Ez az egy jó van abban, hogy tele a város rollerekkel

GettyImages-1177229243
Olvasási idő kb. 5 perc

Az elektromos roller jó szolgálatot tehet, ha a városban sietünk valahová. Kisebb távolságokra gyorsabb, mint ha gyalogolnánk vagy a buszra várnánk. De gondoltad volna, hogy még egészséges is a használata?

Mostanság már a kisebb városokban is megjelentek a bérelhető elektromos rollerek. Bár sajnos előfordul, hogy a járda közepén elhajítva szabadulnak meg tőle a felhasználók, ami igazán bosszantó, ha épp arra haladnánk, de ettől eltekintve remek lehetőség, hogy gyorsabban odaérjünk, ahová igyekszünk, és valljuk be, jó szórakozás a rollerezés. Hasznos lehet, ha messziről érkezünk valahova tömegközlekedéssel, hisz ha van is saját rollerünk, azt biztosan nem cipeljük magunkkal nagyobb távolságra. De a helyieknek is kiváló alternatívát kínál. Nem kell autóba ülni, így kihagyhatjuk a reggeli csúcsforgalom izgalmait, a környezetünket is megkímélhetjük egy adag kipufogógáztól, és nem muszáj az egész utat, mondjuk, kerékpárral megtenni. De gondoltad volna, hogy még egészségügyi előnyei is vannak?

Az elektromos roller is sporteszköz

Legtöbbünknek nem a testedzés jut eszébe az elektromos rollerekről, pedig számos izmunkat megdolgoztatja, és így jelentős hatással van fizikai egészségünkre. A manapság oly gyakori ülő életmód során már az is sokat számít, ha utazás közben nem a buszon vagy villamoson csücsülünk, hanem rollerre pattanunk. Sokan 8-10 órát is ülnek a munkahelyükön, és otthon is az idő nagy részét a tévé vagy számítógép előtt töltik. A mozgásszegény életmód pedig nemcsak a súlyunkra, de egészségünkre is nagyon rossz hatással van. Így ha legalább az utazások alatt van mód ezt felfüggeszteni, már tettünk egy lépést magunkért. 

Az elektromos roller már megszokott jelenség a városokban
Az elektromos roller már megszokott jelenség a városokbanEugenio Marongiu / Getty Images Hungary

Egészséges és erős törzsizmokat biztosít 

Utazás során az egész testünknek, különösen a törzsizmainknak jelenthet kihívást a mozgó járművön egyensúlyi helyzetünk megtartása. Használjuk a hasizmokat, valamint a hát alsó részét is, és mivel forduláskor és megálláskor stabilizálnunk kell a testünket, a törzsizmok megerősödnek. A kar és a váll izmai is megfeszülnek, és igénybe vannak véve minden utazás során. 

Megdolgoztatja a lábizmokat is

A rollerezés alapvetően a láb és fenék izmait veszi igénybe. Bár az elektromos változatnál ezek már nem kapnak akkora szerepet, hisz a jármű hajtása nem a mi dolgunk, a törzsizmokhoz hasonlóan a lábizmokat is használjuk az egyensúlyunk és a stabilitásunk megőrzésére, így a rendszeres használata erősítheti a farizmokat és a combokat. A különböző forgalmi helyzetekben való navigáláshoz lábaink folyamatosan megfeszülnek és lazulnak – például fékezéskor és kanyarodáskor. Ha először gurulsz vele, meg fogsz lepődni, hogy mennyire megdolgoztatja a lábizmainkat, pedig nem is azzal hajtjuk magunkat.

Serkenti a vérkeringést

E-rollerezés közben megfeszítjük és elengedjük a vádli-, comb- és farizmokat. Ez az izommunka bár nem látványos, de fokozza a vérkeringést, hisz az izmoknak ilyenkor több oxigénre van szükségük. A vérkeringés feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a szervezetet, lehetővé téve minden szerv, így az izmok megfelelő működését is. A jó vérkeringés az egészségünk megőrzésének egyik kulcsa, javítja az agy és a szív egészségét is.

Az autózás helyett egészséges alternatíva
Az autózás helyett egészséges alternatívaCarlo Prearo / EyeEm / Getty Images Hungary

Agytorna

Amellett, hogy a felpezsdült vérkeringés több oxigént juttat az agyunkba, egyéb területen is serkenti annak működését. Rollerezés közben folyamatosan ügyelnünk kell az egyensúlyi helyzetünk megtartására, így az egyensúlyközpontunk fejlődik. Emellett a szem-kéz koordinációt is javítja, hisz szünet nélkül figyelnünk kell a környezetünket, és a körülményeknek megfelelően reagálni. Akár kikerüljük az előttünk haladókat, kitérünk a szemből érkezők elől, vagy kikerülünk egy úthibát, agyunk szünet nélkül dolgozza fel fa szemünkből érkező információkat, és küldi a megfelelő ingereket izmaink felé. A jó egyensúly és koordináció felnőtt- és idősebb korban is különösen fontos, mert sok baleset megelőzhető, ha folyamatosan karbantartjuk az ezekért felelős agyterületeket. 

Ügyeljünk a biztonságra!

Mivel általában nem hordunk magunknál védőfelszerelést, ezeket a járműveket fokozott odafigyeléssel kell használni. Egy elektromos roller sebessége elérheti a 25 km/h-t is, ami már elég ahhoz, hogy komolyabb sérülést szerezzünk vagy okozzunk. A járműre vonatkozó hatályos szabályozással kapcsolatos bizonytalanságok miatt a gyalogosok és autósok sokszor nem számítanak ránk, nekünk kell résen lennünk, nehogy baleset legyen a vége. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek