszorosát veszi fel. A három módszer a következő:

  • Meleg áztatás: fél kilónyi babhoz adj körülbelül 2,5 liter meleg vizet, 2-3 percre forrald fel, majd tedd félre, fedd le, és hagyd 4-24 órát állni. Ez a megközelítés segíthet a bélgázok csökkentésében.
  • Gyors áztatás: itt ugyanazt kell tenned, mint az előző pontnál, azzal a különbséggel, hogy a babot elegendő egy órára beáztatnod.
  • Hagyományos áztatás: ez a legegyszerűbb megoldás. Ez esetben a teendőd csupán annyi, hogy a babot éjszakára (vagy legalább 8 órán át) hagyod vízben állni.

Arról, hogy a bab fogyasztásának milyen hatása lehet az egészségre, ebből a cikkünkből tájékozódhatsz bővebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek