Ez történik a testeddel, ha két hétig nem mozogsz

GettyImages-1215455742

Hetente átlagosan 150 percet kellene mozognunk annak érdekében, hogy egészségesek legyünk. Bár egy kihagyott edzőtermi nap nem árt meg, a hosszú távú lustaság akár még káros is lehet. A testmozgás hiánya ugyanis tönkreteheti az egészségünket.

Mozogni, sportolni nem csupán azért kellene, hogy elégessük a fölöslegesen bevitt kalóriákat, hanem azért is, hogy ne legyünk betegek. A lustaságnak már akkor is meglehet az ára, ha egyébként mozgékony emberként két hétig a semmittevést választjuk.

Két hét alatt megváltozik a testünk 

Fizikai aktivitás hiányában romlik a szív és a tüdő állapota, csökken a teljesítőképességünk, súlyfelesleg keletkezik, nem csak a testünk, a májunk is elzsírosodik, illetve a szervezetünk rezisztensebbé válik az inzulinra. Kutatások bizonyítják, hogy ha az ajánlott napi tízezer lépésszámot mindössze 1500-ra csökkentjük, növeljük az esélyét annak, hogy kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri problémáink lesznek.

Ha mozgás helyett a lustaságot választjuk, testileg, lelkileg kárát látjuk
Ha mozgás helyett a lustaságot választjuk, testileg, lelkileg kárát látjukKaren Hatch / Getty Images Hungary

Feltételezhető, hogy a testmozgás hiánya összefüggésben áll a rák megnövekedett kockázatával is, valamint az egyéb gyulladásos betegségek kialakulásával.

A lustaság következtében az agyunk működése is megváltozik. A testmozgás védőfaktorként szolgál a memóriaromlás és a demencia ellen is.

Az említett változásokhoz elegendő mindössze két olyan egymást követő hét, amikor semmilyen mozgást nem végzünk, csak a kanapén ücsörgünk.

A kényelemnek súlyos ára van

A mozgásszegény életmód okozta károkkal kapcsolatban amerikai kutatók folytattak vizsgálatot, melyhez 28 olyan egészséges harmincas éveikben járó felnőttet választottak, akik rendszeresen mozogtak, és testsúlyuk a magasságukhoz viszonyítva normális volt. A vizsgálatban részt vevők mindegyike naponta legalább tízezer lépést megtett, és hetente legalább két óra hosszát sportolt.

A testünk gyorsan és könnyen megszokja a lustálkodást
A testünk gyorsan és könnyen megszokja a lustálkodástOrbon Alija / Getty Images Hungary

A kutatás során azonban fel kellett hagyniuk ezzel a sportos életmóddal, és jelentős mértékben csökkenteniük kellett fizikai aktivitásukat. Két hét lustálkodás után ismét megvizsgálták a kutatásban részt vevők egészségi állapotát, melyet összevetve a kiinduló helyzettel, igen érdekes eredmények születtek.

A szív- és légzőszervi teljesítményük néhány nap alatt 4 százalékkal csökkent, a derékkörfogatuk pedig csaknem egy centiméterrel, a májzsírarányuk pedig 0,2 százalékkal nőtt. Fél százalékkal emelkedett a teljes testzsírarányuk, valamint az inzulinrezisztenciájuk is mérhetően megnőtt.

Két hét alatt a rossz is jóra fordul

A vizsgálatot követően azonban a résztvevők egészségi állapota gyorsan normalizálódott, miután újra elkezdtek sportolni és naponta aktívabbak lenni. Szinte kivétel nélkül mindenkinél rövid időn belül visszaálltak a korábbi, egészségesnek számító értékek. Ehhez is elegendő volt 14 nap. A mozgékonyabb életmód két hét alatt minden egészségügyi mutatót a helyére állított.

Az aktív életvitel gyorsan regenerálja a lustasághoz szokott testet
Az aktív életvitel gyorsan regenerálja a lustasághoz szokott testetshapecharge / Getty Images Hungary

A kutatás eredménye mindenképpen megnyugtató abból a szempontból, hogy ha egy két hétig tartó nyaralás során kicsit elengedjük magunkat, majd a pihenést követően újra többet mozgunk, rövid időn belül ismét fittebbek leszünk. Probléma csak akkor adódik, ha nem térünk vissza a korábban megszokott, mozgékonyabb életmódunkhoz. Ugyanis minél tovább vagyunk inaktívak, annál nehezebb visszanyerni a korábbi sportos és egészséges formánkat.

A mentális egészségünket is szolgálja

Szintén jó hír, hogy fittségünk visszanyeréséhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnunk. Már azzal sokat tehetünk az egészségünkért, és kivédhetjük a tanulmányban megfigyelt változásokat, ha kevesebbet ülünk és többet sétálunk. 

A testmozgás azonban nemcsak a testi, hanem a mentális egészségünkre is jótékony hatással van. Már heti egy óra testmozgás jelentősen csökkentheti a depressziós tünetek kockázatát.

A testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében már azzal sokat tehetünk, ha a lift helyett a lépcsőt választjuk, ha az érkezési ponttól egy kicsivel messzebb parkolunk, ha tömegközlekedéssel utazunk, vagy a megszokottól egy kicsivel több házimunkát végzünk el. De kiváló mozgásforma lehet a tánc is, hiszen egy jó bulizás nemcsak a kalóriák számát csökkenti, hanem a hangulatunkat is emeli.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra